Mi a kriptopénz és hogyan működik?

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

A kriptopénz egy decentralizált digitális valuta, amely kriptográfiát használ a biztonság érdekében. Nincs kormányzati vagy pénzintézeti ellenőrzés alatt. A tranzakciókat egy nyilvános főkönyvben, az úgynevezett blokkláncban ellenőrzik és rögzítik. Ebben a cikkben a kriptovalutát vizsgáljuk meg részletesen.

Hogyan működik a kriptopénz?

A kriptopénz, más néven kriptopénz, olyan digitális valuta, amely a biztonság érdekében kriptográfiát használ. A legtöbb kriptovaluta decentralizált, és nem tartozik kormányzati vagy pénzintézeti ellenőrzés alá. Ehelyett ezeket a kriptovalutákat egy számítógépes hálózat tartja fenn, amely kriptográfiát használ a hálózat biztosítására és a tranzakciók érvényességének biztosítására.

PoW kriptovalutákat egy bányászatnak nevezett folyamat során hozzák létre. A bányászok olyan számítógépek, amelyek összetett matematikai problémákat oldanak meg, hogy ellenőrizzék a tranzakciókat és hozzáadják azokat a blokklánchoz. A munkájukért cserébe a bányászok új kriptopénzzel kapnak jutalmat.

A kriptovalutákat áruk és szolgáltatások online megvásárlására lehet használni, de a tőzsdéken is lehet velük kereskedni, mint a részvényekkel vagy a kötvényekkel. A kriptovaluták értéke erősen ingadozhat, és nincs garancia arra, hogy megtartják vagy növelik az értéküket.

Itt van néhány a kriptopénzek legfontosabb jellemzői közül:

  • Decentralizáció: A kriptovaluták, mint például a Bitcoin, nem tartoznak a kormány vagy a pénzintézetek ellenőrzése alá. Ennek oka, hogy egy számítógépes hálózat tartja fenn őket, amely kriptográfiát használ a hálózat biztosítására és a tranzakciók érvényességének biztosítására.
  • Átláthatóság: Minden kriptopénz tranzakciót egy blokklánc nyilvános főkönyvben rögzítenek. Ez azt jelenti, hogy bárki láthatja minden valaha végrehajtott tranzakció történetét.
  • Biztonság: A kriptovaluták kriptográfiát használnak a tranzakciók biztonsága érdekében. Ez azt jelenti, hogy szinte lehetetlen hamisítani vagy duplán elkölteni a kriptopénzeket.
  • Immutálhatóság: Mihelyt egy tranzakció rögzítésre került a blokkláncon, azt nem lehet megváltoztatni. Ez azt jelenti, hogy a kriptopénz egy nagyon biztonságos és hamisíthatatlan csereeszköz.

A kriptopénz viszonylag új technológia, és még mindig fejlődik. Azonban forradalmasíthatja a pénzátutalás és az üzletvitel módját.

Hogyan jön létre a kriptopénz?

A kriptopénz, mint például a Bitcoin, egy bányászatnak nevezett folyamat során jön létre. A bányászat egy összetett folyamat, amely bonyolult matematikai problémák megoldását jelenti a tranzakciók ellenőrzéséhez és a blokkláncba való felvételéhez. A bányászok munkájukért cserébe új kriptopénzzel jutalmazzák őket.

A bányászatnak két fő típusa van:

  • Proof of work (PoW) bányászat: A PoW-bányászat a legrégebbi és legelterjedtebb. Speciális hardverek felhasználásával bonyolult matematikai problémákat old meg. Az első bányász, aki sikeresen megoldja a kriptográfiai rejtvényt, újonnan veretett kriptopénzzel, valamint a blokkon belüli tranzakciók megerősítéséért járó tranzakciós díjakkal jutalmazzák.
  • Proof of stake (PoS): A PoS egy konszenzusos algoritmus új kriptopénz érmék létrehozására. Ahelyett, hogy a számítási munkával történő bányászatra támaszkodna, a PoS a felhasználók valutában való tulajdonlása vagy “részesedése” alapján működik. A validátorokat az általuk birtokolt érmék mennyisége alapján választják ki az új blokkok létrehozására és a tranzakciók érvényesítésére, ami elősegíti a hálózat biztonságát és hatékonyságát.

A kriptopénzeket vállalkozások vagy szervezetek is létrehozhatják, amelyek kibocsátják a kriptopénzüket. Ezt “initial coin offering (ICO)” néven ismerik. Az ICO-k hasonlóak a hagyományos részvénykibocsátásokhoz, de a befektetők részvények helyett kriptovalutát kapnak.

FAQ

Mi a kriptopénz egyszerű kifejezésekkel?

A kriptopénz egy digitális vagy virtuális valuta, amely a biztonság érdekében kriptográfiát használ.

Hogyan lesz a kriptopénzből pénz?

A kriptopénz pénzzé alakítható azáltal, hogy fiat valutáért (pl. USD, EUR, GBP) cserébe eladjuk.

A kriptopénz valódi pénz?

A kriptopénz nem törvényes fizetőeszköz, de árunak vagy eszköznek minősül.

Jó befektetés-e a kriptopénz?

A kriptopénz volatilis eszköz, ezért magas kockázatú befektetés.

Beváltható a kriptovaluta?

Igen, a kriptopénzt kiválthatja úgy, hogy fiat valutáért cserébe eladja.

A kriptopénzek fajtái?

A kriptopénzeknek sokféle típusa létezik, de nagyjából a következő kategóriákba sorolhatók:

  • Fizetési kriptovaluták: Ezeket a kriptovalutákat úgy tervezték, hogy a fiat valutához hasonlóan csereeszközként használják. Ilyenek például a Bitcoin, az Ethereum, a Litecoin és a Dash.
  • Hasznossági tokenek: Ezek a kriptovaluták arra szolgálnak, hogy a birtokosoknak hozzáférést biztosítsanak egy adott szolgáltatáshoz vagy termékhez. Ilyen például a Filecoin (FIL), amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy adatokat tároljanak egy decentralizált hálózaton, és a Golem (GNT), amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy számítási teljesítményt adjanak bérbe másoknak.
  • Stablecoins: Ezeket a kriptovalutákat úgy tervezték, hogy egy fiat valutához, például az amerikai dollárhoz vagy az euróhoz kössék őket. Ez azt jelenti, hogy az értékük viszonylag stabil, így jó fizetési lehetőséget jelentenek. Ilyen például a Tether (USDT) és az USD Coin (USDC).
  • Central Bank Digital Currencies (CBDCs): Ezeket a kriptovalutákat központi bankok bocsátják ki. Még a fejlesztés korai szakaszában vannak, de megvan bennük a lehetőség, hogy forradalmasítsák a pénzhasználatot. Ilyen például a Crypto Yuan. 

Melyek a legnépszerűbb kriptovaluták?

Bitcoin (BTC): Az első és legismertebb kriptopénz, a Bitcoin 2009-ben jelent meg, és 1 billió dollárt meghaladó piaci kapitalizációval büszkélkedhet. Sok magánszemély használja a Bitcoint spekulatív befektetésekre, valamint áruk és szolgáltatások online vásárlására.

Ethereum (ETH): A 2015-ben bevezetett Ethereum egy újabb kriptopénz. A központi szerver helyett a blokkláncon futó decentralizált alkalmazások (DApps) platformjaként funkcionálva az Ethereum az okos szerződéseket is megkönnyíti – a blokkláncon telepíthető, önvégrehajtó szerződéseket.

Litecoin (LTC): A Bitcoin aranyának “ezüstjeként” emlegetett Litecoin a Bitcoin egy elágazása. Ez azt jelenti, hogy a Bitcoin kódjának megkettőzésével és néhány módosítás végrehajtásával jött létre. Gyorsasága és alacsonyabb tranzakciós díjai miatt a Litecoin népszerű választás.

Dash (DASH): Az adatvédelemre összpontosító kriptopénzként pozicionált Dash különböző technikákat alkalmaz a tranzakciók anonimitásának fokozására. Általában olyan tranzakciókhoz használják, ahol az adatvédelem kulcsfontosságú, a Dash az online szerencsejátékokban, valamint az áruk és szolgáltatások beszerzésében talál alkalmazást.

Bitcoin Cash (BCH): 2017-ben jött létre a Bitcoin Cash, a Bitcoin egy forkja, amely a blokkméret-korlát 8 MB-ra való növelésével jött létre. Ez a kiigazítás a Bitcoin Cash skálázhatóságának javítását célozta, lehetővé téve, hogy nagyobb számú tranzakciót tudjon kezelni másodpercenként.

Ezek a példák csak egy töredékét mutatják a kriptovaluták sokszínűségének. A kriptopénzek piaca továbbra is dinamikus, folyamatosan jelennek meg új kriptopénzek.

Következtetés

A kriptovaluták egy új és fejlődő technológia, amely képes forradalmasítani a pénzátutalás és az üzletvitel módját. Számos előnyt kínálnak a hagyományos fiat valutákkal szemben, többek között decentralizált jellegüket, átláthatóságukat, biztonságukat és megváltoztathatatlanságukat. Ugyanakkor vannak hátrányaik is, mint például az ingadozásuk és a csalásra és átverésre való fogékonyságuk.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára