Spanyolország Kickstarts Euro-alapú Stablecoin Trials

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

A spanyol fintech vállalat, a Monei a Spanyol Nemzeti Bank felügyelete alatt megkezdte az EURM, egy euróval fedezett stabilcoin tesztelését. A Monei weboldalán január 29-én kelt bejelentés szerint januárban kezdődött a szabályozói homokozós próba, amely a hibák minimalizálása érdekében egyéni felhasználók bevonásával zajlik.

A próba az EURM tranzakciós képességeinek értékelésére összpontosít. A felhasználók igazolják személyazonosságukat, feltöltik pénztárcájukat, 10 eurót befizetnek a számlájukra, és azt 10 EURM-re cserélik. Minden egyes EURM-et 1:1 arányban az euróhoz kötnek, és biztonságosan tárolják spanyol bankokban, például a BBVA-ban és a Caixabankban.

Alex Saiz Verdaguer, a Monei vezérigazgatója úgy látja, hogy a kísérlet döntő lépés a fizetések átfogó digitalizálása felé. Arra számít, hogy a stabilcoin a pénzküldés biztonságosabb, programozhatóbb, gazdaságosabb, demokratikusabb és liberalizáltabb módját kínálja majd.

A bejelentés szerint az EURM célja, hogy megkönnyítse a mobiltelefonhoz hozzáférő magánszemélyek közötti, szinte azonnali tranzakciókat, és mindössze “tranzakciónként egy euró ezreléknyi” jutalékot számítson fel. Emellett a stabilcoin infrastruktúrája támogatja a vállalati lehetőségeket, beleértve a havi vagy napi alkalmazotti kifizetéseket és a robotok utasításain alapuló, valós idejű termelékenységi bónuszokat.

Verdaguer utalt arra is, hogy az EURM potenciálisan a Spanyol Nemzeti Bank preferált technológiájává válhat, igazodva a bank 2022-ben induló nagykereskedelmi jegybanki digitális valutaprogramjához (CBDC). A spanyol CBDC-program különlegessége, hogy független a digitális euró-projekttől, amely megvalósulása esetén az euróövezet valamennyi gazdaságára kiterjed.

Továbbá a spanyol gazdasági és digitális átalakulásért felelős minisztérium bejelentette, hogy hat hónappal a határidő lejárta előtt tervezi az Európai Unió kriptoeszközök piacáról szóló rendeletének végrehajtását, ami jól mutatja Spanyolország proaktív megközelítését a pénzügyi szektor digitális átalakulása terén.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára