Hogyan készítsünk biztonsági másolatot a kriptotárcáról: A kezdők útmutatója

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

A kriptotárca egy olyan szoftver, amely a kriptopénzhez való hozzáféréshez és használathoz elengedhetetlen privát kulcsokat tárolja. Amikor tranzakciót hajt végre, a címzett a privát kulcsát használja a tranzakció aláírásához, és a tranzakció bekerül a nyilvános blokklánc főkönyvbe. Fontos, hogy biztonsági másolatot készítsen a tárcájáról, hogy a privát kulcs elvesztése esetén ne veszítse el a kriptovalutához való hozzáférést. 

Ez a cikk alapvető információkat ad arról, hogyan készítsen biztonsági másolatot kriptotárcájáról.

A kriptotárca biztonsági mentésének lehetőségei

A kriptotárca biztonsági mentéséhez a következőket kell megértenie:

Kriptotárca biztonsági mentése.

Vetőkifejezés használata

A magkifejezés, más néven helyreállítási kifejezés vagy mnemonikus kifejezés, egy 12-24 szóból álló gyűjtemény, amelyet a felhasználó a tárca létrehozásakor, a tárca beállítási folyamata során generál. Ez a tárca biztonsági másolataként szolgál, amely lehetővé teszi a pénzeszközökhöz való hozzáférés visszaállítását abban az esetben, ha elveszíti, megrongálja vagy törli a tárcáját.

A vetőmondat tartalmazza az összes szükséges információt a pénztárcád privát kulcsainak rekonstruálásához, amelyek a kriptopénzedet irányító kriptográfiai kulcsok. Ezáltal nélkülözhetetlen eszközzé válik a kriptoeszközök védelméhez.

Amikor új kriptotárcát hoz létre, a tárcaszoftver generál egy egyedi magkifejezést az Ön számára. Ez a magkifejezés általában olyan sorrendben jelenik meg, hogy könnyen felírható legyen egy darab papírra. 

Mihelyt leírta vagy elmentette a magkifejezést, nagyon fontos, hogy biztonságos helyen tartsa. Kerülje el, hogy digitális formában tárolja a számítógépén vagy a felhőben, mivel ezek a környezetek sérülékenyek lehetnek a hackerrel vagy az adatvesztéssel szemben. Ehelyett fontolja meg, hogy a magkifejezést papíron vagy egy hardvertárcában tárolja, amely egy kriptopénz biztonságos tárolására tervezett fizikai eszköz.

Ha valaha elveszíti vagy megrongálja a pénztárcáját, a magkifejezésével visszaállíthatja a pénztárcáját és hozzáférhet a pénzéhez. Ehhez meg kell adnod a magkifejezésedet a tárca helyreállítási folyamatában. A pénztárcaszoftver ezután a magkifejezésed segítségével új privát kulcsokat generál, és újra létrehozza a pénztárcádat.

Tippek a seed phrase használatához:

 1. Írd le a magkifejezést egy papírlapra, és tárold biztonságos helyen. Ne tárolja a magkifejezést digitális formában, mert ez veszélyeztetheti annak biztonságát.
 1. Készítsen több másolatot a kezdőkifejezéséről, és tárolja őket különböző helyeken. Ez segít abban, hogy még akkor is vissza tudja állítani a tárcáját, ha az egyik példány elveszik vagy megsérül.
 1. Ne ossza meg senkivel a vetőmondatát. A magkifejezésed a kriptopénzed kulcsa, ezért fontos, hogy privát maradjon.
 1. Legyen tisztában az átverésekkel. Egyes csalók megpróbálhatják becsapni Önt, hogy megadja nekik a vetőmag kifejezését. Soha ne ossza meg a magkifejezését senkivel, akit nem ismer és nem bízik meg benne.

A kulcsok exportálása

A kulcsok exportálása kriptotárca biztonsági mentés céljából biztonságos módszer eszközeid védelmére. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy biztonsági másolatot készítsen kriptotárcájáról a privát kulcsok másolatának létrehozásával. Ez nagyobb biztonságot nyújt, mintha csak feljegyezné a magvető mondatát, mivel így nem kell a privát kulcsokat számítógépbe vagy más eszközbe beírnia.

A kulcsok exportálásához a pénztárcaszoftver biztonsági mentési funkcióját kell használnia. A konkrét lépések az Ön által használt pénztárcaszoftvertől függően változnak, de általában a következő lépéseket követik:

 1. Nyissa meg a pénztárca szoftverét, és navigáljon a biztonsági mentés beállításaihoz.
 2. Válassza ki a kulcsok exportálásának lehetőségét.
 3. Válassza ki a kulcsok fájlformátumát. Néhány gyakori lehetőség a “JSON” és a “CSV“.
 4. Adjon meg egy jelszót a mentési fájl védelméhez.
 5. Mentsd el a biztonsági mentési fájlt egy biztonságos helyre.

Tárca fájl (wallet.dat)

A tárca fájl (wallet.dat) biztonsági mentése kulcsfontosságú lépés a kriptopénz biztonságának biztosításában. A tárca fájl tartalmazza a privát kulcsaidat, amelyek elengedhetetlenek a kriptopénzed eléréséhez és elköltéséhez. Ha elveszíti a tárca fájlját, elveszíti a kriptopénzéhez való hozzáférést.

A tárca fájljának biztonsági mentéséhez a következő lépéseket követheti:

 1. Lokalizálja a pénztárca fájlját. A pénztárca fájl általában a számítógépén található Bitcoin könyvtárban található. A Bitcoin könyvtárat a Windows Intéző megnyitásával és a címsorba a “%appdata%\Bitcoin” beírásával találja meg.
 1. Másolja a pénztárca fájlját egy biztonságos helyre. Másolja a pénztárca fájlt egy USB meghajtóra vagy más külső tárolóeszközre. Ne tárolja a pénztárcafájlt a számítógépén vagy a felhőben, mivel ez veszélyeztetheti annak biztonságát.
 1. Készítsen egy második másolatot a tárca fájljáról. Készítsen egy második másolatot a tárca fájljáról, és tárolja egy külön helyen. Ez segít biztosítani, hogy vissza tudja állítani a pénztárcáját, ha az eredeti másolat elveszne vagy megsérülne.
 1. Írd le a biztonsági mentés helyét. Írd le azt a helyet, ahol a pénztárcád fájljának biztonsági másolatát tároltad. Így könnyebben megtalálod a biztonsági másolatodat, ha a jövőben szükséged lesz rá.

Fizikai biztonsági mentés

A kriptopénz tárcájának biztonsági mentésének egyik legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb módja a fizikai biztonsági mentés. A kriptopénz tárca fizikai biztonsági mentésének létrehozására két fő módszer létezik:

 • Hardveres pénztárca használata: A hardveres pénztárca egy fizikai eszköz, amely offline tárolja a privát kulcsokat. Ez sokkal biztonságosabbá teszi, mintha a privát kulcsokat egy számítógépen vagy a felhőben tárolná. 
 • A magfázis leírása: Egy másik módja a kriptopénz tárcád biztonsági mentésének, ha papírra írod a vetőfázisodat. 

Mihelyt elkészítette a kriptopénz tárcájának fizikai biztonsági másolatát, fontos, hogy a biztonsági másolatot biztonságos helyen tárolja. Arra is ügyelnie kell, hogy a biztonsági másolatot olyan helyen tartsa, ahol nem érheti vízkár, tűz vagy lopás.

Végszavak a kriptotárca biztonsági mentéséről

A kriptopénz tárcájának biztonsági mentése kulcsfontosságú annak biztosítása érdekében, hogy még akkor is hozzáférhessen a pénzéhez, ha a tárcája elveszik, ellopják vagy megsérül. A tárca biztonsági mentésének többféle módja létezik, de a legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb módszerek közé tartozik a magvető kifejezés fizikai másolatának elkészítése.

FAQ a kriptotárca biztonsági mentéséről

Hogyan készíthetek biztonsági másolatot a tárcámról?

A kriptotárca biztonsági mentéséhez felírhatja a magfázisát papírra.

Hogyan tudom biztosítani és biztonsági mentést készíteni a pénztárcámról?

A kriptotárcáját úgy tudja biztosítani és biztonsági mentést készíteni, hogy biztonsági mentést készít a privát kulcsairól.

Meg lehet-e biztonsági mentést készíteni a kriptotárcáról?

Igen, a kriptotárca biztonsági másolatot készíthet.

Mi a legjobb módja a kriptoeszközök tárolásának?

A kriptoeszközök tárolásának legjobb módja egy biztonságos helyen, például egy hardvertárcában vagy egy papírtárcában van.

Hogyan kaphatom vissza a kriptotárcámat?

A kriptotárca visszaszerzéséhez használhatja a tárca helyreállítási magját.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára