Blockchain technológia a szerencsejátékban

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

A blokklánc technológia a játékban megváltoztatja ezt a területet azáltal, hogy biztonságos és átlátható tranzakciókövetést biztosít, és lehetővé teszi a játékban található egyedi tárgyakra vonatkozó, nem megmagyarázható tokenek (NFT) létrehozását.  

Új monetizációs modelleket vezet be, lehetővé téve a játékosok számára, hogy kriptopénzeket keressenek játékkal vagy a játékbeli eszközök töredéktulajdonlásával. 

Ebben a cikkben megvizsgáljuk az előnyeit, és bemutatunk néhány valós példát a blokkláncjátékokra.

A blokklánc előnyei a játékokban

A blokklánc integráció számos előnnyel jár a játékipar számára, többek között fokozott biztonsággal, nagyobb átláthatósággal és a játékbeli eszközök tokenizálásának lehetőségével.

Decentralizáció a játékban

A játékokban a decentralizáció a játékon belüli eszközök ellenőrzésének és tulajdonjogának a központosított entitásoktól a játékosokra való átruházására utal. 

Ez a blokklánc technológia használatával érhető el, amely egy olyan elosztott főkönyvet hoz létre, amely minden tranzakciót rögzít és nyomon követ. Ez az elosztott főkönyv biztosítja, hogy a játékban lévő eszközök valóban a játékosok tulajdonában legyenek, és azokat semmilyen központi hatóság nem tudja manipulálni vagy visszavonni.

A decentralizációnak számos előnye van a játékban:

 • A valódi tulajdonjog: A játékosok valódi tulajdonjoggal rendelkeznek a játékbeli eszközeik felett, ami lehetővé teszi számukra, hogy kereskedjenek, eladják vagy kölcsönadják azokat másoknak. Ez valódi gazdaságot hoz létre a játékon belül, amely lehetővé teszi a játékosok számára, hogy értéket teremtsenek a játékukból.
 • Növelte az elkötelezettséget: A játékosok elkötelezettebbek azokban a játékokban, amelyekben a tulajdonlás érzését érzik és közvetlen hasznot húzhatnak a részvételükből. A decentralizáció hosszabb játékidőt, nagyobb játékosmegtartást és erősebb közösségeket eredményezhet.
 • Megfelelőbb gazdaság: A decentralizált gazdaság ellenállóbb a fejlesztők vagy más játékosok manipulációjával szemben. Ez igazságosabb játékteret teremt minden résztvevő számára.
 • Új monetizációs lehetőségek: A blokklánc és a játékok új monetizációs modelleket hozhatnak létre, amelyek a játékosok számára előnyösek. Például a játékosok a játékkal kriptopénzre vagy NFT-kre tehetnek szert, amelyeket játékbeli tárgyak megvásárlására vagy valódi pénz kivonására használhatnak fel.
 • Player Empowerment: A Web3 játékok nagyobb kontrollt biztosítanak a játékosoknak a játék fejlődése és alakulása felett. A játékosok szavazhatnak a játék módosításairól, vagy akár maguk is fejleszthetnek új tartalmakat. Ez demokratikusabb és játékos-központúbb játékélményt eredményez.

A decentralizáció képes megváltoztatni a játékipart. Azáltal, hogy a játékosok nagyobb kontrollt kapnak a játékélményük felett, és új monetizációs lehetőségeket teremtenek, a web3 játékok szórakoztatóbbá, jövedelmezőbbé és igazságosabbá tehetik a játékot minden érintett számára.

Biztonságos és érinthetetlen játékbeli eszközök

A blokklánc játékipar biztonságosabb megoldást kínál a játékon belüli eszközök számára. A blokkláncok olyan elosztott főkönyvek, amelyek több számítógépen tárolják az adatokat, így nagyon nehéz manipulálni vagy feltörni őket. Ez azt jelenti, hogy a blokkláncon tárolt játékbeli eszközök sokkal biztonságosabbak, mint a hagyományos szervereken tárolt eszközök.

A biztonság mellett a blokklánc technológia arra is módot ad, hogy a játékbeli eszközök valóban érinthetetlenné váljanak. Ez azért van így, mert ha egyszer egy játékbeli eszközt létrehoztak egy blokkláncon, akkor azt nem lehet törölni vagy módosítani. Ez megakadályozza, hogy a fejlesztők vagy kiadók elvegyék vagy manipulálják a játékosok eszközeit, ami biztonságosabb és tisztességesebb játékélményt teremthet.

Itt van néhány konkrét példa arra, hogy a blokklánc hogyan tudja biztosítani és védeni a játékbeli eszközöket:

 • NFT-k: Az NFT-k olyan egyedi digitális tokenek, amelyek játékbeli eszközöket, például tárgyakat, karaktereket vagy földterületeket képviselnek. Ezeket egy blokkláncon tárolják, és nem lehet őket lemásolni, ami lehetetlenné teszi a hamisításukat.
 • Decentralizált tárolás: A játékbeli eszközök tárolhatók decentralizált tárolóhálózatokon, mint például az IPFS vagy a Filecoin. Ez azt jelenti, hogy nem egyetlen szerveren tárolják őket, így ellenállóbbak a hackerekkel és az adatszegésekkel szemben.
 • Okos szerződések: Az okos szerződések automatizálhatják a játékbeli eszközök átruházását. Ez csökkenti az emberi hiba vagy csalás kockázatát, és segíthet a kereskedési folyamat racionalizálásában is.
 • Biztonságos pénztárcák: A játékosok biztonságos tárcákban tárolhatják játékbeli eszközeiket, amelyek olyanok, mint a digitális páncélszekrények, amelyek védik a privát kulcsaikat. Ez megakadályozza az eszközökhöz való illetéktelen hozzáférést.
Blokklánc a játékeszközökben

A blokklánc-technológia használatával a játékfejlesztők biztonságosabb és megbízhatóbb játékélményt teremthetnek a játékosok számára. Ez a játékosok nagyobb elkötelezettségéhez, elégedettségéhez és megtartásához vezethet.

Az intelligens szerződések a játékban

Az intelligens szerződések olyan önvégrehajtó szerződések, amelyeket egy blokkláncon tárolnak, és bizonyos feltételek teljesülése esetén automatikusan lefutnak. A játékokkal összefüggésben az intelligens szerződések rengeteg előnyt kínálnak, amelyek átalakíthatják a játékok létrehozásának, játszásának és pénzzé tételének módját:

 • A játékon belüli eszközök tulajdonjoga és ellenőrzése: A hagyományos játékmodellek jellemzően központosított szervereket foglalnak magukban, amelyek a játékbeli eszközöket irányítják. Ez a központosított megközelítés a méltányossággal, az átláthatósággal és a játékosok tulajdonjogával kapcsolatos problémákhoz vezethet. 
 • Növeltebb biztonság és átláthatóság: A játékban használt blokklánc, amelyre az okos szerződések épülnek, eredendően biztonságos és átlátható. A blokkláncon lévő tranzakciók megváltoztathatatlanok, ami azt jelenti, hogy nem lehet őket módosítani vagy törölni. Ez megakadályozza a játékbeli eszközök manipulálását, és biztosítja, hogy a játékosok bízzanak virtuális javaik biztonságában.
 • Új monetizációs modellek és a Play-to-Earn: Az intelligens szerződések új monetizációs modellek létrehozását teszik lehetővé a játékokban, mint például a play-to-earn (P2E) modell. A P2E játékokban a játékosok a játékkal kriptopénzeket vagy NFT-ket kereshetnek. Ezek a megszerzett eszközök aztán elcserélhetők vagy eladhatók valós értékre, új bevételi forrást teremtve a játékosok számára. Az intelligens szerződések biztonságosan és átláthatóan segítik ezeket a tranzakciókat.
 • Streamlined Development and Reduced Costs: Az intelligens szerződések számos olyan feladatot automatizálhatnak, amelyeket jelenleg kézzel végeznek a játékfejlesztők vagy a rendszergazdák. Ez felszabadíthatja a fejlesztési erőforrásokat, hogy az új és innovatív funkciók létrehozására összpontosíthassanak. 

A blokklánc integrációja a játékban és az okos szerződések integrációja a játékban még korai stádiumban van, de már most biztonságosabb, átláthatóbb és játékos-központúbb játékélményt nyújt. 

A blokklánc technológia a játékiparban

A játékon belüli eszközök tokenizálása

A blokklánc tokenizációja megváltoztatja a játékot azáltal, hogy a játékosoknak valódi tulajdonjogot biztosít, lehetővé téve számukra a digitális eszközök kereskedelmét, eladását vagy kölcsönzését, és elősegítve egy valódi játékon belüli gazdaságot. Ez a decentralizált modell nem csak a játékosokat ruházza fel, hanem a játékbeli eszközök biztonságát és átláthatóságát is biztosítja, megelőzve a csalást és garantálva az integritást. 

A P2E bevezetése a tokenizáción keresztül lehetővé teszi a játékosok számára, hogy a játékkal kriptovalutákat vagy NFT-ket keressenek, ezzel egy játékos-központúbb ökoszisztémát hozva létre. Továbbá a tokenizáció javítja a játékélményt az olyan funkciók beépítésével, mint az okos szerződések, a szabályok és jutalmak automatizálása, valamint a közösségi elkötelezettség elősegítése. 

A játékmeneten túl ez az integráció racionalizálja a fejlesztést, csökkenti a költségeket és minimalizálja a közvetítőkre való támaszkodást. Ez az átalakító potenciál újradefiniálja a játékvilágot, ahol a tulajdonjog, a biztonság, az új monetizációs modellek és a gazdagított élmények összeadódnak, hogy egy olyan jövőt alakítsanak ki, ahol a blokklánc és a tokenizáció forradalmasítja a játékosok interakcióját a virtuális világokkal. 

A technológia folyamatos fejlődésével a tokenizáció további alkalmazásai készen állnak arra, hogy folyamatosan átalakítsák és megújítsák a játékipart.

A szerencsejátékok gazdaságosságának növelése

A blokklánc a játékokban alapvetően átalakítja a játékon belüli gazdaságok működését azáltal, hogy új bevételi modelleket, a játéktól a bevételig mechanizmusokat és a játékosok által vezérelt piactereket vezet be. Ez az átalakulás lehetővé teszi a játékosok számára, hogy aktívabb szerepet vállaljanak a játékokon belüli értékteremtésben és -elosztásban.

Itt egy részletesebb áttekintés:

 • Új bevételi modellek: A blokklánc technológia a játékiparban lehetővé teszi olyan új bevételi modellek kialakítását, amelyek túlmutatnak a hagyományos pay-to-play vagy alkalmazáson belüli vásárlásokon. A P2E modellek népszerű alternatívaként jelennek meg, lehetővé téve a játékosok számára, hogy kriptopénzeket vagy NFT-ket keressenek a játékban való részvétellel. 
 • P2E mechanizmusok: Kézzelfogható jutalmakat biztosítanak a játékosoknak a játékban elért eredményeikért, így a játékban végzett tevékenységüket valós értékké alakítják át. Ez magában foglalhatja a küldetések teljesítéséért, a csatákban való részvételért vagy a ritka játékbeli eszközök birtoklásáért járó kriptopénz megszerzését.
 • Player-driven Marketplaces: A blokklánc technológia megkönnyíti a játékosok által vezérelt piacterek létrehozását, ahol a játékosok közvetlenül kereskedhetnek és eladhatják játékbeli eszközeiket. Ez kiküszöböli a közvetítők, például a játékfejlesztők vagy kiadók szükségességét, akik hagyományosan a játékon belüli gazdaságot irányítják. 

Ezek az átalakító változások a játékon belüli gazdaságok új korszakát vezetik be, ahol a játékosok nem csupán passzív fogyasztók, hanem aktív résztvevői az értékteremtési és elosztási folyamatnak. A blokklánc technológia lehetővé teszi a játékosok számára, hogy magukénak érezzék játékélményeiket, és learassák a játékon belüli tevékenységeik pénzügyi hasznát.

Top 5 blokkláncos játék

Real-World példák a blokkláncjátékokra (TOP 5)

 • Alien Worlds egy olyan játék, amelyben a játékosok felfedezhetik, bányászhatnak és kereskedhetnek erőforrásokkal egy decentralizált bolygón, a Cryptoverse nevű bolygón. A játékosok kereshetik a natív kriptopénzt, a Triliumot (TLM), amellyel játékbeli tárgyakat vásárolhatnak, földet bérelhetnek és jutalmakért tétet tehetnek le.
 • Axie Infinity egy lénygyűjtő és harcolós játék, amely nem-penészes tokeneket (NFT-ket) használ a játék virtuális lényeinek, az Axie-knek a megjelenítésére. A játékosok Axie-ket tenyészthetnek, nevelhetnek és harcolhatnak velük, hogy megszerezzék a játék valutáját, a Smooth Love Potiont (SLP), amelyet valódi pénzre válthatnak.
 • A CryptoBeasts egy gyűjtögetős kártyajáték, amely NFT-ket használ a kártyák ábrázolására. A játékosok gyűjthetnek, kereskedhetnek és harcolhatnak a kártyákkal, hogy megszerezzék a játék pénznemét, a CryptoBeasts Gems-t (CGB), amellyel játékbeli tárgyakat és power-up kártyákat vásárolhatnak.
 • A CryptoKitties volt az egyik első olyan blokkláncjáték, amely a mainstream figyelmet kapta. Ez egy tenyészthető és gyűjthető játék, amely NFT-ket használ a macskák ábrázolására. A játékosok macskákat tenyészthetnek, hogy új és egyedi kiscicákat hozzanak létre, amelyeket a CryptoKitties piactéren eladhatnak.
 • A CryptoPop egy kirakós játék, amely NFT-ket használ a blokkok ábrázolására. A játékosok blokkokat illeszthetnek egymáshoz, hogy pontokat szerezzenek és új szinteket oldjanak fel. A játék pénzneme, a CryptoPop Tokens (CPT), játékbeli tárgyak vásárlására és a karakterek feltöltésére használható.

Következtetés

A blokklánc a játékiparban a tulajdonlás, a biztonság és a monetizáció új lehetőségeinek bevezetésével befolyásolja az iparágat. A játékon belüli eszközök tokenizálásával és a decentralizált gazdaságok lehetővé tételével a blokklánc a játék új korszakát teremti meg, ahol a játékosok valódi tulajdonjoggal rendelkeznek virtuális tulajdonuk felett, és valós értéket szerezhetnek játékukból. 

Ez olyan új bevételi modellekhez vezet, mint a játékból szerzett jövedelem, elkötelezettebb és aktívabb játékosbázisokat támogat, és innovatív játékmechanizmusokat nyit meg. Ahogy a blokklánc technológia tovább érik, még több olyan alkalmazásra számíthatunk, amelyek átformálják a virtuális világok játékát, birtoklását és a velük való interakciót.

Kérdés a blokklánc technológiáról a játékban

Hogyan használják a blokklánc technológiát a játékalkalmazásokban?

A blokklánc technológiát a játékalkalmazásokban biztonságos, átlátható és játékosközpontú gazdaságok létrehozására használják.

A blokklánc jót tesz a játékoknak?

Igen, a blokklánc jót tesz a játéknak, mert valódi tulajdonjogot biztosít a játékbeli eszközök felett, nagyobb biztonságot és átláthatóságot, valamint egy új monetizációs modellt

Hogyan változtatja meg a blokklánc a játékot?

A blokklánc megváltoztatja a játékokat azáltal, hogy új bevételi modelleket tesz lehetővé, mint például a play-to-earn, elősegíti a decentralizált gazdaságot, és innovatív játékmechanizmusokat vezet be.

Hogyan nagy a blokklánc játékipar?

A blockchain játékipar 2026-ra várhatóan eléri a 40 milliárd dollárt.

Miért a blockchain a játékipar jövője?

A blokklánc a játék jövője, mert képes forradalmasítani a virtuális világokkal való játékunkat, birtoklásunkat és interakciónkat.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára