Tokenomika a játékban | Kezdő útmutató

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

A tokenomika a játékok gazdasági szerkezetét és működését alakítja ki. A tokenomika szabályozza a játékon belüli tokenek létrehozását, elosztását és használatát, ami kulcsfontosságú a játékosok elkötelezettségének ösztönzéséhez és a játékon belüli gazdaság virágzásának biztosításához. 

Ez az útmutató átfogó áttekintést nyújt a kezdőknek, akik szeretnék megérteni a tokenomika alapjait a kriptojátékokban.

Mi az a kriptotokenomika?

A tokenomika egy olyan kifejezés, amely egy kriptopénz vagy token felépítésére és gazdasági szerkezetére utal. Számos tényezőre összpontosít, beleértve a keresletet és a kínálatot, a tokenek teljes számát, a tokenek elosztását és a token hasznosságát vagy célját.

Egy jól megtervezett tokenomikai struktúra megfelelő ösztönzőket biztosíthat az emberek számára a token használatához, ami segíthet az elfogadásban és a token értékének növelésében. 

Egy rosszul megtervezett tokenomikai struktúra ezzel szemben a felhasználói érdeklődés hiányához és a token értékének csökkenéséhez vezethet.

Miért fontos a tokenomika?

Miért fontos a tokenomika?

A tokenomika több okból is fontos:

 • Segít meghatározni egy token értékét. A tokenomics kriptoszerkezet befolyásolhatja a token iránti keresletet és kínálatot, ami viszont hatással lehet az árára. Egy jól megtervezett tokenomics struktúra értékesebbé teheti a tokent, míg egy rosszul megtervezett tokenomics kevésbé értékessé teheti a tokent.
 • Segít a felhasználók és a befektetők vonzásában. Egy erős tokenomikai struktúrával rendelkező token jobban vonzza a felhasználókat és a befektetőket. Ennek oka, hogy egy ilyen token nagyobb valószínűséggel értékes és világos céllal rendelkezik.
 • Segít a fenntartható növekedés előmozdításában. Ennek oka, hogy egy ilyen struktúra arra ösztönözheti a felhasználókat, hogy továbbra is használják a tokent, és segíthet megakadályozni, hogy a token túlságosan volatilissá váljon.
 • Segít az átverések és csalások megelőzésében. A jól megtervezett tokenomikai struktúra segíthet megelőzni az átveréseket és a csalásokat, mivel megnehezíti a rossz szereplők számára a tokenek árának manipulálását vagy a rendszer kihasználását.

Röviden, a tokenomika a kriptóban azért fontos, mert jelentős hatással lehet egy kriptopénz vagy token sikerére vagy kudarcára. A tokenomika megértésével megalapozott döntéseket hozhatsz a befektetéseiddel kapcsolatban.

A tokenomikai modellek alapjai

A kriptopénzek terén általánosan használt tokenomikai alapmodellekből van néhány. Mindegyik modellnek megvannak a maga erősségei és gyengeségei, és az adott projekt számára a legjobb modell az adott projekt konkrét céljaitól és célkitűzéseitől függ.

Az alapvető deflációs mód

Az alapvető deflációs modell egy olyan tokenomikai modell, amely a tokenek forgalomból való kivonásával szűkösséget kíván teremteni. Ez jellemzően a tokenek elégetésével történik, ami azt jelenti, hogy véglegesen megsemmisítik őket. A tokenek elégetése a kínálat csökkentésével segíthet a megmaradt tokenek értékének növelésében. Ugyanakkor a tokenek volatilisebbé is válhatnak, mivel érzékenyebbek lesznek a kereslet változásaira.

Buyback and Burn

A visszavásárlási és égetési modellben a projektcsapat időszakosan visszavásárolja a tokeneket a piacról, majd elégeti azokat. Ez egy módja annak, hogy a megmaradt tokenek értékét növeljék a kínálatuk csökkentésével. Ez egyúttal a projektcsapat számára bevételszerzés is lehet.

Burn on Transaction

A tranzakcióra történő égetés modellben a tranzakcióban használt tokenek egy kis százaléka égetésre kerül. Ez egy módja a szűkösség megteremtésének és a token értékének növelésének az idő múlásával. Ez egyúttal arra is ösztönözheti az embereket, hogy használják a tokent, mivel jutalmat kapnak érte.

Nettó-deflációs modell

A nettó deflációs modell egy olyan tokenomikai példa, amely két vagy több deflációs mechanizmust kombinál. Ez segíthet még nagyobb szűkösséget teremteni és növelni a token értékét. Egy projekt például használhat egy alap deflációs modellt és egy visszavásárlási és égetési modellt.

Az adott projekt számára legjobb tokenomikai modell a konkrét céloktól és célkitűzésektől függ. A fent tárgyalt modellek mindegyike azonban hatékony lehet a token-tulajdonosok értékteremtésében.

nettó-deflációs modell a kriptotokenomikában

A tokenek alapvető mechanizmusai

A tokenek alapvető mechanikái azok a központi elemek, amelyek meghatározzák egy kriptopénz vagy token értékét és funkcionalitását. Az alábbiakban mindegyikről részletes magyarázatot adunk.

Coins &; Tokenek

A coinok saját blokkláncokra épülő natív digitális valuták, míg a tokenek meglévő blokkláncokon (pl. Ethereum) létrehozott digitális eszközök, amelyek eszközök tulajdonjogát, hasznosságot vagy szolgáltatásokhoz való hozzáférést képviselnek.

Fungibility

A felcserélhetőség arra utal, hogy egy token könnyen felcserélhető egy másik, azonos típusú és értékű tokennel. 

A felcserélhető tokenek, mint például a Solana (SOL) és az Ethereum (ETH), nem egyediek, és a piac határozza meg az értéküket. 

A nem-pénzre váltható tokenek (NFT) azonban egyediek, és nem cserélhetők fel. Minden egyes NFT-nek megvannak a maga sajátos jellemzői és értéke, gyakran digitális művészethez, játékbeli tárgyakhoz vagy más gyűjteményekhez kapcsolódnak. 

Ezért az olyan kriptovaluták, mint a Bitcoin és az Ethereum helyettesíthetők, míg az NFT-k nem.

Buyback and Burn

A visszavásárlási és égetési mechanizmus egy tokenomikai stratégia, amelyet egy token forgalomban lévő kínálatának csökkentésére használnak azáltal, hogy a tokent időszakosan megvásárolják a nyílt piacon, majd megsemmisítik, így a token még szűkösebbé válik. 

Ez előnyös lehet a játék gazdasága szempontjából, mivel segíthet növelni a megmaradt tokenek értékét, és értékesebbé teheti őket a játékosok számára.

Mintázás

A tokenverés új tokenek létrehozására utal egy blokkláncon, jellemzően okosszerződések segítségével. Ez magában foglalja a tokenek előre meghatározott szabályok szerinti generálását és kibocsátását, ami gyakran számítási erőforrásokat és validációs mechanizmusokat igényel.

Elismerés

A tokenek kibocsátása az új tokenek létrehozásának és elosztásának folyamata a blokkláncon. Ez számos módszerrel történhet, többek között:

 • Az értékesítés előtti. A fejlesztők a tokenek nyilvános bevezetése előtt eladhatják a tokeneket a korai befektetőknek. Ez segíthet tőkét szerezni a projekthez és érdeklődést generálni.
 • Első nyilvános ajánlattétel (IPO-k). A tokeneket kriptovaluta-tőzsdén lehet jegyezni, így bárki megvásárolhatja vagy eladhatja őket. Ez hasonló ahhoz, ahogyan a hagyományos tőzsdéken a részvényekkel kereskednek.
 • Közvetlen vásárlás. A fejlesztők közvetlenül a felhasználóknak adhatnak el tokeneket a weboldalukon vagy más csatornákon keresztül.
 • Jutalmak. A tokeneket bizonyos tevékenységekben való részvételért, például tétgyűjtésért, játékban való részvételért vagy likviditás biztosításáért kaphatnak a felhasználók.
 • Airdrops. A tokenek ingyenesen adhatók ki a felhasználóknak, jellemzően az érdeklődés és az elfogadás generálásának reményében.

Az égetés

A tokenek elégetése a tokenek végleges kivonása a forgalomból, jellemzően a kínálat csökkentése és a szűkösség növelése érdekében. Ez történhet automatikusan okosszerződések segítségével, vagy egy hozzáférhetetlen tárcába való elküldéssel. A cél az, hogy deflációs hatást érjünk el, így a megmaradt tokenek értékesebbé válnak a tulajdonosok számára. A tokenégetéssel ösztönözhető a tokenhasználat, csökkenthető a volatilitás, és stabilabb tokengazdaság hozható létre.

Infláció

A blokklánc kontextusában az infláció a tokenek teljes kínálatának fokozatos növekedésére utal az idő múlásával. Ezt számos tényező okozhatja, például a tokenek kibocsátása, a tétdíjak vagy a tranzakciós díjak. Az infláció idővel leértékelheti a tokeneket, de felhasználható a tokenek használatának és elfogadásának ösztönzésére is.

Staking

Azt a folyamatot jelenti, amikor a felhasználók lezárják érméiket vagy tokenjeiket egy kriptopénz tárcában, hogy támogassák a Proof-of-Stake (PoS) blokklánc biztonságát és működését. Az érmék letétbe helyezéséért cserébe a felhasználók jutalmat kapnak újonnan veretett érmék vagy a tranzakciós díjak egy részének formájában.

Kincstár

A treasury egy konkrét cím, amely tokenek gyűjteményét tartja, és decentralizált és átlátható módon, előre meghatározott szabályok alapján kezeli ezen tokenek elosztását. A kincstár célja a projekt fenntarthatóságának és hosszú távú növekedésének biztosítása azáltal, hogy mechanizmust biztosít a jövőbeli fejlesztések, műveletek és közösségi kezdeményezések finanszírozásához.

Szavazás

A tokenek irányítása azokra az irányelvekre és protokollokra vonatkozik, amelyek felügyelik a tokenek kezelését egy adott ökoszisztémán belül. Az átlátható és jól meghatározott irányítási modell elengedhetetlen a felhasználók érdekeinek védelméhez. Egy ilyen modell illusztrációja a decentralizált autonóm szervezetek (DAO-k), amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy szavazási mechanizmusokon keresztül részt vegyenek egy ökoszisztéma döntéshozatali folyamataiban.

Pegging

Az ármegkötés egy olyan mechanizmus, amelyben egy token értékét egy másik eszközhöz, például egy fiat valutához vagy egy árucikkhez kötik. Ez azért történik, hogy stabilitást és kiszámíthatóságot biztosítson a token számára, ezáltal vonzóbbá téve azt a befektetők és a felhasználók számára. Az árhoz kötés megvalósításának számos különböző módja létezik, de mindegyiknek ugyanaz a célja, hogy stabil kapcsolatot tartson fenn a token értéke és a mögöttes eszköz értéke között.

Wrapping &; Bridging

A csomagolás során az egyik blokkláncon lévő tokent egy másik blokkláncon lévő megfelelő tokenre alakítják át, az értékét érintetlenül hagyva. A Bridging ezzel szemben az egyik blokkláncról közvetlenül az egyik blokkláncra küldött eszközök átküldését jelenti, gyakran okosszerződések segítségével. Ezek a módszerek lehetővé teszik a láncok közötti kompatibilitást, így a felhasználók különböző blokkláncokon keresztül használhatják eszközeiket.

tokenomika a kripto-játékokban

Gaming felhasználási esetek

 • Axie Infinity egy NFT játék, amely a natív AXS tokent használja a játékosok ösztönzésére a játékból szerzett jövedelem modell segítségével. A játékosok különböző tevékenységekkel, mint például a harc, a tenyésztés és a tétgyűjtés, AXS tokeneket szerezhetnek, elősegítve egy élénk játékon belüli gazdaságot.
 • CryptoKitties, egy másik NFT játék, amely egy egyedülálló tenyésztési mechanizmust alkalmaz, lehetővé téve a játékosok számára, hogy NFT macskáikat kombinálják, hogy új, ritkábbakat hozzanak létre. Ez a ritka macskák iránti őrületet váltott ki, ami felhajtotta a játék natív ETH tokenjeinek értékét.
 • A The Sandbox, egy virtuális világ platform, a SAND tokeneket használja a játékon belüli tranzakciók és az ingatlanok tulajdonjogának megkönnyítésére. A játékosok virtuális földet vásárolhatnak, építkezhetnek rajta, és különböző eszközökkel pénzzé tehetik alkotásaikat, dinamikus ökoszisztémát hozva létre.

A résztvevők bevonása a kriptojátékokba

A résztvevők bevonása a kriptojátékokba több tényező kombinációján múlik, beleértve a lenyűgöző játékmenetet, az innovatív tokenomikát és a támogató közösséget.

A játékosoknak

A “Play-to-earn” (P2E) egy új játékmodell, amely lehetővé teszi a játékosok számára, hogy kriptovalutát vagy más digitális eszközöket keressenek a játékokkal. Ez megváltoztathatja a játékipart, mivel a játékosok számára lehetőséget biztosít arra, hogy pénzzé tegyék idejüket és erőfeszítéseiket.

A játék a szórakozásért (P4F) a játék hagyományos modellje, ahol a játékosok szórakozásból és szórakoztatásból játszanak. A P4F játékokat jellemzően nem pénzre tervezik, és a játékosok nem keresnek semmit az idejükért vagy erőfeszítésükért.

Elfejlesztőknek

A belső fejlesztők, akiket jellemzően játékstúdiók vagy cégek alkalmaznak, mélyen ismerik a stúdió elképzeléseit, célközönségét és technikai infrastruktúráját. Hozzájárulnak a játék alaptervezéséhez, játékmechanikájához és az általános felhasználói élményhez.

A külső fejlesztők ezzel szemben speciális készségeket és szakértelmet tesznek le az asztalra. Specializálódhatnak blokklánc-fejlesztésre, NFT-integrációra vagy tokenomikai tervezésre. Hozzájárulásukkal kiszélesítik a játék hatókörét, és biztosítják, hogy az zökkenőmentesen integrálódjon a kriptoökoszisztémába.

A befektetőknek

 • Backers a kriptojáték-projektek korai fázisban lévő befektetői, akik tőkét biztosítanak saját tőkéért vagy alacsonyabb árért cserébe. Jelentős kockázatokat viselnek, a potenciális magas hozamra építve. A kripto- és játékipar mélyreható ismeretével a projekt hosszú távú potenciáljára összpontosítanak.
 • Portfólióbefektetők, akik kevésbé kockázatosak, mint a támogatók, sikeres kriptojáték-projektek diverzifikált kínálatába fektetnek be. Idővel mérsékelt hozamra törekszenek, erős csapatokra és tokenomikára támaszkodva. A támogatókkal ellentétben ők inkább a piaci trendek és a potenciális hozamok értékelésével foglalkoznak, nem pedig a napi működésbe való beleszólással.
 • A kormányzók aktívan részt vesznek a kriptojátékok irányításában, és szavazati joggal rendelkező tokeneket birtokolnak a döntő fontosságú döntésekben. A játék és a közösség iránti szenvedélyükkel hozzájárulnak a projekt irányának alakításához, és összehangolják azt a hosszú távú fenntarthatóságot célzó elképzeléseikkel.
 • A kriptokereskedők kripto játék tokenek vásárlásával és eladásával foglalkoznak, azzal a céllal, hogy rövid távú áringadozásokból profitáljanak. Bár közvetlenül nem vesznek részt a játékokban, létfontosságú szerepet játszanak a piaci likviditás biztosításában és a tokencserék megkönnyítésében, a döntéshozatalban a technikai elemzésre és a piaci hangulatra támaszkodva.

A tokenomikai rendszerek típusai

A játék a játékért (P2E) megváltoztatja a játékot, mivel a játékosok a játék során kriptovalutát vagy digitális eszközöket kereshetnek. A P2E játékokban az olyan feladatok, mint a csaták megnyerése vagy a küldetések teljesítése tokeneket eredményeznek, amelyek valódi pénzre cserélhetők. Ezek a versenyképes, ügyességi alapú játékok a játékosok számára teljesítményt és tulajdonjogot kínálnak, és élénk közösséget teremtenek.

A kriptoprojektek gyakran használják a tokenomikát, hogy a tulajdonosok szavazhassanak olyan döntésekről, mint a fejlesztési ütemterv és a pénzeszközök elosztása. A token-tulajdonosok kaphatnak extra tokeneket, részesedést a projekt nyereségéből, ami passzív jövedelemáramlást hoz létre, és ösztönzi a tokenek megtartását.

A kriptotérben gyakoriak a tokenértékesítések, amikor a projektek tokeneket adnak el tőkebevonás céljából. Miközben finanszírozást biztosítanak, kockázatokat hordoznak a befektetők számára, hangsúlyozva az alapos kutatás fontosságát a részvétel előtt.

Külső források. Egyes kriptoprojektek külső dApp-okkal vagy NFT-piacterekkel való integrációval generálnak bevételt. Ez nem csak egy új bevételi forrást vezet be, hanem növeli a tokenek likviditását is a projekt számára.

system-of-tokenomics-explained

Kihívások és kockázatok a játék tokenomikában

 • Tokenomikai kihívások. A tisztességes és fenntartható tokenomikai rendszerek létrehozása kritikus fontosságú, olyan problémákkal szembesülve, mint az áringadozás, a rövid távú játékosközpontúság és a lehetséges centralizáció. A játékosok, a fejlesztők és a befektetők igényeinek kiegyensúlyozása bonyolultabbá teszi a helyzetet.
 • Gameplay-kihívások. A blokklánc és a tokenomika integrálása játékmenetbeli kihívásokat vet fel, amelyek az okosszerződésekkel és a kriptotárcákkal való interakciókat igénylik. Egyes rendszerek kevésbé élvezetes játékélményhez vezethetnek.
 • Szabályozás és irányítás. A szabályozási bizonytalanság és a bonyolult irányítási struktúrák akadályokat jelentenek a blokklánc-alapú játékok számára. A fejlesztők kihívásokkal szembesülnek a szabályozásban való eligazodásban, míg az érdekeltek különböző érdekei bonyolítják az irányítást.
 • Közösségi kihívások. A virágzó közösség kiépítése kulcsfontosságú, de szkepticizmussal szembesül a kriptotárcák kezelésére nem hajlandó játékosok részéről. A kriptopénzpiacok spekulatív jellege akadályozza a bizalomépítést.
 • Általános kockázatok. A konkrét kihívásokon túl a kockázatok közé tartoznak a biztonsági sebezhetőségek, a változó jogi státusz és a piaci volatilitás. A lehetséges hackertámadások, jogi lépések és a tokenek értékének ingadozása hatással van a játékosokra és a befektetőkre.

Kérdés a tokenomikáról a szerencsejátékban

Mi a tokenomika a játékgazdaságban?

A tokenomika a játékgazdaságban a játék gazdasági tervezése, amely meghatározza, hogy a tokeneket hogyan hozzák létre, osztják szét és használják a játékban.

Melyek a tokenomika problémái?

A tokenomika problémái közé tartozik az áringadozás, a rövid távúság, a centralizáció és a játék bonyolultsága.

Mi a jó tokenomika?

A jó tokenomika igazságos, fenntartható, és ösztönzi a játékosok részvételét és élvezetét.

Miért van szükségünk tokenomikára?

A tokenomikára azért van szükségünk, hogy virágzó játékbeli gazdaságot hozzunk létre, és kiegyensúlyozzuk a különböző érdekelt felek érdekeit.

Melyek azok a kulcsfontosságú tényezők, amelyeket figyelembe kell venni a tokenomika vizsgálatakor?

A tokenomika vizsgálatakor figyelembe veendő kulcsfontosságú tényezők közé tartozik a tokenek elosztása, a hasznosság, a kormányzás és a gazdasági fenntarthatóság.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára