Mik a kriptotőzsdék és hogyan működnek?

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

Ez a cikk egy egyszerű útmutató a kriptopénz tőzsdékről, ahol olyan digitális valutákkal kereskedhetsz, mint a Bitcoin. Elmagyarázzuk, hogyan használhatod ezeket a platformokat, beleértve azt is, hogyan kezdj el kereskedni a biztonsági jellemzőikkel, és melyek a legjobb tőzsdei platformok. Azt is megvitatjuk, hogy ezek a tőzsdék hogyan keresnek pénzt, és röviden ismertetjük a különböző típusokat: Központosított, decentralizált és hibrid tőzsdék. 

Főbb tanulságok

 • Mi a kriptotőzsdék: Ezek olyan online platformok, ahol olyan digitális valutákat, mint a Bitcoin és az Ethereum, lehet vásárolni vagy eladni.
 • Jellemzők: Ezek a tőzsdék különböző kereskedési lehetőségeket kínálnak, gyors kereskedést biztosítanak, és erős biztonsággal védik a pénzét.
 • Tőzsde használata: A kereskedés megkezdéséhez fel kell iratkoznia, pénzt kell befizetnie, majd kriptovalutákat vásárolhat vagy adhat el.
 • Pénzkeresés: A tőzsdék elsősorban azzal keresnek pénzt, hogy minden egyes megkötött kereskedés után díjat számítanak fel.
 • A cserék típusai: Háromféle létezik: Központosított tőzsdék (könnyen használhatóak és alkalmasak a nagy kereskedésekhez), decentralizált tőzsdék (biztonságosabbak és privátabbak, de nehezebb lehet a használatuk), és hibrid tőzsdék (a központosított és a decentralizált tőzsdék vegyes jellemzői).

Hogyan működnek a kriptotőzsdék?

Ezek a tőzsdék közvetítőként szolgálnak a vevők és az eladók között. Elengedhetetlenek a különböző kriptovaluták likviditásához és hozzáférhetőségéhez.

A kriptotőzsdék legfontosabb jellemzői
A kriptotőzsdék számos funkcióval rendelkeznek, többek között:

 • Trading Pairs (kereskedési párok): A tőzsdék különböző kereskedési párokat kínálnak, mint például BTC/USD vagy ETH/BTC, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy egy kriptovalutát egy másikra vagy fiat valutára cseréljenek.
 • Megrendelési típusok: A felhasználók különböző megbízásokat adhatnak, piaci, limit és stop megbízásokat, hogy a stratégiájuknak megfelelő kereskedéseket hajtsanak végre.
 • Liquiditás: A magas likviditás azt jelenti, hogy elegendő vevő és eladó van a platformon a megbízások gyors és aktuális áron történő teljesítéséhez.
 • Biztonsági intézkedések: A megbízható tőzsdék olyan robusztus biztonsági intézkedéseket alkalmaznak, mint a kétfaktoros hitelesítés (2FA), a pénzeszközök hideg tárolása és a titkosítás a felhasználók eszközeinek és adatainak védelme érdekében.
Hogyan működik a kriptocsere

Hogyan használjunk kriptotőzsdét

Az emberek online platformokat használnak digitális valuták, például Bitcoin és Ethereum vásárlására, a jövőre vonatkozó befektetésként kezelve azokat. Mivel a kriptovaluták árai sokat változnak, egyesek gyakran kereskednek is velük, hogy gyors nyereségre tegyenek szert azáltal, hogy akkor vásárolnak, amikor az árak alacsonyak, és akkor adnak el, amikor magasak. 

A befektetés és a kereskedés mellett egyesek arra is használják a kriptovalutákat, hogy olyan dolgokért fizessenek velük, ahol elfogadják őket, így a mindennapi életben is egyre elterjedtebbek. Egyes kriptotőzsdék fizikai fizetési kártyát adnak a felhasználóknak, amellyel árukért és szolgáltatásokért fizethetnek. Ez egy népszerű módja a kereskedési és befektetési nyereség felhasználásának.

Ezért szükség van egy kriptotőzsdére, és egy ilyen platform használatához kövesse az alábbi általános lépéseket:

1. Hozzon létre egy fiókot: Hitelesítse személyazonosságát, ahogyan azt a tőzsde ügyfélismereti szabályzata előírja.
2. Fizessen be pénzt: Fizessen be kriptovalutát vagy fiat pénzt a tőzsdei számlájára a megadott módszerek segítségével.
3. Kereskedés: Navigáljon a kereskedési felületen kriptovaluták vásárlásához vagy eladásához. Elemezheti az árdiagramokat, és különböző eszközöket használhat, hogy megalapozott döntéseket hozhasson.
4. Folyadékok kivétele: kereskedés után pénzt vehet ki pénztárcájára vagy bankszámlájára.

Hogyan keresnek pénzt a tőzsdék?

A kriptotőzsdék és működésük megértése kulcsfontosságú mindazok számára, akik a digitális valutapiacon szeretnének részt venni. Most pedig vizsgáljuk meg a különböző bevételi forrásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy ezek a tőzsdék pénzt keressenek.

Kereskedési díjak
A kriptotőzsdék egyik fő bevételi forrása a kereskedési díjak. Ezek a platformjukon végrehajtott minden egyes kereskedésből levont kis százalékok. Ez így működik:

 • Maker-Taker díjak: A tőzsdék gyakran használnak egy maker-taker díjmodellt, ahol a maker (az a személy, aki likviditást biztosít a piacnak egy limitmegbízás feladásával) alacsonyabb díjat fizet, mint a taker (az a személy, aki likviditást vesz el a megbízások kitöltésével).
 • Volumen alapú kedvezmények: A nagy volumenű kereskedés motiválása érdekében sok tőzsde alacsonyabb díjakat kínál a nagy mennyiségű kriptovalutával kereskedő felhasználóknak.
 • Kivonási és befizetési díjak: A kereskedési díjakon kívül a tőzsdék a pénzeszközök befizetéséért és kivonásáért is felszámíthatnak díjakat. Ezek fix díjak – átalánydíjak a kivonásokért és befizetésekért, függetlenül az összegtől. Emellett a százalékos alapú díjak – a tranzakció összegének egy százaléka – költséghatékonyabbak lehetnek a kisebb tranzakciók esetében.
 • Listázási díjak: Az új kriptovaluták gyakran törekszenek arra, hogy népszerű tőzsdéken jegyezzék őket, hogy növeljék láthatóságukat és hitelességüket. A tőzsdék egyszeri listázási díjakat (átalánydíjakat az új kriptopénz felülvizsgálatáért és esetleges listázásáért) vagy folyamatos költségeket (a listázás fenntartásának és a támogatás biztosításának további díjai) számíthatnak fel.
 • Spread: A spread a kriptopénz vételi és eladási ára közötti különbség. A tőzsdék ebből a spreadből profitálhatnak, ha alacsonyan vásárolnak és magasan adnak el. A vételi árat valamivel alacsonyabbra, az eladási árat pedig valamivel magasabbra állíthatják be, mint a piaci átlag, és így profitálhatnak a különbségből.
 • Gondnoksági szolgáltatások és pénztárcadíjak: Egyes tőzsdék gondnoksági szolgáltatásokat kínálnak, kriptovalutákat tartanak a felhasználók nevében. Tárolási díjakat (a digitális eszközök biztonságos tárolásának biztosításáért) vagy biztosítási díjat (a letétben tartott eszközökre vonatkozó opcionális biztosítási fedezet) számíthatnak fel.
 • Egyéb bevételi források: A cseréknek további bevételi forrásai lehetnek, például:

– Tét: Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bizonyos kriptovaluták lekötésével jutalmakat szerezzenek, a tőzsde pedig részesedést kap a tétdíjakból.

– Crypto kölcsönzés: A tőzsdéken történő kriptohitelezés lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kriptovalutáikat kamatokért cserébe kölcsönadják másoknak, miközben a tőzsdék pénzt keresnek azzal, hogy díjakat számítanak fel ezekért a tranzakciókért.

– Piaci adatok és API-hozzáférés: Piaci adatok vagy a kereskedési API-hozzáférés eladása intézményi vagy algoritmikus kereskedőknek.

Tőzsdék és díjaik
Az alábbiakban néhány valós példát mutatunk be:

 • Binance: Közismert a viszonylag alacsony kereskedési díjairól, amelyek tovább csökkenthetők a natív BNB token használatával.
 • Coinbase: A tranzakciókért százalékos díjat számít fel, és felhasználóbarátabb felülettel rendelkezik, ami vonzó lehet a kezdőknek, akik hajlandóak felárat fizetni a könnyű használatért.

Kérdés a kriptotőzsdékről

Mi a kriptotőzsdék feladata?

A kriptotőzsde egy olyan platform, ahol a felhasználók kriptovalutákat vásárolhatnak, adhatnak el vagy kereskedhetnek velük. A felhasználók fiókokat hoznak létre, pénzt helyeznek el (fiat valutát, például USD-t vagy kriptovalutákat), és megbízásokat adnak vételre vagy eladásra.

Melyik a kriptotőzsdék 3 fő típusa?

A központi tőzsdék (CEX) egyetlen szervezet tulajdonában vannak, és lehetővé teszik a kriptokereskedelmet. A decentralizált tőzsdék (DEX-ek) peer-to-peer, közvetlen felhasználói tranzakciókat tesznek lehetővé közvetítők nélkül. A hibrid tőzsdék ötvözik a CEX hatékonyságát a DEX biztonságával és adatvédelmével.

A kriptotőzsdék biztonságosak?

A kriptotőzsdék biztonsága változó; egyesek erős biztonsági intézkedéseket alkalmaznak, míg mások sérülékenyebbek lehetnek a hackerekkel szemben. Fontos, hogy jó hírnévvel rendelkező, jó hírnévvel rendelkező tőzsdéket kutasson és használjon, és engedélyezze a további biztonsági funkciókat, például a kétfaktoros hitelesítést.

Melyik a legbiztonságosabb kriptotőzsde?

Nehéz megmondani, melyik kriptotőzsde a legbiztonságosabb, mivel a biztonság szubjektív lehet és különböző tényezőktől függ. A Kraken azonban széles körben az egyik legbiztonságosabb lehetőségnek számít az iparágban, amely robusztus biztonsági intézkedéseiről és jó hírnevéről ismert.

Váltani lehet kriptopénzt valódi pénzre?

Igen, kriptopénzt valódi pénzre lehet váltani online tőzsdéken, peer-to-peer tranzakciókon vagy kriptopénz ATM-eken keresztül.

A kriptopénzváltók típusai

A kriptopénz tőzsdék különböző típusainak megismerése kulcsfontosságú a kriptopiacon részt venni kívánó befektetők és kereskedők számára.

A kriptopénz tőzsdék típusai

Centralizált kriptotőzsdék (CEX)

A központosított tőzsdék a kriptotőzsdék legelterjedtebb típusa, amelyek közvetítőként működnek a vevők és az eladók között. Ezeket egy központosított szervezet irányítja, amely a tőzsde működését ellenőrzi. A központosított tőzsdékre példa a Binance, a Coinbase és a Kraken.

Elônyök

 • Használóbarát felület: Sok CEX intuitív platformokat kínál, amelyeken a kezdők számára is könnyű a navigáció.
 • Nagyfokú likviditás: A központosított tőzsdék jellemzően nagyobb kereskedési volumennel rendelkeznek, ami biztosítja a likviditást, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a piaci árra minimális hatást gyakorolva hajtsanak végre nagyméretű kereskedéseket.
 • Edményes funkciók: Gyakran nyújtanak olyan kiegészítő szolgáltatásokat, mint a margin kereskedés, határidős ügyletek és opciók.
 • Vevői támogatás: A CEX-ek általában külön támogató csapatokkal rendelkeznek, amelyek segítenek a felhasználóknak a kérdésekkel vagy problémákkal kapcsolatban.

Hátrányok

 • Biztonsági kockázatok: Mivel centralizáltak, sokkal érzékenyebbek a hacker támadásokra és a biztonsági résekkel szemben.
 • Regulációs felügyelet: A CEX-ek kormányzati szabályozás alá tartoznak, ami hatással van a működésükre, és személyes adatok gyűjtéséhez vezethet.
 • Kivonási korlátok: A meghatározott időn belül felvehető kriptopénzekre vonatkozóan korlátozások lehetnek.

Decentralizált kriptotőzsde (DEX)

A decentralizált tőzsdék központi hatóság nélkül működnek, és közvetlen peer-to-peer tranzakciókat tesznek lehetővé egy blokkláncon. A decentralizált tőzsdékre példa a Uniswap, a SushiSwap és a PancakeSwap.

Előnyök

 • Biztonság: Mivel nincs központi hibapont, a DEX-ek kevésbé sérülékenyek a hackelésre.
 • Adatvédelem: A felhasználók megtartják a magánkulcsaik és személyes adataik feletti ellenőrzést.
 • Cenzúrának való ellenállás: A tranzakciókat a blokklánc decentralizált jellege miatt bonyolult cenzúrázni vagy befolyásolni.

Hátrányok

 • Kisebb likviditás: A DEX-ek gyakran alacsonyabb kereskedési volumennel rendelkeznek, mint a CEX-ek, ami nagyobb árcsúszáshoz vezet.
 • Bonyolultság: Kevésbé felhasználóbarátok lehetnek, különösen azok számára, akik még újak a kriptopénzek terén.
 • Korlátozott funkciók: A DEX-ek jellemzően nem biztosítanak fejlett kereskedési lehetőségeket, mint például a margin trading.

Hybrid kriptotőzsdék

A hibrid tőzsdék ötvözik a CEX-ek és a DEX-ek legjobb tulajdonságait, egyensúlyt kínálva a biztonság, az adatvédelem és a funkcionalitás között.

Előnyök

 • Többlett biztonság: A hibrid tőzsdék a DEX biztonsági előnyeit kínálják, miközben a CEX ügyféltámogatását és felhasználói élményét nyújtják.
 • Szabályozási megfelelés: A szabályozási megfelelés bizonyos fokát kínálhatják, miközben adatvédelmi funkciókat is biztosítanak.
 • Versatilitás: A felhasználók egy biztonságosabb környezetben élvezhetik a fejlett kereskedési funkciókat.

Hátrányok

 • Bonyolult működés: A centralizált és decentralizált elemek egyesítése bonyolultabbá teheti a platform kezelését és használatát.
 • Kialakulóban lévő technológia: Viszonylag új koncepcióról lévén szó, kevesebb példa lehet a piacon, és a technológia nem biztos, hogy annyira kipróbált, mint a bevált tőzsdéké.

Top 10 kriptopénz tőzsde a volumen alapján rangsorolva (2024)

A tőzsdén lebonyolított kereskedések volumene az egyik legfontosabb mutatója a tőzsde likviditásának és általános egészségi állapotának. 2024-ben a volumen alapján a legjobb tőzsdék listája tovább fejlődik, tükrözve a piac dinamikus jellegét.
Az alábbiakban a 10 legjobb kriptopénz tőzsde listáját mutatjuk be a volumen alapján rangsorolva 2024-ben. Felhívjuk figyelmét, hogy a kereskedési volumen naponta ingadozhat, és a rangsor ennek megfelelően változhat.

Top 10 kriptovaluta tőzsde

1. Binance

 • Főbb jellemzők: Különböző érméket, határidős ügyleteket és margin kereskedést kínál versenyképes díjakkal.
 • Volumen mutató: Állandóan az első helyen áll a kereskedési volumen tekintetében, ami magas likviditást és felhasználói bizalmat jelez.

2. Coinbase 

 • Főbb jellemzők: Felhasználóbarát kezelőfelületéről és szabályozási megfelelőségéről ismert, ami az amerikai kereskedők kedvencévé teszi.
 • Volumen mutató: Erős pozíciót tart fenn a piacon a jelentős USD kereskedési párosok volumenével.

3. Bybit

 • Főbb jellemzők: Felhasználóbarát kereskedési platformot kínál gyors motorral, nagyszerű ügyfélszolgálattal és számos nyelven elérhető támogatással a kriptokereskedők minden szintje számára.
 • Volumen mutató: A Bybit 536 kriptovaluta és 6 hagyományos valuta kereskedését kínálja, és 775 piaci párral rendelkezik. A legtöbbet kereskedett pár a Bybit-en az ETH/USDC.

4. Kraken

 • Főbb jellemzők: Híres a robusztus biztonsági intézkedéseiről és a fiat-kriptopárok széles választékáról.
 • Volumen mutató: Stabilan tartja a volument egy hűséges felhasználói bázissal, különösen Európában.

5. Bitfinex

 • Főbb jellemzők: Fejlett kereskedési funkciókat és grafikonkészítő eszközöket biztosít a professzionális kereskedők számára.
 • Volumen mutató: Nagy volumen, különösen a BTC/USD és ETH/USD kereskedési párokban.

6. HTX Global

 • Főbb jellemzők: A kriptovaluták átfogó listáját és egy dedikált tokent, a HT-t kínálja, amely kereskedési díjkedvezményekre használható.
 • Volumen mutató: Fenntartja a magas volument, különösen az ázsiai piacon.

7. Bithumb

 • Főbb jellemzők: Ez az egyik legnagyobb dél-koreai tőzsde, amely a koreai won (KRW) kereskedési párjairól ismert.
 • Volumen mutató: Jelentős volumen, amelyet nagyrészt a helyi dél-koreai piac hajt.

8. OKEx

 • Főbb jellemzők: Különböző szolgáltatásokat nyújt, beleértve az azonnali és származtatott kereskedést.
 • Volume Indicator: Magas volumennel rendelkezik, erős jelenléttel az ázsiai piacokon.

9. Bitbélyegző

 • Főbb jellemzők: Az egyik legrégebbi tőzsde, amely megbízhatóságáról és könnyen kezelhető felületéről ismert.
 • Volumenjelző: A főbb kriptovalutákra, például a Bitcoinra és az Ethereumra összpontosító konzisztens volumen.

10. KuCoin

 • Főbb jellemzők: Különböző altcoinokat és felhasználóbarát kereskedési szolgáltatásokat kínál.
 • Volume Indicator:
 • Volume Indicator: A versenyképes kereskedési díjairól és promócióiról ismert, amelyek növelik a volumenét.

Végszavak arról, hogy mi is az a kriptotőzsde

A kriptopénz tőzsdék a digitális valutákkal való foglalkozás létfontosságú platformjai, amelyek különböző szolgáltatásokat kínálnak a vételtől és eladástól a komplex kereskedésig. A felhasználóbarát funkciókat robusztus biztonsági intézkedésekkel kombinálják, hogy biztonságos és hatékony tranzakciókat biztosítsanak.

Függetlenül attól, hogy központi, decentralizált vagy hibrid tőzsdét választ, mindegyik típus egyedi, a különböző kereskedési igényekre szabott előnyöket kínál. Ezeknek a platformoknak a megértése elengedhetetlen mindazok számára, akik kriptovalutákat szeretnének vásárolni vagy kereskedni.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára