Top kripto

  Különbségek a DeFi és a Web3 között

  A DeFi és a Web3 között van néhány különbség, mivel különböző szempontokra összpontosítanak. A DeFi a pénzügyi tevékenységekről szól, a Web3 pedig a felhasználók által jobban irányított internet kiépítéséről.

  Ez a cikk a Web3 és a DeFi jellemzőit, valamint egyedi szerepüket emeli ki.

  Tartalomjegyzék

  A DeFi és a Web3 közötti legfőbb különbségek

  Itt a DeFi és a Web3 jellemzőinek összehasonlítása:

  A web3 jellemzői.

  Elhatalmazás nélküli

  DeFi

  A DeFi-ben bárki csatlakozhat a pénzügyi tevékenységekhez központi jóváhagyás nélkül. Engedély vagy személyazonossági ellenőrzés nélkül használhatja a DeFi platformokat, mint például a hitelezés vagy a csere.

  Web3

  A Web3-ban az engedély nélküli azt jelenti, hogy bárki szabadon használhatja a DAappokat. Szabadon, engedély nélkül léphetsz kapcsolatba az online szolgáltatásokkal és protokollokkal.

  Decentralizált

  DeFi

  Az irányítás és a döntéshozatal egyetlen központi hatóság helyett sok csomópont között oszlik meg. A DeFi platformok blokkláncokon működnek, ahol a tranzakciókat sok ember ellenőrzi. Ez átláthatóvá teszi a dolgokat és ellenáll a cenzúrának.

  Web3

  A decentralizáció kulcsfontosságú a Web3-ban, ahol az adatok és a szolgáltatások sok csomópontra oszlanak szét, és nem egy csoport ellenőrzi őket. Ez a felállás biztonságosabbá, keményebbé és privátabbá teszi a dolgokat a felhasználók számára, mivel csökkenti a központi közvetítőktől való függőséget.

  Interoperabilitás

  DeFi

  A különböző pénzügyi platformok zökkenőmentesen tudnak együttműködni, megosztva az értéket. Ez lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a DeFi darabjait vegyítve új pénzügyi dolgokat hozzanak létre.

  Web3

  A Web3 interoperabilitása arról szól, hogy a különböző blokklánc-hálózatok és alkalmazások könnyedén beszélnek egymással. Lehetővé teszi, hogy az eszközök és az adatok különböző platformokon mozogjanak.

  Nem letétkezelő

  DeFi

  A nem letétbe helyezés azt jelenti, hogy a DeFi platformok használata során a felhasználók megtartják az eszközök feletti ellenőrzést és tulajdonjogot. Magánkulcsukat és eszközeiket megtartják, így nem kell központi közvetítőkre bízniuk pénzeszközeiket.

  Web3

  A Web3 nem letétkezelői szolgáltatásai azt jelentik, hogy a felhasználók teljes ellenőrzést gyakorolnak adataik és online identitásuk felett. Személyes adataik a tulajdonukban vannak, és eldönthetik, hogy megosztják-e azokat az alkalmazásokkal anélkül, hogy a nagy platformoknak átadnák az irányítást.

  Kriptográfiailag ellenőrizhető

  DeFi

  Kriptográfiailag ellenőrizhetőek, így a blokkláncon bárki ellenőrizheti, hogy legálisak. A kriptográfiai aláírások biztosítják a tranzakciók biztonságát és átláthatóságát.

  Web3

  A decentralizált weben kriptográfiailag ellenőrizhető adatok biztosítják az információk valódiságát. Az olyan technikák, mint a digitális aláírás, lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy hatóságok nélkül erősítsék meg az adatokat és a tranzakciókat.

  Gazdasági és kormányzási rendszer

  DeFi

  ADeFi platformok gyakran használnak token-alapú rendszereket mind a gazdaság, mind a kormányzás terén. A tokenekkel rendelkező felhasználók a tokenek birtoklásával és tétjeikkel bekapcsolódhatnak a döntéshozatalba és a kormányzásba. A tokenek tulajdonosai szavazati jogot kaphatnak, hogy változtatásokat vagy fejlesztéseket javasolhassanak és dönthessenek azokról.

  Web3

  AWeb3-projektek szintén tokenalapú rendszereket használnak a részvétel ösztönzésére és az ösztönzők összehangolására. Ezek a rendszerek lehetővé teszik az érdekeltek számára, hogy ellenőrizzék a decentralizált alkalmazások és protokollok fejlesztését.

  Mi a DeFi és hogyan működik?

  A DeFi intelligens szerződéseket használ a pénz bankok nélküli mozgatására. Ezek a szerződések kódban íródnak, és képesek önmaguktól elvégezni dolgokat. Ez megváltoztathatja a mindennapi pénzhasználatunkat.

  Hogyan működik a defi?

  Íme, hogyan működik a DeFi:

  Blokklánc nyilvántartás a DeFi számára

  A DeFi a blokklánc technológián működik. Az Ethereumot gyakran használják itt, mert rendelkezik intelligens szerződéses képességekkel. A blokkláncok biztonságos és egyértelmű nyilvántartási módszert kínálnak a tranzakciókhoz.

  Az intelligens szerződések, a DeFi alapja

  Az intelligens szerződések olyanok, mint a számítógépes kódban szereplő automatikus megállapodások. Fontosak a DeFi számára. Ezek a szerződések bizonyos szabályok teljesülése esetén maguktól megtesznek dolgokat. A DeFi-ben a pénzzel kapcsolatos feladatokban segítenek. Ide tartozik a pénzkölcsönzés, a hitelfelvétel és a kereskedés.

  Decentralizált tőzsdék (DEX) a DeFi-ben

  A DeFi-ben az emberek nem központosított, hanem decentralizált tőzsdéket használnak. Ez azért történik, mert nem akarják elveszíteni az anonimitásukat, és nem akarnak KYC folyamaton keresztülmenni. A DEX-ek lehetővé teszik az emberek számára, hogy kriptopénzükkel közvetlenül egymás között kereskedjenek.

  Hitelezés és kölcsönzés a DeFi-n

  A kölcsönzés és kölcsönzés a DeFi-ben azt jelenti, hogy az emberek egy időre odaadhatják kriptovalutáikat másoknak, és kamatot kapnak érte. Emellett kölcsönt is felvehetnek úgy, hogy valami értékeset adnak biztosítékként. A Bitcoin konzervdobozokat biztosítékként használhatod a stablecoin hitel felvételéhez.

  Tokenizálás a DeFi-ben

  A tokenizáció a DeFi projektekben azt jelenti, hogy a valós világból származó eszközöket digitális tokenekké alakítanak a blokkláncon.

  Decentralizált autonóm szervezetek (DAO-k) a DeFi-ben

  A DeFi-ben egyes kezdeményezések DAO-ként vannak felépítve. Ezek lehetővé teszik a tokenek tulajdonosai számára, hogy szavazatok leadásával irányítsanak, ami a DAO-k működésének alapkoncepcióit tükrözi a decentralizált pénzügyekben.

  A DeFi hatása a pénzügyi ágazatra

  A DeFi megváltoztatja a pénzügyi iparágat, mivel mindenki számára megkönnyíti a pénzügyi szolgáltatások igénybevételét.

  A DeFi kihívásai és növekedése

  Fontos tudni, hogy a DeFi még a kezdeti fázisban van, és vannak olyan problémái, mint a biztonsági intézkedések és a kormányzati szabályok betartása.

  Mi a Web3 és hogyan működik?

  A Web3 az internet következő fázisának neve. A decentralizált rendszerek használatára összpontosít. Ezek a rendszerek a felhasználók kezébe adják a magánéletet és az adatok tulajdonjogát.

  A jelenlegi internettel ellentétben a Web3 nem támaszkodik a nagyvállalatok szervereire. Hálózatokat és blokklánc technológiát használ, hogy az egyes emberek kezébe adja az irányítást.

  Így működik a Web3:

  Decentralizált tárolás és ellenőrzés

  A Web3 egy olyan rendszerrel működik, amely nem centralizált, gyakran használ blokkláncot. Az adatok nem egyetlen helytől függenek, hanem az információk a hálózat számos csomópontjában vannak. Ez segít a mások általi ellenőrzés ellen, és csökkenti a kockázatot, ha egy rész meghibásodik.

  A blokklánc mint a Web3 alapja

  A blokklánc technológia az alap, amely támogatja a Web3-on futó alkalmazásokat. Biztonságos és egyértelmű nyilvántartási rendszert kínál minden tranzakcióhoz és adattároláshoz. A blokkláncon belül minden egyes blokk egy speciális hash-t tartalmaz, amely az előtte lévőből származik, így egy olyan blokkláncot alkot, amely nem változtatható meg.

  Az intelligens szerződések, az önvégrehajtó megállapodások

  Az intelligens szerződések önmagukat futtatják, mivel a megállapodás részleteit közvetlenül kódolják. Bizonyos megállapodott feltételek bekövetkezésekor teszik lehetővé a tranzakciókat.

  Az intelligens szerződések a DeFi-ben

  Az intelligens szerződések részét képezik a Web3 alkalmazásoknak, különösen a DeFi néven ismert decentralizált pénzügyeknek.

  Decentralizált alkalmazások (DApps)

  A Web3 lehetővé teszi a blokkláncrendszereken működő DApps létrehozását és használatát. A DApps bármilyen hatóságtól működnek. Intelligens szerződésektől függenek, amelyekkel a felhasználók egymással való interakcióját kezelik.

  A Web3 DApps különböző formái

  A Web3 DApps különböző formákban léteznek. Lehetnek központi irányítás nélkül működő tőzsdék (úgynevezett DEX-ek). Lehetnek közösségi hálózatok is, ahol a decentralizáció kulcsfontosságú.

  A felhasználók felhatalmazása és az adatok tulajdonjoga

  A Web3-ban az emberek nagyobb hatalommal rendelkeznek saját információik és online identitásuk felett. Nem adják át adataikat központi szolgáltatásoknak, hanem magánkulcsok segítségével kommunikálnak a decentralizált alkalmazásokkal. A felhasználók így magukénak tudhatják adataikat, és eldönthetik, hogy ki láthatja azokat.

  Blokkláncrendszerek

  A web3 lehetővé teszi a blokkláncrendszerek és protokollok együttműködését, hogy a pénz és az adatok mozoghassanak. Ez segít az embereknek kreatívabbnak lenni és jobban együttműködni az interneten.

  Méltányosság és befogadás

  A Web3 célja, hogy az internetet igazságosabbá, tisztábbá tegye, és az azt használó emberekre összpontosítson. A blokkláncot és azt az elképzelést használja, hogy egyetlen személy vagy csoport sem ellenőrizhet mindent. Így mindenki beleszólhat, és új dolgok történhetnek. Olyan, mintha egy olyan digitális világot hoznánk létre, ahol mindenki csatlakozhat és teheti a dolgát.

  A DeFi a Web3 része?

  Igen, a DeFi a Web3 része. A Web3 az internet új változata, amely az irányítás elterjedésére összpontosít. A DeFi a decentralizált alkalmazásokról szól, és a blokklánc technológiát használja alapként.

  A Web3 az új technológia alkalmazásáról szól, hogy jobbá tegye a pénzügyi szolgáltatásokat. A DeFi ennek nagy része. Lehetővé teszi az emberek számára, hogy pénzt vegyenek fel és adjanak kölcsön, értéktárgyakkal kereskedjenek, és biztosítást kössenek, mindezt a hagyományos bankok használata nélkül.

  Röviden, a DeFi a pénzkezelés új módja az internet segítségével. Az egész arról szól, hogy a pénzügyi szolgáltatásokat mindenki számára hozzáférhetővé tegye, anélkül, hogy bankokra vagy más közvetítőkre lenne szükség.

  A DeFi projektek nyílt blokklánc hálózatokon működnek, mint például a Ethereum. Az intelligens szerződések segítenek a tranzakciók automatikus kezelésében és a szabályok betartásában. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a pénzügyi szolgáltatásokat azonnal, közvetítők, például bankok vagy brókerek nélkül vegyék igénybe.

  A DeFi tehát fontos része a Web3-nak. Megváltoztatja a pénzügyi szolgáltatásokat, hogy azok mindenki számára könnyebben használhatóak legyenek, jobban működjenek és több embert vonjanak be.

  Mi a DeFi és a Web3 jövője?

  A DeFi és a Web3 jövője megváltoztathatja a pénzügyek és az internet használatát. Íme néhány fontos trend, amit a szakértők látnak:

  Növekvő integráció

  A DeFi alkalmazások jobban összeolvadnak majd a Web3 technológiával, megkönnyítve ezzel a felhasználók dolgát. Képzelje el, hogy a befektetéseit a Web3 böngészőjéből kezeli.

  Magasabb biztonság

  Várhatóan a DeFi nagyobb biztonságot nyújt, hogy a korai időkben tapasztalt hackerproblémák megoldódjanak.

  Platformokon átívelő funkcionalitás

  A platformok jobban együtt tudnak működni, lehetővé téve a felhasználók számára az eszközök mozgatását.

  Mainstream

  Amint a DeFi és a Web3 fejlődik, egyre többen, köztük a hagyományos pénzügyi cégek is használhatják őket.

  Míg a DeFi és a Web3 új, olyan kihívásokkal kell szembenézniük, mint a szabályozás és a skálázhatóság. A potenciális előnyök azonban óriásiak, és az innováció gyorsan zajlik.

  DeFi vs. Web3 összefoglalva

  A DeFi és a Web3 között van néhány különbség. A DeFi a közvetítők eltávolításával és a blokklánc technológia használatával megváltoztatja a pénzügyeket. Olyan decentralizált szolgáltatásokat kínál, mint a hitelezés és a kereskedés.

  A Web3 decentralizálja az internetet. A blokklánc felhasználása a biztonság és a felhasználói szabadság javítására nagyobb kontrollt biztosít a felhasználóknak online tevékenységeik felett.

  Kérdés a DeFi-ről és a Web3-ról

  Mi a különbség a Web3 és a DeFi között?

  A Web3 a decentralizált internet tágabb víziója, a DeFi pedig a decentralizált pénzügyi rendszer.

  A Web3 a DeFi része?

  A Web3 az az alap, amelyre a DeFi épül.

  A Web3 decentralizált?

  Igen, a Web3 eredendően decentralizált.

  Melyek a DeFi fontos előnyei?

  A DeFi átláthatóságot, engedély nélküli hozzáférést és potenciálisan hatékonyabb pénzügyi szolgáltatásokat kínál.

  Mi a legnagyobb kihívás a DeFi kapcsán?

  A DeFi legnagyobb kihívása továbbra is a skálázhatóság.