Trump Bitcoin Flip: Meglepő csavar!

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

A Fox News szerdai “The Ingraham Angle” című műsorában való megjelenése során Donald Trump volt amerikai elnök feltűnően befogadóbb álláspontot képviselt a Bitcoin iránt, utalva a korábbi kritikus álláspontjától való lehetséges eltérésre. A műsorvezető Laura Ingraham kérdésére válaszolva, hogy miként vélekedik az egyre népszerűbb digitális valutáról, Trump nem csak a BTC bevezetésének felfelé ívelő pályáját ismerte el, hanem azt is hangsúlyozta, hogy tartósan az amerikai dollárt részesíti előnyben.

Trump megfordulása a Bitcoinról

Trump árnyaltan adott válasza elismerte a Bitcoin körüli megugró érdeklődést. “Nos, sokan csinálják. Én mindig is szerettem egy valutát, nevezhetném valutának. Szerettem a dollárt. De sokan csinálják.”

Továbbá kijelentette

“És őszintén szólva, saját életet kezdett élni, valószínűleg szükség van némi szabályozásra, mint tudják. De sokan felkarolják. És egyre több és több embert látok, akik Bitcoin-nal akarnak fizetni. Valami olyasmit lát, ami érdekes. Szóval így vagy úgy, vagy úgy, de együtt tudok élni vele. Mindig is szerettem egy nagyon erős dolgot. És ezt úgy hívják, hogy a dollár.”

Ez a retorikai váltás szöges ellentétben áll Trump digitális valutákkal kapcsolatos korábbi álláspontjával. 2019-es elnöksége alatt hevesen bírálta a BTC-t és más kriptovalutákat, elutasította őket, mint amelyeknek nincs belső értékük, és elítélte az ingadozásukat, mint amelyek “a vékony levegőn alapulnak”.

Ezenkívül kormánya aktívan ellenezte a spot Bitcoin ETF alkalmazások jóváhagyását, és igyekezett betiltani a saját üzemeltetésű pénztárcákat, a kriptovalutákkal való esetleges illegális célú visszaélésekkel kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva.

Bár Trump szemléletváltásának pontos motivációi továbbra sem világosak, a spekulációk szerint Vivek Ramaswamy befolyása kulcsfontosságú szerepet játszhatott. Ramaswamy érdekérvényesítő erőfeszítései, különösen a központi banki digitális valutákkal (CBDC-k) kapcsolatos vélt kockázatokkal kapcsolatban, befolyásolhatták Trump álláspontját.

Januárban Trump nyilvánosan kifejezte ellenérzését a CBDC fejlesztésével szemben, visszhangozva Ramaswamy aggodalmait a kormányzati beavatkozással és annak a személyes szabadságjogokra és a magánéletre gyakorolt hatásaival kapcsolatban.

A Bitcoin-közösség reakciói

Az X-en lévő Bitcoin-közösség szkepticizmus és optimizmus keverékével reagált Trump megjegyzéseire. Perianne Boring, a Digitális Kereskedelmi Kamara alapítója és vezérigazgatója a támogatás egyértelműbb és határozottabb kifejezésére szólított fel, és Trump válaszát kitérőnek kritizálta:

”Ez egy kerülgetős nem-válasz. Ne felejtsük el, hogy a Trump admin blokkolta a spot Bitcoin ETF kérelmeket ÉS megpróbálta betiltani a saját üzemeltetésű pénztárcákat!!! Trumpnak egy TISZTA nyilatkozatot kell adnia a támogatásáról”.

Eközben Robert J Salvador, a DigiBuild vezérigazgatója megjegyezte, hogy Trump korlátozottan érti a Bitcoint, miközben hangsúlyozta a témával való foglalkozásának jelentőségét. “Trump nem érti a Bitcoint, soha nem is értette. De jó, hogy a republikánus jelölt beszél róla” – jegyezte meg Salvador.

Tony Edward, a Thinking Crypto Podcast és Joe Consorti, a The Bitcoin Layer elemzője egyaránt megfigyelte a Trump hangnemében bekövetkezett figyelemre méltó változást, amit a BTC növekvő befolyásának és a mainstream elfogadottságának elismeréseként értelmeztek.

“Ez egy egészen más hangnem, lágyabb, mint amit Donald Trump tweetelt a Bitcoinról, amikor elnök volt. A Bitcoin lebontja a társadalomba, a popkultúrába beszivárgó pszichológiai korlátokat. Többé nem lehet figyelmen kívül hagyni és kinevetni” – jegyezte meg Edward.

A Consorti kiemelte, hogy Trump elismeri a Bitcoint legitim valutaként, és kijelentette: “Trump nem tekinti a Bitcoint és a dollárt egymás ellentétének, inkább közömbös a dolog iránt. Igaza van ebben”.

A legutóbbi frissítéskor a Bitcoin 50 967 dolláron kereskedett.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára