Mi az a Liquid Staking?

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

Amikor tétet teszel le tokenekre, nem használhatod őket másra, például kereskedésre vagy több bevételre a DeFi-ben. De néhány szolgáltatás lehetővé teszi, hogy feltegye a tokenjeit, és cserébe egy másik tokent adjon. Ez az új token azt mutatja, hogy a feltett tokenek még mindig a tulajdonodban vannak, és kereskedhetsz vele, vagy használhatod blokklánc-alkalmazásokban. 

Ebben a cikkben részletesen elemezzük ezt a folyamatot, és válaszolunk arra, hogyan működik a liquid staking, mik az előnyei és korlátai, népszerű tokenek és még sok minden más.

Mi az a tét?

A Staking olyan, mintha a kriptopénzed egy részét félretennéd, hogy segítsd egy blokklánc hálózat működtetését; ezért jutalmat kapsz.

Az olyan, mintha a pénzedet egy speciális online megtakarítási számlára tennéd. A digitális érméid zárolása a blokkláncon, egy digitális főkönyvön segít a hálózat biztonságában és zavartalan működésében. A segítségért cserébe extra érméket kapsz jutalomként, hasonlóan ahhoz, ahogyan egy bankban kamatot kapsz.

A tétgyűjtés fontos bizonyos blokkláncok esetében, amelyek a Proof of Stake (PoS) vagy hasonló módszereket használnak. Ahelyett, hogy sok áramot használnának az új blokkok létrehozásához, mint a Proof of Work (PoW), a PoS az emberek által birtokolt érmék alapján választja ki, hogy ki hozhat létre új blokkokat és tarthatja működésben a blokkláncot.

A zárolt vagy “letétbe helyezett” eszközök arra ösztönzik a tranzakciókat hitelesítő embereket, hogy kövessék a szabályokat. Ha megpróbálják megszegni a szabályokat, vagy valami rosszat tesznek, elveszíthetik a befektetett pénzük egy részét. Ez a beállítás segít a rendszer biztonságában, és biztosítja a tranzakciók helyes kezelését. 

Mi az a Liquid Staking?

A likvid tétgyűjtés a kriptóban lehetővé teszi, hogy a legtöbbet hozza ki a feltett eszközeiből azáltal, hogy a DeFi világában használhatja azokat. 

Így működik: 

A kriptopénzek likvid tétje lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a hálózati biztonság és konszenzus támogatására tegyék fel a tokenjeiket, miközben cserébe likvid, kereskedhető tokent kapnak. Ez a folyamat fenntartja a likviditást, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy más befektetésekben vagy tevékenységekben vegyenek részt anélkül, hogy az eszközöket zárolnák.

Ez az innováció lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy részt vegyenek különböző decentralizált pénzügyi alkalmazásokban, a hitelplatformoktól a fogadási piacokig, anélkül, hogy speciális felszerelésre vagy technikai know-how-ra lenne szükségük. 

A folyamat nem csak likviditást szabadít fel, lehetővé téve a feltett eszközök használatát a DeFi ökoszisztémában, hanem a DeFi különböző szolgáltatásaiban való részvételen keresztül további jövedelemre is lehetőséget ad, a tétgyűjtésből származó jutalmakon felül.

Hagyományos tét vs. folyékony tét

Tradicionális tét vs. folyékony tét

A kriptókkal való tétgyűjtéssel jutalmat lehet keresni, de a két módszer eltérő stílusú. A hagyományos tétes tokenek közvetlenül a hálózatot segítik, potenciálisan magasabb jutalmakat szerezve. Hátránya? A tokenjeid zárolva vannak a tétgyűjtési időszak végéig.

A likvid tétgyűjtés lehetővé teszi, hogy a feltett eszközeidet képviselő tokeneket kapj, így kereskedhetsz velük, vagy felhasználhatod őket a DeFi-ben, miközben továbbra is (valamivel alacsonyabb) jutalmakat kapsz. Tehát egy harmadik félre támaszkodsz, ami némi kockázatot jelent.

Az emberek a hagyományos tétet választják a magasabb jutalmak és a közvetlen részvétel miatt, vagy a likvid tétet a rugalmasság és a DeFi hozzáférés miatt. 

JellemzőTradicionális tétgyűjtésLiquid tétgyűjtés
Az eszközök zárolásaAz eszközök egy bizonyos időszakra zárolásra kerülnek. (“locked up”)A felhasználók likvid tokeneket kapnak, amelyek a feltett eszközeiket képviselik
LiquiditásAz eszközökkel nem lehet kereskedni vagy máshol felhasználniA likvid tokenek a DeFi-ben kereskedhetők vagy felhasználhatók, stb.
JutalmakA validátor szerep miatt általában magasabb potenciális jutalmakA protokolldíjak miatt kissé alacsonyabb jutalmak lehetnek
KomponálhatóságKorlátozott hozzáférés a DeFi lehetőségekhez, amíg tétben vanElérhető a részvétel. különböző DeFi protokollokban való részvétel a feltett eszközökkel
KockázatokKisebb technikai kockázatNagyobb partnerkockázat (a feltett eszközök szolgáltatójától függ)
DecentralizációA felhasználók közvetlenül részt vesznek a hálózat érvényesítésébenTöbb központosított, a tétgyűjtő szolgáltatóra támaszkodik
PéldákCosmos, Polkadot, CardanoLido, Rocket Pool


A folyékony tét előnyei

Kíváncsi lehet, hogy mik a liquid staking tokenek előnyei, ezek közül többet is kínálnak:

 • Zárolt pénzeszközök felszabadítása: Az Ethereumban és a hasonló hálózatokban, amikor tétre teszed a tokeneket, nem tudsz velük kereskedni, vagy hitelek fedezeteként használni őket. A likvid tétekkel azonban még akkor is használhatod ezeknek a tokeneknek az értékét kereskedésre vagy DeFi alkalmazásokban biztosítékként, ha tétben vannak. 
 • A DeFi integráció fokozása: Amikor digitális eszközöket teszel fel, speciális tokeneket kaphatsz átvételi elismervényként. Ezeket a tokeneket különböző online pénzügyi szolgáltatásokban lehet felhasználni, például pénzkölcsönzésre vagy jövőbeli eseményekre való fogadásra. 
 • Bővülő kereseti lehetőségek: A hagyományos tétgyűjtés a felhasználóknak a tranzakciók segítéséért fizet. A likvid tétekkel a felhasználók többet kereshetnek különböző pénzügyi szolgáltatások igénybevételével. 
 • A részvétel egyszerűsítése: A likvid tétgyűjtési szolgáltatások lehetővé teszik, hogy az emberek könnyen pénzt keressenek a blokklánc jutalmakból, anélkül, hogy bonyolult rendszereket kellene felállítaniuk vagy sok ETH-val rendelkezniük, mint a szóló validálóknak az Ethereum hálózaton. 

Kockázatok és korlátozások

A likvid tétnek is vannak kockázatai és korlátai. Fontos, hogy tisztában legyen ezekkel, mielőtt úgy dönt, hogy részt vesz a liquid stakingben:

 • Slashes: Egy proof-of-stake hálózatban, ha az általad kiválasztott validátor valami rosszat tesz, vagy nem jól végzi a munkáját, megbüntethető. Ha ez megtörténik, elveszítheted a pénzed egy részét, amit rájuk tettél. Ezért fontos, hogy megbízható validátorokat válasszon, amikor úgy teszi le a tétet a vagyonára, hogy továbbra is használhassa azt.
 • Exploits: A likvid tétet lehetővé tevő platformokat és protokollokat hackerek támadhatják meg. Ennek következtében az emberek elveszíthetik a feltett pénzüket, vagy a feltett tétért kapott tokenek értéktelenné válhatnak. Nagyon fontos, hogy ellenőrizze, mennyire biztonságos egy liquid staking szolgáltatás, és mielőtt igénybe venné, nézze meg, hogy jó biztonsági múlttal rendelkezik-e.
 • Szekunder piaci volatilitás: Amikor likvid tétet teszel, speciális tokeneket kapsz, amelyek az általad befektetett pénzért állnak. Ezeket a tokeneket megvásárolhatod és eladhatod. Ám az áruk sokat változhat attól függően, hogy az emberek hogyan vélekednek a piacról, mennyire könnyű megvenni és eladni őket, és hogyan alakul a kriptopiac. Ez befolyásolhatja, hogy mennyit ér a befektetésed, és nem biztos, hogy mindig egyezik azzal, hogy a tényleges eszközök mennyire jól teljesítenek.

Liquid Staking protokollok

A likvid staking protokollok, mint a Lido és a Rocket Pool megváltoztatják a staking használatát az Ethereumban, mivel új utakat kínálnak az olyan problémák megoldására, mint például, hogy nem tudod felhasználni a feltett pénzedet, vagy hogy sok pénzre van szükséged a staking megkezdéséhez. Könnyebbé és elérhetőbbé teszik. 

Mi a Lido Staking?

A Lido egy decentralizált pénzügyi protokoll, amely likvid tétet kínál többek között az Ethereumhoz és más blokkláncokhoz. Amikor a felhasználók a Lidón keresztül felteszik Ethereum (ETH) tétjüket, cserébe stETH-t (staked ETH) kapnak, ami a feltett ETH-jukat és a megszerzett jutalmakat jelenti. 

Ezt az ETH-t ezután különböző DeFi protokollokban lehet felhasználni, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy további jövedelemre tegyenek szert a feltett eszközeikből. 

Lido fő előnye, hogy azonnali likviditást biztosít a feltett eszközöknek, így vonzó lehetőség azon befektetők számára, akik nem akarják lekötni a tőkéjüket.

Rocket Pool Service

A Rocket Pool egy népszerű szolgáltatás az Ethereum hálózaton, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy kriptopénzüket feltegyék, vagy számítógépes szervereket futtassanak a hálózat számára. A Rocket Pool ETH tétjeivel a felhasználók rETH-t kapnak, egy olyan tokent, amely a feltett ETH-jukat és a felhalmozott tétjutalmakat képviseli. 

A Rocket Pool egy decentralizált üzemeltetői hálózattól különbözteti meg magát, magas fokú decentralizációt és biztonságot biztosítva. Alacsonyabbra teszi a belépési küszöböt az Ethereumon való tétgyűjtéshez azáltal, hogy már 0,01 ETH-val is lehetővé teszi a részvételt, így szélesebb közönség számára is elérhetővé teszi.

A likvid tétet támogató tokenek

Népszerű tokenek, amelyek támogatják a Liquid Stakinget

A liquid stakingben való részvétellel liquid staking tokeneket (LST-ket) kapsz, amelyek a feltett eszközeidet képviselik, és különböző DeFi célokra, például hitelezésre vagy kereskedésre használhatók.

Itt van néhány a legnépszerűbb tokenek közül, amelyek támogatják a likvid tétet:

Ethereum (ETH)

 • Lido Staked Ether (stETH): A legnépszerűbb LST, amely kitettséget kínál a staked ETH-nak és a legnagyobb piaci részesedést képviseli.
 • Rocket Pool ETH (rETH): A Lido decentralizált alternatívája, amely közösség által vezérelt megközelítést kínál a likvid tétes ETH-hoz.
 • Egyéb lehetőségek: Frax Ether (frxETH), Mantle Staked Ether (METH), stb.

Solana (SOL):

 • Marinade Staked SOL (mSOL): A SOL likvid tétmegoldásainak vezető szolgáltatója, amely mSOL tokeneket kínál, amelyek a tétes SOL-t képviselik.
 • Lido Staked SOL (stSOL): Lido ajánlata a folyékony tétes SOL-ra, a Marinade alternatíváját nyújtja.

Kozmosz (ATOM)

 • Stride Staked ATOM (stATOM): Egy népszerű megoldás a folyékony tétes ATOM-hoz, amely lehetővé teszi a Cosmos ökoszisztémában való részvételt.
 • Más lehetőségek: Folyékony tét (LQST), Agoric (AGT) stb.

Más tokenek

 • Egy sor más token, mint például a Polygon (MATIC), Polkadot (DOT), Avalanche (AVAX) és Cardano (ADA) is rendelkezik különböző likvid tétlekötési lehetőségekkel.

Liquid Staking Conclusion

A likvid tét lehetővé teszi, hogy az emberek tétekkel jutalmat keressenek anélkül, hogy feladnák a vagyonuk feletti ellenőrzést. Ez azt jelenti, hogy továbbra is használhatod a kriptót arra, hogy több pénzt keress vagy kölcsönt vegyél fel ellene, így minden rugalmasabbá és elérhetőbbé válik. 

Míg számos előnnyel jár, mint például a DeFi könnyebb hozzáférése és az extra jövedelem lehetősége, a felhasználóknak továbbra is figyelniük kell az olyan kockázatokra, mint a biztonsági problémák vagy az árváltozások. 

A liquid staking általánosságban véve egyszerűbbé és hasznosabbá teszi a tétet mindenki számára, és ezzel együtt növeli a DeFi erejét.

Kérdés a Liquid Stakingről

Hogyan működik a liquid staking?

A liquid staking lehetővé teszi, hogy feltedd a kriptodat, és cserébe cserébe egy kereskedhető tokent kapsz. Ez a token képviseli a feltett eszközeit, és felhasználható a DeFi platformokon.

Mi a különbség a likvid tét és a tét között?

A likvid tét egy tokent biztosít, amely a feltett eszközeit képviseli a DeFi platformokon való felhasználásra, likviditást kínálva. A hagyományos tétgyűjtés zárolja az eszközeidet, korlátozva azok felhasználását a tétgyűjtési jutalmakon kívül.

Kockázatos-e a likvid tétgyűjtés?

Igen, ez olyan kockázatokkal jár, mint a tétgyűjtési platform biztonsági sebezhetőségei, a validáló büntetések (slashing) miatti veszteség lehetősége és a kibocsátott tokenek áringadozása.

Mely tokenek támogatják a likvid tétet?

A likvid tétet támogató népszerű tokenek közé tartozik az Ethereum (ETH), a Solana (SOL) és a Cosmos (ATOM), a tétes tokenek saját verzióit kibocsátó platformok (pl., stETH az Ethereumhoz).

Melyek a legnépszerűbb folyékony tétes protokollok?

A legnépszerűbbek közé tartozik a Lido és a Rocket Pool, amelyek folyékony tétes megoldásokat kínálnak az Ethereum és más kriptovaluták számára.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára