Hogyan kereskedjünk kriptovalutával | Kezdők útmutatója

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

Ezzel a kezdő kriptopénz kereskedési útmutatóval végigvezetünk a digitális eszközök kriptotőzsdén történő vásárlásának és eladásának folyamatán. A kriptovaluták a biztonság érdekében kriptográfiát használnak, és jellemzően decentralizáltak, vagyis nem kormányok vagy bankok ellenőrzik őket.

Az útmutató célja, hogy segítsen a kezdőknek megérteni a kriptopénz kereskedés alapjait.

Mi a kriptopénz kereskedés?

A kriptopénz kereskedés a digitális vagy virtuális tokenek speciális platformokon történő cseréjét jelenti. Ezek a kriptovalutáknak nevezett tokenek kriptográfiai technikákat használnak a biztonság érdekében. Decentralizált módon működnek, mentesek a kormányzati vagy pénzintézeti felügyelettől.

Hogyan működik a kriptopénz azonnali kereskedés?

A kriptopénz spot kereskedés úgy működik, hogy kriptopénzeket vásárol és ad el egy kriptopénz tőzsdén. Amikor kriptovalutát vásárol, lényegében a fiat valutáját (pl. USD, EUR, JPY) cseréli el a kriptovalutára. Amikor elad egy kriptopénzt, akkor lényegében visszacseréli a kriptopénzt a fiat pénznemére.

A kriptopénz kereskedésben két fő megbízástípust használhat:

 • A piaci megbízások azonnal az aktuális piaci áron kerülnek végrehajtásra.
 • A limitált megbízások megadják azt az árat, amelyen egy kriptovalutát vásárolni vagy eladni szeretne. A megbízása akkor kerül végrehajtásra, ha a piaci ár eléri a limitárat.

A kriptopénz kereskedés módjai

A kriptopénz spot kereskedésnek négy fő típusa van:

 • Az napi kereskedés a kriptovaluták rövid időn, jellemzően órákon vagy perceken belüli vételét és eladását jelenti.
 • Swing trading a kriptovaluták hosszabb időszak, jellemzően napok, hetek vagy hónapok alatt történő vételét és eladását foglalja magában.
 • Pozíciós kereskedés egy kriptopénz hosszabb ideig, jellemzően hónapokig vagy évekig történő tartását jelenti.
 • Spekulációs kereskedés a kriptovaluták vételét és eladását jelenti, amely a jövőbeli árfolyammozgásokra vonatkozó spekulációkon alapul.
A kriptopénz kereskedés módjai.

Napi kereskedés

A day trading egy rövid távú kereskedési stratégia, amely kriptovaluták rövid időn, jellemzően órákon vagy perceken belüli vételét és eladását jelenti. A day traderek célja, hogy a kriptovaluták kis árfolyam-ingadozásaiból profitáljanak a kriptovaluták gyors vételével és eladásával.

Pros

 • Nagyon magas profitlehetőség: Az egynapos kereskedés magas nyereségtermelő képességgel rendelkezik, mivel a kis áringadozásokból is profitálni lehet.
 • Nagyfokú likviditás: A kriptovaluták piacai rendkívül likvidek, így könnyen és gyorsan lehet kriptovalutákat vásárolni és eladni.
 • alacsony tranzakciós költségek: A kriptopénz tőzsdék jellemzően alacsony tranzakciós díjakkal rendelkeznek, ami csökkentheti a napi kereskedés teljes költségét.

Hátrányok

 • Nagy kockázat: A day trading egy magas kockázatú stratégia, nagy valószínűséggel lehet pénzt veszíteni.
 • Nagy szakértelmet igényel: A day trading a technikai elemzés és a piaci pszichológia mélyreható ismeretét igényli a nyereséges kereskedési lehetőségek azonosításához.
 • Magas stressz: A day trading nagyon stresszes lehet, mivel a kereskedőknek nyomás alatt kell gyors döntéseket hozniuk.
 • Nagyon sok időt igényel: A day trading jelentős időt és erőfeszítést igényel a piac megfigyeléséhez és a kereskedési döntések meghozatalához.

A napi kereskedés jövedelmező stratégia lehet a tapasztalt kereskedők számára, akik jól viselik a magas kockázatot és sok időt tudnak a piacra fordítani. Fontos azonban megjegyezni, hogy a day trading nem mindenki számára alkalmas, és nagy a valószínűsége a pénzvesztésnek.

Swing Trading

A swing kereskedés egy középtávú kereskedési stratégia, amely kriptovaluták vételét és eladását jelenti egy kicsit hosszabb időn keresztül, jellemzően napok, hetek vagy hónapok alatt. A swing kereskedők azonosítják a kriptovaluta-piaci trendeket, és arra törekednek, hogy profitáljanak ezekből a trendekből azáltal, hogy kriptovalutákat vásárolnak, amikor azok alulértékeltek, és eladják őket, amikor túlértékeltek.

Az előnyök

 • Kisebb kockázat, mint a nappali kereskedésnél: A swing kereskedés kevésbé kockázatos, mint a nappali kereskedés, mivel a kereskedőknek nem kell olyan gyakran kereskedniük.
 • Több idő a trendek azonosítására és elemzésére: A swing kereskedőknek több idejük van a kriptopénzpiaci trendek azonosítására és elemzésére, ami növeli az esélyüket a nyereséges kereskedésre.
 • csökkentett stressz: A swing kereskedés kevésbé stresszes, mint a nappali kereskedés, mivel a kereskedőknek nem kell gyors döntéseket hozniuk nyomás alatt.

Hátrányok

 • Kisebb nyereséglehetőség: A swing kereskedés nem rendelkezik ugyanolyan nyereségpotenciállal, mint a day trading, mivel a kereskedők nem kötnek annyi kereskedést.
 • A piaci trendek mélyebb megértését igényli: A swing kereskedőknek mélyebben kell ismerniük a piaci trendeket a nyereséges kereskedési lehetőségek azonosításához.
 • A kereskedési díjak felemészthetik a nyereséget: A swing kereskedés drágább lehet, mint a day trading, mivel a kereskedők jellemzően magasabb tranzakciós díjakat számítanak fel.

A swing kereskedés jövedelmező stratégia lehet olyan kereskedők számára, akiknek kényelmes a mérsékelt kockázatvállalás, és mérsékelt mennyiségű időt tudnak a piacra szánni. Ez egy kevésbé stresszes és jobban kezelhető megközelítés, mint a day trading, és lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy kihasználják a nagyobb piaci trendeket. Fontos azonban megjegyezni, hogy a swing kereskedés nem mindenki számára alkalmas, és fennáll a pénzvesztés kockázata.

Pozíciós kereskedés

A pozíció kereskedés egy hosszú távú kereskedési stratégia, amely egy kriptopénz hosszabb ideig, jellemzően hónapokig vagy évekig történő tartását jelenti. A pozíciós kereskedők hisznek a kriptovalutákban rejlő hosszú távú potenciálban, és hajlandóak átvészelni a rövid távú ingadozásokat, hogy profitáljanak a piac általános növekedéséből.

Pros 

 • Kisebb kockázat, mint a nappali kereskedés és a swing kereskedés: A pozíciós kereskedés a kriptovaluta-kereskedés legkevésbé kockázatos típusának számít. Egyrészt a pozíciókereskedőket kevésbé befolyásolják a rövid távú ingadozások, ehelyett a kriptopénzpiac hosszú távú növekedésére támaszkodnak.
 • Több profitlehetőség: A pozíciós kereskedés nagyobb nyereséget hozhat, mint a day trading és a swing trading, mivel a kereskedők hosszabb ideig tartják a kriptovalutákat.
 • Kisebb időigény: A pozíció kereskedőknek nem kell annyi időt tölteniük a piac megfigyelésével és a kereskedési döntések meghozatalával, mint a day tradereknek vagy a swing tradereknek.

Hátrányok

 • Kisebb reakcióképesség a piaci változásokra: A pozíciós kereskedők kevésbé tudnak reagálni a hirtelen piaci változásokra vagy a hangulatváltozásra, ami elszalasztott lehetőségekhez vezethet.
 • Elvárja a kriptopénzpiac alapos ismeretét: A pozíciós kereskedőknek alapos ismeretekkel kell rendelkezniük a kriptopénzpiacról, beleértve annak alapjait, trendjeit és kockázatait.
 • Kiszolgáltatottabbak a piaci visszaesésekkel szemben: A pozíciós kereskedők kiszolgáltatottabbak a piaci visszaeséseknek, mivel a tőkéjüket hosszabb időre lekötik a kriptovalutákban.

A pozíciós kereskedés jövedelmező stratégia lehet a mérsékelt vagy magas kockázatot jól viselő, hosszú távú befektetési horizontú kereskedők számára. Ez egy kevésbé igényes megközelítés, mint a day trading vagy a swing trading, de a kriptopénzpiac és a trendek mélyebb megértését igényli. Fontos azonban megjegyezni, hogy a pozíciós kereskedés nem mindenki számára megfelelő, és jelentős a pénzvesztés kockázata.

Spekulációs kereskedés

A spekulációs kereskedés egy magas kockázatú kereskedési stratégia, amely kriptovaluták vételét és eladását jelenti a jövőbeli árfolyammozgásokra vonatkozó spekulációk alapján. A spekulánsok megpróbálják előre jelezni a kriptopénzpiacon bekövetkező eseményeket vagy változásokat, amelyek hatással lehetnek az árakra.

Pros

 • Nagy nyereség lehetősége: A spekulációs kereskedés nagy nyereséget hozhat, mivel a kereskedők kihasználhatják a nagy áringadozásokat.
 • Képesség a piaci változásokra való reagálásra: A spekulációs kereskedők gyorsan tudnak reagálni a hirtelen piaci elmozdulásokra vagy a hangulatváltozásra, ami nyereséges lehetőségekhez vezethet.
 • Kisebb időigény: A spekulációs kereskedés viszonylag alacsony időigényű stratégia lehet, mivel a kereskedőknek nincs szükségük annyi időre a piac megfigyelésére, mint a pozíció- vagy swing kereskedőknek.

Hátrányok

 • Nagy kockázat: A spekulációs kereskedés a kriptopénz kereskedés legkockázatosabb típusának számít. Ennek oka, hogy a kereskedők a saját ítélőképességükre hagyatkoznak a jövőbeli ármozgások előrejelzésében, ami nagyon nehéz lehet.
 • Elvárja a piaci pszichológia erős megértését: A spekulációs kereskedés megköveteli a piaci pszichológia erős megértését, mivel a kereskedőknek meg kell jósolniuk, hogyan reagálnak a befektetők a hírekre és eseményekre.
 • Egyre volatilisebb, mint más kereskedési stratégiák: A spekulációs kereskedés volatilisebb, mint más kereskedési stratégiák, mivel a kereskedők ki vannak téve a kriptopénzpiac teljes körű ármozgásának.
 • Nagyobb valószínűséggel eredményez veszteséget: A spekulációs kereskedés nagyobb valószínűséggel eredményez veszteséget, mint más kereskedési stratégiák, mivel inkább spekuláción, mint fundamentális elemzésen alapul.

A spekulációs kereskedés olyan tapasztalt kereskedők számára lehet nyereséges stratégia, akik jól viselik a magas kockázatot és jól ismerik a piac pszichológiáját. Ez egy nagy tétekkel járó megközelítés, amely gondos tervezést és fegyelmet igényel. Fontos azonban megjegyezni, hogy a spekulációs kereskedés nem mindenki számára alkalmas, és jelentős a pénzvesztés kockázata.

A piac megismerése

A piac megértése kulcsfontosságú a kriptopénz kereskedés megtanulásakor, különösen a kezdők számára. A kriptopénzpiac rendkívül volatilis és összetett, így a megalapozott kereskedési döntések meghozatalához elengedhetetlen az ármozgásokat befolyásoló tényezők alapos ismerete.

Hogyan működik a kriptopénzpiac

A kriptopénzpiac globálisan egy decentralizált, peer-to-peer hálózaton működik, lehetővé téve a felhasználók számára a közvetlen vásárlást, eladást és kereskedést. Ellenáll az egyetlen entitás általi ellenőrzésnek, a nyilvános blokklánc-nyilvántartások révén nyitottságot, hozzáférhetőséget és átláthatóságot biztosít.

A növekvő likviditás megkönnyíti a zökkenőmentesebb tranzakciókat, de a piac ismert a magas volatilitásáról, ami egyszerre jelent kockázatot és lehetőséget. A hagyományos piacoknál kevésbé szabályozott, sokszínű résztvevőkből áll, és a piaci mérőszámok a tőzsdék, pénztárcák és fizetési processzorok szélesebb ökoszisztémáján belül követik a trendeket. 

Crypto trendek.

Piaci trendek és elemzések

A kriptopénzek piacán megugrott az elfogadás, a vállalkozások, intézmények és magánszemélyek a megnövekedett kereslet és a piaci kapitalizáció bővülése miatt. Az intézményi befektetők hozzájárulnak a likviditáshoz és a stabilitáshoz, legitimálva a kriptovalutákat, mint elismert eszközosztályt. 

A fejlesztők új alkalmazásokat újítanak meg, növelve a kriptopénzek hasznosságát és tovább ösztönözve az elfogadást. A globális szabályozási fejlemények alakítják a piacot. A figyelemre méltó áringadozás ellenére a kriptopénzek piaca kereskedési lehetőségeket kínál a kockázattűrő befektetők számára. 

Analitikusan a technikai elemzés magában foglalja a chartok vizsgálatát a trendek szempontjából, míg a fundamentális elemzés a belső értéket értékeli a technológia, a felhasználási esetek, a csapat és a közösség alapján. A hangulatelemzés a közvéleményt méri, az ökoszisztéma- és szabályozási elemzések pedig betekintést nyújtanak. 

A folyamatos piaci fejlődés folyamatos kutatást és éberséget igényel a megalapozott befektetési döntésekhez.

A kriptopénzek árfolyamát befolyásoló tényezők

A kriptopénzpiac ingadozását több kulcsfontosságú tényező alakítja. A kereslet és a kínálat piaci dinamikája határozza meg az áringadozásokat, a növekvő elterjedtség pedig növeli a keresletet és emeli az árakat. 

A szabályozási fejlemények létfontosságú szerepet játszanak, a szabályozáson alapuló intézményi befektetők vonzásában vagy elriasztásában. A technológiai fejlődés az innováció révén emelheti az árakat, vagy a biztonsági aggályok miatt csökkentheti azokat. A pozitív vagy negatív hírek és események jelentősen befolyásolják a hangulatot és az árakat. 

A spekuláció és a hype rövid távú emelkedéshez vezethet fundamentális támasz nélkül. A nagy tulajdonosok (bálnák) jelentős tranzakciókkal befolyásolják az árakat, és a piaci pszichológia, amelyet olyan érzelmek vezérelnek, mint a félelem és a kapzsiság, szintén szerepet játszik. 

Ezek az egymással összefüggő tényezők miatt kihívást jelent megjósolni a kriptopénzek árfolyamára gyakorolt együttes hatásukat.

A kriptopénz kereskedés alapjai

Az eredményes piaci navigációhoz ismerkedjen meg a alapvető kriptokereskedési elvek alapjaival:

 • A piac szerkezete és dinamikája: A kriptopénzpiacok decentralizáltak, közvetítők nélküli, egyenrangú hálózaton működnek. Bár ellenállnak a cenzúrának, ez bonyolultabbá teszi a kereskedők számára.
 • Volatilitás és kockázatok: A kriptopénzek árfolyama rendkívül változékony, ami nyereséges lehetőségeket kínál, de jelentős veszteségek kockázatát is magában hordozza. Kezelje a kockázati kitettséget és értse meg az ingadozások hatását, mielőtt belép a piacra.
 • Váltók és pénztárcák: A tőzsdék megkönnyítik a kriptovaluták vásárlását, eladását, tétbe helyezését és kereskedelmét, míg a tárcák az eszközökhöz való hozzáféréshez és kezeléshez elengedhetetlen privát kulcsokat tárolják.
 • Megrendelés típusok és végrehajtás: A piaci megbízások az aktuális piaci árfolyamon teljesülnek, a limitmegbízások árhatárokat szabnak, a stop-loss megbízások pedig előre meghatározott szinteken automatikusan eladnak a veszteségek korlátozása érdekében.
 • Technikai és fundamentális elemzés: A technikai elemzés a historikus árdiagramokat tanulmányozza, míg a fundamentális elemzés a kriptopénzek belső értékét értékeli a technológia, a felhasználási esetek, a csapat és a közösség alapján.
 • Diverzifikáció és kockázatkezelés: Minimalizálja a kockázatot a kriptopénz portfóliójának a projektek közötti diverzifikálásával és olyan kockázatkezelési stratégiák alkalmazásával, mint a stop-loss megbízások és a pozícióméretezés.
 • Folyamatos tanulás és kutatás: Maradjon naprakész a piaci trendekkel, hírekkel és fejleményekkel kapcsolatban rendszeres olvasás, webináriumokon való részvétel és hálózatépítés révén a kereskedési stratégiák finomítása érdekében.
 • Kicsiben kezdd és fokozatosan növeld: Kezdőként kezdje kis befektetésekkel, és a tapasztalattal fokozatosan növelje a kereskedési tőkét, hogy kezelje a kockázatot és elkerülje az érzelmi döntéseket.

A díjak és költségek megismerése

A bányászok által felszámított kriptopénz tranzakciós díjak a hálózat zsúfoltságától és a kívánt tranzakciós sebességtől függően változnak. A tőzsdék kereskedési, befizetési, kivételi, margin kereskedési és hűtőtárolási díjakat vetnek ki. A pénztárcák felszámíthatnak díjat a tranzakciókért, a kivonásokért, a tétgyűjtésért vagy a kölcsönzésért. Egyesek ingyenes szolgáltatásokat kínálnak, míg mások százalékos vagy átalánydíjakat vetnek ki. Léteznek rejtett díjak, például felárak vagy spreadek; a platformok összehasonlítása biztosítja az optimális ajánlatokat.

Hogyan kereskedjünk kriptovalutával kezdőknek.

Hogyan kereskedjünk kriptovalutákkal?

A kriptopénzekbe való befektetés kezdőknek a legfontosabb piaci szempontok és a kereskedés alapjainak megértését igényli. Ez a rész olyan alapvető témákon vezet végig, mint a piaci struktúra, a tőzsdék, a megbízástípusok és az elemzési technikák, felkészítve Önt a kriptopénz-kereskedés bonyolultságában való eligazodásra.

 1. Válasszon kriptopénz tőzsdét: Az első lépés a kriptopénz tőzsde kiválasztása. Sok különböző tőzsde áll rendelkezésre, ezért fontos, hogy kutassunk és találjunk egyet, amelyik jó hírű és biztonságos, és kínálja azokat a kriptovalutákat, amelyekkel kereskedni szeretnénk. Néhány népszerű tőzsde a Coinbase, a Binance és a Kraken.
 2. Fiók létrehozása: Miután kiválasztott egy cserét, létre kell hoznia egy fiókot. Ehhez általában meg kell adnia a nevét, az e-mail címét és a jelszavát. Egyes cseréknél szükség lehet személyazonosságának igazolására fényképes igazolvány vagy más dokumentum benyújtásával.
 3. Fedezeti alapok: A kereskedés megkezdése előtt pénzt kell befizetnie a számlájára. A legtöbb tőzsde fiat valutában, például amerikai dollárban, euróban vagy japán jenben fogad el betéteket. A tőzsdék kriptovalutákban történő befizetéseket is elfogadnak.
 4. Kereskedési pár kiválasztása: A kereskedési pár olyan kriptovaluták párja, amelyekkel egymás ellenében kereskedhet. Például a BTC/USD kereskedési pár azt jelenti, hogy a Bitcoint amerikai dollárral vásárolhatod, a Bitcoint pedig amerikai dollárért adhatod el.
 5. Megrendelés leadása: A megbízásoknak két fő típusa van: piaci megbízások és limitmegbízások. A piaci megbízások azonnal az aktuális piaci áron kerülnek végrehajtásra. A limitmegbízások megadják azt az árat, amilyen áron egy kriptovalutát vásárolni vagy eladni szeretne. A megbízása akkor kerül végrehajtásra, ha a piaci ár eléri a limitárat.
 6. Menedzsment a kereskedéseiddel: Mihelyt leadott egy megbízást, figyelemmel kell kísérnie a kereskedéseit és kezelnie kell a kockázatot. Ez magában foglalhatja stop-loss megbízások beállítását, hogy automatikusan eladja a kriptopénzét, ha az árfolyam egy bizonyos szint alá esik.
 7. Tartson lépést a piaci hírekkel: A kriptopénzpiac rendkívül változékony, ezért a piaci hírekkel és fejleményekkel való lépéstartás elengedhetetlen. Ez segít abban, hogy megalapozott kereskedési döntéseket hozzon, és elkerülje a költséges hibákat.

Végszavak a kriptokereskedésről

A kriptopénz kereskedés óvatos megközelítése elengedhetetlen annak összetettsége és volatilitása miatt. A piaci dinamika, a kockázatok, a tőzsdék, a pénztárcák, a megbízástípusok, az elemzési technikák és a folyamatos tanulás megértése a prioritás. Kezdje kis befektetésekkel, és a tapasztalat növekedésével fokozatosan növelje, és kerülje az érzelmi döntéseket. 

Diverzifikálja a portfóliókat a kockázat csökkentése érdekében, értse és minimalizálja a tranzakciós díjakat, és maradjon tájékozott a rejtett költségekről. A folyamatos kutatás és tanulás, a cikkek, webináriumok és a hálózatépítés révén történő naprakészen tartás elengedhetetlen.

Kérdés a kriptokereskedésről

A kriptokereskedés jó kezdőknek?

A kriptopénz kereskedés kezdőknek is jövedelmező lehet, de kockázatokkal jár. Mint minden befektetésnél, itt is fennáll a pénzvesztés lehetősége. Mielőtt elkezdené a kriptokereskedelmet, fontos, hogy végezze el a kutatást, és megértse az ezzel járó kockázatokat.

Mi a minimális összeg a kriptokereskedés megkezdéséhez?

Nincs szükség minimális összegre a kriptokereskedés megkezdéséhez, de figyelembe kell vennie a kereskedéssel kapcsolatos díjakat és a lehetséges veszteségeket. Az is elengedhetetlen, hogy alapos ismeretekkel rendelkezzen a piacról, mielőtt elkezdene befektetni.

Megéri-e a kriptoval való nappali kereskedés?

Megéri-e a kriptoval való nappali kereskedés? A day trading egy magas kockázatú stratégia, amely kriptovaluták rövid időn belüli vételét és eladását jelenti. Ez egy módja lehet a gyors profitszerzésnek, de egyben rendkívül volatilis is, és sok pénzt veszíthet, ha nem vigyáz.

Melyik kriptovaluta a legjobb a day tradinghez?

Nincs egyetlen „legjobb” kriptovaluta a day tradinghez. Egyes kriptovaluták azonban volatilisebbek, mint mások, és jobban megfelelhetnek az ilyen típusú kereskedéshez.

Meg lehet keresni napi 100 dollárt kriptóval?

Napi 100 dollárt keresni kriptó napi kereskedéssel lehetséges, de munkát igényel. Nagy szakértelemre és tapasztalatra lesz szükséged, és gondosan kell tudnod kezelni a kockázataidat.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára