Top kripto

  Hogyan tároljuk a privát kulcsokat | Legjobb gyakorlatok

  Amikor kriptovalutákat vásárol, elad vagy tárol, tudnia kell, hogyan kell biztonságosan tárolni a privát kulcsokat. Íme egy útmutató, amely segít megvédeni kulcsait másoktól.

  Tartalomjegyzék

  Hogyan tárolja biztonságosan a privát kulcsokat?

  Itt vannak a legjobb gyakorlatok a privát kulcsok tárolásának legjobb módjának kiválasztásához:

  Hardveres tárolás

  A hardveres pénztárcák olyan speciális eszközök, amelyek a kriptopénzkulcsok biztonságos tárolására készültek. Ezek elkülönülnek a számítógépedtől vagy a telefonodtól, amelyeket meg lehet hackelni.

  Ezek a tárcák nagyon biztonságosak, mivel a kulcsok az eszközön maradnak. Amikor tranzakciót hajt végre, azt is az eszközön írják alá.

  Az alábbi készülékek közül választhat:

  • A KeepKey egy olyan eszköz, amely privát kulcsokat hoz létre és tárol a kriptopénzéhez. Segít továbbá elküldeni másoknak. Nagy képernyővel rendelkezik, amely megkönnyíti a tranzakciók ellenőrzését. Ez a kemény pénztárca számos különböző kriptopénztárcát támogat.
  • Coldcard főként a Bitcoin biztonságára összpontosít. Úgy néz ki, mint egy kis számológép OLED kijelzővel és oldalsó gombokkal. Fejlett biztonsági funkciókkal rendelkezik, mint például egy biztonságos elem chip, és nincs szüksége számítógéphez való csatlakozásra).
  • A BitBox02 több kriptovalutát is támogat. USB-C és A csatlakozókkal rendelkezik, és a felhasználói interakcióhoz érintésérzékeny csúszkával rendelkezik. Az eszköz szintén nagyon egyszerű és könnyen használható.
  • A Keystone működéséhez nem kell internethez vagy bármilyen eszközhöz csatlakozni. QR-kódokat használ a tranzakciók biztonságos aláírásához.
  • SafePal S egy megfizethető árú hardvertárca, amelyet a Binance támogat. Ez egy levegőbe kapcsolt biztonsági megoldást kínál, amely kamerával rendelkezik a QR-kódok beolvasásához. Emellett mobilbarát, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy kezeljék eszközeiket.
  Hardveres tároló a magánkulcsok tárolására

  Multi aláírásos pénztárcák

  A vállalatok gyakran használnak olyan pénztárcákat, amelyekhez egynél több személynek kell hozzájárulnia a pénz elköltése előtt. Ezeket nevezik több aláírással ellátott pénztárcáknak. Segítenek abban, hogy minden egyes kifizetést egynél több személy ellenőrizzen és hagyjon jóvá.

  • A családi bizalomban a többszignós azt jelenti, hogy több családtagnak is bele kell egyeznie, mielőtt pénzt használ vagy tesz be valamibe. Ez megakadályozza, hogy egy személy visszaéljen a bizalommal.
  • A vásárlás és eladás során a multisig tárca közvetítőként működik. A vevőnek, az eladónak és a közvetítőnek is bele kell egyeznie a pénzmozgásba. Ez biztosítja, hogy mindenki betartja az üzletet, mielőtt pénz cserélne gazdát.
  • Egy vállalat esetében a multisig tárca lehetővé teszi, hogy a vezetőség közösen állapodjon meg a nagy pénzeket érintő döntésekről. Így mindannyiuknak igent kell mondaniuk a nagy kiadásokra vagy nagy befektetésekre.
  • A kriptopénzváltók multisig tárcákat használnak, hogy az ügyfelek pénzének nagy részét biztonságban tartsák. Több dolgozónak is igent kell mondania, mielőtt bármilyen pénz mozoghatna. Ez csökkenti annak az esélyét, hogy valaki ellopja vagy engedély nélkül elvegye a pénzt.

  Lokális fájlrendszer

  A privát kulcsok helyi fájlrendszerben történő biztonságos tárolásához titkosítani kell a kulcsfájlt egy erős jelszóval, és a tárolóeszközt offline, biztonságos helyen kell tartani.

  Teljes lemeztitkosítás

  A BitLocker (Windows), a FileVault (macOS) vagy a LUKS (Linux) segítségével végzett teljes lemeztitkosítás az összes meghajtó tartalmát védi, beleértve a magánkulcsokat is. Az eszközhöz való fizikai hozzáférés a titkosítási kulcs nélkül nem veszélyezteti az adatokat.

  Fájlrendszeri engedélyek

  A megfelelő fájlengedélyek beállítása kritikus fontosságú. Unix-szerű rendszereken a `chmod` segítségével korlátozhatja a hozzáférést a privát kulcsfájlhoz, hogy csak a tulajdonos olvashassa azt (600-as mód).

  Hardveres biztonsági modulok (HSM)

  A rendkívül érzékeny kulcsok esetében használhat hardveres biztonsági modult. A HSM-ek digitális kulcsok kezelésére tervezett fizikai eszközök. Ezek és hamisításállóak is.

  A felhasználói hozzáférés korlátozása

  Ezekkel a dolgokkal a cége megvédheti magát azoktól, akik esetleg visszaélni akarnak a kulcsokkal, vagy véletlenül megosztják azokat:

  Role-alapú hozzáférés-szabályozás (RBAC)

  A szervezetek gyakran használják az RBAC-ot arra, hogy a felhasználókhoz a szervezeten belüli szerepük alapján jogosultságokat rendeljenek. Ez biztosítja, hogy csak az arra jogosult felhasználók férhessenek hozzá bizonyos adatokhoz vagy rendszerekhez. Ez segít a magánkulcsok és más érzékeny információk védelmében.

  Az időalapú hozzáférési korlátozások

  A magánkulcsokhoz való hozzáférés meghatározott időre korlátozható. Így a felhasználók csak munkaidejükben férhetnek hozzá a kulcsokhoz. Ez minimálisra csökkenti az engedély nélküli hozzáférés lehetőségét munkaidőn kívül.

  Kényszeres hozzáférés-szabályozás (MAC)

  Egyes helyeken, például a hadseregnél vagy a kormányzatnál gondosan eldöntik, hogy ki láthat bizonyos információkat. Megnézik, hogy milyen titkokat ismerhet meg valaki, és ezt összevetik azzal, hogy mennyire titkos az információ. Ez azért van, hogy az igazán fontos dolgokat, például a titkos kódokat biztonságban tartsák.

  Hitelesítési felügyelet

  A hitelesítési felügyelet azt jelenti, hogy gyakran ellenőrzi a tranzakciók nyilvántartásait és a digitális pénztárcák címeit. Ezzel biztosíthatja, hogy minden tranzakció rendben van, és hogy nincs nem kívánt hozzáférés.

  Multifaktoros hitelesítés (MFA)

  MFA (Multi-Factor Authentication) megköveteli, hogy a felhasználók többszörösen igazolják személyazonosságukat, például jelszóval és ujjlenyomattal, hogy hozzáférjenek egy rendszerhez. Ez sokkal nehezebbé teszi az illetéktelenek számára a belépést, mivel több biztonsági lépést kell teljesíteniük.

  Real-time riasztások

  A rendszerek azonnali riasztásokat küldhetnek, hogy figyelmeztessenek a szokatlan tevékenységekre, például az új eszközökről vagy helyekről érkező tranzakciókra, amelyek a tulajdonos igazolását kérik.

  Compliance követelmények

  Egyes ágazatokban, mint például a fizetési műveletek feldolgozása, a szabályozás előírja, hogy a vállalatoknak nyomon kell követniük a hálózatokhoz és az érzékeny adatokhoz való hozzáférést, mint például a PCI DSS a kártyabirtokosok adataira vonatkozóan.

  Naplókezelés

  Az ellenőrzés nyomon követése összegyűjti és megvizsgálja a különböző rendszerek naplófájljait a biztonsági események nyomon követése érdekében. A SIEM eszközök összegyűjtik ezeket a naplókat, hogy teljes képet adjanak a szervezet biztonsági állapotáról.

  Naplókezelés

  Reguláris szoftverfrissítések

  Nagyon fontos, hogy minden szoftverét naprakészen tartsa. Ez magában foglalja a pénz és a kulcsok kezeléséhez használt alkalmazásokat is. A frissítések segítenek kijavítani a biztonsági réseket, és megakadályozzák a hackerek bejutását.

  • A szoftverek naprakészen tartása fontos. Segít megóvni a számítógépét a támadásoktól. Például 2017-ben a WannaCry nevű rossz program megtámadta a régi Windows számítógépeket. A legújabb frissítésekkel rendelkező számítógépek azonban biztonságban voltak.
  • A frissítések új funkciókat is hozzáadhatnak, és jobbá tehetik a szoftver működését. Az olyan webböngészők, mint a Google Chrome és a Mozilla Firefox olyan frissítéseket kapnak, amelyek biztonságosabbá teszik őket és jobban működnek.
  • Egyes vállalatoknak szabályokat kell követniük az információk biztonsága érdekében. Ezek a szabályok, mint például a GDPR Európában vagy a HIPAA az Egyesült Államokban, változhatnak. A szoftverek frissítése segíthet a vállalatoknak abban, hogy kövessék ezeket a szabályokat.
  • Ha sok különböző programot használ együtt, fontos, hogy mindegyiket frissítse. Ha nem teszi, problémák vagy biztonsági kockázatok merülhetnek fel. Például egy blokklánc-hálózatban az összes számítógép frissítése biztosítja a hálózat biztonságát és megfelelő működését.

  Phishing védelem

  A fishing-támadások becsapják az embereket, hogy kiadják a privát kulcsaikat. Fontos, hogy megtanítsuk a felhasználókat arra, hogyan ismerjék fel ezeket az átveréseket, és emlékeztessük őket arra, hogy ne osszák meg kulcsaikat online vagy üzeneteken keresztül. A jó e-mail szűrők és biztonsági intézkedések használatával csökkenthető az adathalászkockázat.

  • A többfaktoros hitelesítés (MFA) használata

  A többfaktoros hitelesítés (MFA) engedélyezése minden fiókban védelmet nyújthat az adathalászat ellen, mivel a bejelentkezéshez további lépéseket, például kódot vagy ujjlenyomatot ad hozzá. Ez megnehezíti a hackerek számára, hogy csupán egy lopott jelszóval és felhasználónévvel hozzáférjenek a fiókokhoz.

  • Phishing-szimulációs képzés

  A cégek hamis csaló e-mailek küldésével képzik ki az alkalmazottakat a kiberbiztonság terén, hogy lássák, hogyan reagálnak, és megállapítsák, szükségük van-e további képzésre.

  • Felfrissített adathalászat elleni technológiák

  A technológiai vállalatok folyamatosan jobb eszközöket készítenek az adathalászat megállítására. Ezek az eszközök figyelmeztetnek a veszélyes webhelyekre, kiszűrik a rossz e-maileket, és intelligens technológiát használnak az új fenyegetések észlelésére. Mindenkinek gyakran frissítenie kell ezeket az eszközöket, hogy biztonságban maradjon.

  • Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance (DMARC)

  A DMARC egy olyan eszköz, amely az SPF- és DKIM-tesztekkel ellenőrzött e-mailek ellenőrzésével megakadályozza az e-mail hamisítást. Ha egy e-mail megbukik ezeken a teszteken, a DMARC utasítja az e-mail szolgáltatót a kezelésre, segítve ezzel a hamisított e-mailek blokkolását.

  A biztonságos hálózatok használata

  A tárcához való hozzáféréshez és a tranzakciókhoz mindig biztonságos, titkosított kapcsolatot, például VPN-t használjon. Soha ne használjon nyilvános Wi-Fi-t.

  • Man-in-the-Middle támadások

  A nyilvános Wi-Fi-t könnyű feltörni. A hackerek ellophatják az Ön adatait, például a jelszavakat, amikor használja. Ha biztonságosabb internetkapcsolatot használsz, amely titkosítja az adataidat, akkor nehezebben tudják ezt megtenni.

  • SSL-eltávolítás

  A biztonságos online adatátvitelhez használja a HTTPS protokollt. A nem biztonságos hálózatokon a hackerek hozzáférhetnek az Ön adataihoz és megváltoztathatják azokat. Fontolja meg a kapcsolat védelmét szolgáló eszközöket.

  • Wi-Fi Sniffing

  A Wi-Fi „szimatoló” eszközök nyilvános hálózatokon adatokat rögzíthetnek. A biztonságos hálózatok WPA2 vagy WPA3 titkosítással védekeznek ez ellen.

  • Regény Wi-Fi hotspotok

  Legyen óvatos a nyilvános Wi-Fi-vel kapcsolatban. Csatlakozás előtt ellenőrizze a hálózatokat, kerülje a gyanús Wi-Fi-t, és használjon VPN-t adatai védelmére.

  Hogyan védhetjük meg a privát kulcsot?

  A privát kulcs védelme magában foglalja a biztonságos tárolást és néhány biztonságos kezelési gyakorlatot. Tartsa szem előtt ezeket a tippeket:

  Soha ne ossza meg

  Tartsd titokban a privát kulcsodat. Olyan, mint a széf kulcsa – csak te használhatod.

  Használjon erős jelszavakat

  Ha a privát kulcsához jelszó tartozik, ügyeljen arra, hogy az erős és egyedi legyen. Fontolja meg egy jelszókezelő használatát összetett jelszavak létrehozásához és tárolásához.

  A biztonsági szoftverek frissítése

  Tartson naprakészen minden biztonsági szoftvert, beleértve a vírusirtó és a rosszindulatú szoftverek elleni programokat is. Ez védelmet nyújt az új fenyegetésekkel szemben, amelyek a magánkulcsokat célba vehetik.
  Legyen óvatos az interneten

  A adathalász-támadások és a rosszindulatú programok gyakori taktikák a magánkulcsok ellopására. Mindig ellenőrizze a webhelyek és e-mailek hitelességét, mielőtt kapcsolatba lépne velük. Kerülje továbbá a nem megbízható forrásokból származó fájlok letöltését.

  Multi-jelzéses pénztárcák

  A további biztonság érdekében, különösen a nagy értékű tranzakciók esetében, fontolja meg a több aláírást tartalmazó tárcák használatát. Ezek egynél több privát kulcsot igényelnek a tranzakció engedélyezéséhez.

  Legjobb gyakorlatok a magánkulcsok biztonságos tárolásához

  Mi történik, ha a privát kulcs kompromittálódik?

  Ha valaki megszerzi a privát kulcsát, ami olyan, mint egy titkos kód, az bajhoz vezethet. Ha ez a kriptopénz tárcádhoz tartozik, ellophatják az érméidet.

  Ha az e-mailjéhez tartozik, akkor az illető elolvashatja és elküldheti az üzeneteket az Ön helyébe lépve. Ha egy vállalkozás szerverkulcsát lopják el, a tolvaj megtalálhatja és elviheti a titkos információkat. Ez nagy problémákat okozhat.

  A privát kulcsok védelme érdekében speciális biztonsági eszközöket kell használnia. Tartsa őket távol az internettől, amikor csak teheti. Egyes modern eszközök biztonságos területekkel rendelkeznek e kulcsok tárolására. Egy jelszókezelőben—egy jelszóval lezárt digitális páncélteremben is tarthatja őket.

  Gondoskodjon arról, hogy biztonsági másolatot készítsen a kulcsokról, hogy legyen egy másolata, ha valami baj történne. Csak megbízható személyek férhetnek hozzá a kulcsaihoz. És cserélje rendszeresen a kulcsokat, hogy extra biztonságban legyen.

  Mi a teendő, ha elvesztette a privát kulcsát?

  Sajnos, ha elvesztette, és nincs biztonsági másolata, a helyzet gyakran helyrehozhatatlan, mivel a privát kulcsokat úgy tervezték, hogy szinte lehetetlen legyen regenerálni vagy kitalálni.

  Az alábbiakat teheti:

  • Az első lépés az, hogy ellenőrizze, tárolt-e valahol biztonsági másolatot a privát kulcsáról. Ez lehet egy fizikai másolat, egy USB-meghajtó vagy bármilyen más biztonságos biztonsági mentési módszer, amit használtál.
  • Ha olyan pénztárcát vagy szolgáltatást használt, amely helyreállítási kifejezést vagy magvető kifejezést biztosít, akkor lehet, hogy a magánkulcsokat vissza tudja állítani a kifejezés használatával. A helyreállítási kísérlethez gondosan kövesse a szolgáltató utasításait.
  • Ha a privát kulcsa egy tőzsdén vagy egy menedzselt pénztárcaszolgáltatásban lévő számlához volt társítva, forduljon az ügyfélszolgálatukhoz. Bár ők nem tudják regenerálni a privát kulcsát, de lehet, hogy rendelkeznek olyan protokollokkal, amelyek segítségével visszanyerheti a fiókjához való hozzáférést.
  • Ha minden lehetőséget felhasznált, és nem tudja visszaállítani a privát kulcsot, akkor lehet, hogy el kell fogadnia a veszteséget. Ez a helyzet nehéz, de megmutatja, hogy mennyire fontos a magánkulcsok biztonságba helyezése

  Következtetés a magánkulcsok biztonságáról

  A magánkulcsok nagyon fontosak a kriptopénz biztonságának megőrzése szempontjából. Amikor azt tervezed, hogyan tárolhatod biztonságosan a privát kulcsokat, használj hardvertárcákat.A soft tárcákhoz képest ezek a biztonságosabb megoldás. Használja tehát a szakmai tippeket hogyan válassza őket.

  A privát kulcsokat mindig tartsa meg magának. Ügyeljen arra, hogy olyan jelszavakat használjon, amelyeket nehéz kitalálni. Emellett mindig tartsa naprakészen számítógépének védelmi szoftverét. Ha valaki más megszerzi a kulcsodat, az nagyon rosszul járhat.

  És ha elveszíti a kulcsát, azt gyakran nehéz visszaszerezni. Ezért mindig legyen egy biztonsági mentés, és legyen óvatos az internet használatakor.

  Gyakran ismételt kérdések

  Hogyan tárolhatom biztonságosan a privát kulcsot?

  Tárolja biztonságosan a privát kulcsot hardvertárca, biztonságos biztonsági mentés és soha ne ossza meg.

  Hogyan védhetem meg a privát kulcsom kriptográfiáját?

  Védje kriptokulcsát erős jelszavak, több aláírást tartalmazó tárcák használatával, és kerülje a nyilvános Wi-Fi-hálózatot.

  Biztonságos-e a privát kulcsot adatbázisban tárolni?

  A privát kulcs adatbázisban való tárolása kockázatos, hacsak nincs titkosítva, és az adatbázis nincs megfelelően biztosítva.

  Hackelhetőek-e a kriptográfiai magánkulcsok?

  A kriptodeviza magánkulcsok feltörhetők, ha nem biztonságosan tárolják őket, vagy ha a biztonsági gyakorlatok lazák.

  Melyek a magánkulcsok kockázatai?

  A magánkulcs kockázatai közé tartozik a jogosulatlan hozzáférés, a digitális eszközök ellopása és a visszafordíthatatlan veszteség, ha a kulcs elveszik vagy veszélybe kerül.