Hagyatéki vs. nem hagyatéki pénztárca

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

Mi a különbség a custodial és a non-custodial tárcák között, amelyek a kriptopénz tárcák két fő típusa?

Ez a cikk a custodial vs. non-custodial pénztárcák elemzését nyújtja, és feltárja ezeket a pénztárcatípusokat, kitérve a funkciókra, a biztonságra és a felhasználói élményre, segítve ezzel a megalapozott döntés meghozatalát.

Mi az a custodial wallet?

A custodian wallet egy olyan típusú kriptopénz tárca, amelyet egy harmadik fél kezel. Más szóval, a tárca szolgáltatója birtokolja az Ön privát kulcsait, amelyeket a kriptopénzének biztosítására használnak. Ez azt jelenti, hogy Ön nem férhet hozzá közvetlenül a pénzéhez, és előfordulhat, hogy egy harmadik félre kell hagyatkoznia ahhoz, hogy hozzáférjen.

A letéti pénztárca előnyei és hátrányai

Pros:

 • Egyszerű használat: A letéti pénztárcák jellemzően könnyebben használhatók, mint a nem letéti pénztárcák. Nem kell kezelnie a biztonságát, mivel a tárca szolgáltatója ezt megteszi Ön helyett.
 • Biztonság: Sok letétkezelő pénztárca további biztonsági funkciókat kínál, például többfaktoros hitelesítést (MFA) és hideg tárolást.
 • Támogatás: A letéti tárcák általában 24/7 ügyfélszolgálatot kínálnak, ami hasznos lehet, ha valaha is problémái adódnak a tárcájával.
 • A tranzakciók egyszerűsége: A letéti tárcák gyakran integrálva vannak a tőzsdékkel, így könnyen lehet kriptopénzeket vásárolni, eladni és kereskedni velük.
 • csökkentett veszteségkockázat: A letétkezelő pénztárcák átvállalják a pénzeszközök elvesztésének kockázatát, így nem kell aggódnia a kulcsok elvesztése vagy a hackerek miatt.

Hátrányok:

 • Kisebb kontroll: Kevesebb kontrollt gyakorolhatsz a pénzed felett, ha letéti pénztárcát használsz. Ha a harmadik fél úgy dönt, hogy befagyasztja a számláját, előfordulhat, hogy nem férhet hozzá a pénzéhez.
 • Magasabb díjak: A letétkezelői tárcák gyakran magasabb díjakat számítanak fel, mint a nem letétkezelői tárcák.
 • Támadhatóbb a hackeléssel szemben: A letéti tárcák támadhatóbbak a hackeléssel szemben, mint a nem letéti tárcák, mivel a harmadik fél hozzáfér az Ön privát kulcsaihoz.
 • Kisebb adatvédelem: A letéti tárcákkal végzett tranzakciók kevésbé bizalmasak, mint a nem letéti tárcákkal végzett tranzakciók, mivel a harmadik fél láthatja az Ön tevékenységét.
 • A csalás kockázata: Előfordult már, hogy a letétkezelő pénztárca szolgáltatók visszaéltek vagy becsapták előfizetőik pénzét. Azok a felhasználók, akik egy letéti pénztárca szolgáltatóra bízzák a pénzüket, ki vannak téve ennek a veszélynek.
Custodial vs nem custodial pénztárca előnyei hátrányai.

Mi az a nem letéti kriptotárca?

A nem letétkezelő kriptopénz tárca egy olyan tárcatípus, ahol Ön, a felhasználó teljes mértékben a magánkulcsok felett rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy Ön felelős a saját privát kulcsainak tárolásáért és kezeléséért, amelyek azok a digitális kulcsok, amelyek lehetővé teszik a kriptopénzéhez való hozzáférést.

A nem letéti tárca előnyei és hátrányai

Pros:

 • Nagyobb biztonság: A nem letéti tárcák általában biztonságosabbnak számítanak, mint a letéti tárcák, mivel a privát kulcsok felett Ön rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy ha a pénztárca szolgáltatóját feltörik, a pénzeszközei akkor is biztonságban lesznek.
 • Több ellenőrzés: Egy nem letétkezelő pénztárcával teljes mértékben ön rendelkezik pénzeszközei felett. Ez azt jelenti, hogy bármikor és bárhol hozzáférhet pénzeszközeihez, és eldöntheti, hogy kriptopénzeket küld vagy fogad anélkül, hogy bárki más engedélyére lenne szüksége.
 • Több adatvédelem: A nem letéti tárcákkal végzett tranzakciók privátabbak, mint a letéti tárcákkal végzett tranzakciók, mivel a tárca szolgáltatója nem láthatja az Ön tevékenységét.
 • Nincs csalás kockázata: Mivel a privát kulcsok felett Ön rendelkezik, nem áll fenn annak a kockázata, hogy a tárca szolgáltatója visszaélne az Ön pénzével, vagy becsapná azt.
 • Nincs szükség KYC-re: A nem bizalmi tárcák nem igényelnek KYC-t, ami azt jelenti, hogy használatukhoz nem kell személyes adatokat megadnia.
 • Egyéb eszközökön használható: A nem bizalmi pénztárcák különböző eszközökön használhatók, beleértve a számítógépeket, okostelefonokat és táblagépeket. Ez azt jelenti, hogy a világ bármely pontjáról hozzáférhet a pénzéhez.

Hátrányok:

 • Bonyolultabb: A nem letéti tárcák használata bonyolultabb lehet, mint a letéti tárcáké. Meg kell értenie, hogyan kezelje a saját biztonságát, és hogyan használja a különböző eszközöket, például a magvető kifejezéseket és a privát kulcsokat.
 • Nagyobb a veszteség kockázata: Ha elveszíti a privát kulcsokat, nem fog tudni hozzáférni a pénzéhez. Ezért fontos, hogy biztonságosan biztonsági másolatot készítsen a privát kulcsairól.
 • Kisebb támogatás: A nem letétkezelő pénztárcaszolgáltatók nem biztos, hogy annyi támogatást nyújtanak, mint a letétkezelő pénztárcaszolgáltatók. Ez azt jelenti, hogy önnek nagyobb önállóságra lesz szüksége az esetlegesen felmerülő problémák elhárításakor.
 • Nehézkesebb lehet a kriptopénz vásárlása és eladása: A nem letéti tárcák nehezebben használhatók kriptopénz vásárlására és eladására. Ennek oka, hogy decentralizált tőzsdét (DEX) kell használnia, amelynek használata bonyolultabb lehet, mint egy központosított tőzsdéé (CEX).
 • Nem biztosított: A nem letéti tárcák nem biztosítottak. Ez azt jelenti, hogy ha lopás vagy csalás miatt elveszíti a pénzét, nem tudja azt visszakapni.
nem letéti pénztárca előnyei és hátrányai

Gondnokság alá helyezett vs. nem gondnokolt pénztárca: Melyiket válasszuk

Az Ön számára legjobb pénztárcatípus az Ön egyéni igényeitől és kockázattűrő képességétől függ. Az alábbiakban a főbb jellemzőket tárgyaljuk, és összehasonlítjuk a tárcákat.

A letétkezelői és nem letétkezelői pénztárcák biztonsága

A custodial tárcákat egy harmadik fél, például egy tőzsde vagy egy tárcaszolgáltató kezeli. Ez azt jelenti, hogy a harmadik fél felelős a privát kulcsok tárolásáért és a pénzeszközök kezeléséért. A letéti tárcák általában felhasználóbarátabbak és kényelmesebbek, mint a nem letéti tárcák, de némi biztonsági kockázattal is járnak. Ha a harmadik felet feltörik, az Ön pénzeszközei ellophatók. 

Ezeken kívül a letétkezelői pénztárcák nem feltétlenül olyan privátak, mint a nem letétkezelői pénztárcák, mivel a harmadik fél láthatja a tranzakciós előzményeket.

A nem letéti tárcák biztonságosabbak, mivel saját üzemeltetésűek, ami azt jelenti, hogy Ön felelős a saját privát kulcsainak tárolásáért és a pénzeszközök kezeléséért. Biztonságosabbak, mint a letétkezelői tárcák, mivel csak Ön az egyetlen, aki hozzáférhet a pénzeszközeihez. Ugyanakkor a nem letétkezelői tárcák használata bonyolultabb is lehet, és hajlamosabbak az emberi hibákra.

Egyszerű használat: Custodial Wallets vs. Non-Custodial Wallets

A gondnoksági pénztárcák jellemzően felhasználóbarátabbak, mint a nem gondnoksági pénztárcák. Ennek oka, hogy a tárcát kezelő harmadik fél kezeli a privát kulcsok tárolásának és a pénzeszközök kezelésének összetett feladatait. Ön általában néhány kattintással vagy koppintással hozzáférhet a pénzéhez és tranzakciókat végezhet.

A nem letétkezelő pénztárcák megkövetelik, hogy maga gondoskodjon a privát kulcsok biztonságáról, ami összetettebb és időigényesebb lehet. Előfordulhat, hogy manuálisan kell létrehoznia egy magkifejezést, biztonságosan tárolnia, majd visszaállítania, ha elveszíti az eszközét.

A letéti és nem letéti tárcák költségei

A letétkezelői tárcák általában alacsonyabb díjakat számítanak fel, mint a nem letétkezelői tárcák. Ennek oka, hogy a custodial walleteknek jellemzően alacsonyabbak a rezsiköltségeik, mivel nem kell befektetniük a privát kulcsok tárolására és kezelésére szolgáló infrastruktúrába. Emellett egyes letétkezelői tárcák kedvezményeket vagy promóciókat is kínálhatnak, hogy új felhasználókat vonzzanak.

A nem letéti tárcák drágábbak lehetnek, mint a letéti tárcák, mivel előfordulhat, hogy a tárcán belüli cserékért tranzakciós díjat kell fizetni a nem letéti tárca létrehozóinak, valamint magasabb kivételi díjakat. Továbbá a nem letétkezelői tárcák további funkciókért is felszámíthatnak díjakat.

Végső gondolatok

A harmadik fél által kezelt tárcák kényelmet kínálnak azoknak, akiknek kényelmetlen az önvédelem. 

A nem letétkezelői tárcák nagyobb biztonságot és ellenőrzést nyújtanak a privát kulcsok saját kezelésével, így még a szolgáltatói hackelések esetén is garantálják az alapok biztonságát. Ugyanakkor összetettebbek, és a felhasználóktól nagyobb biztonsági felelősséget követelnek meg.

A letétkezelő és nem letétkezelő tárcák közötti választás az egyéni igényektől függ. A letéti tárcák az egyszerűségnek és a kényelemnek felelnek meg, míg a nem letéti tárcás lehetőségek azok számára előnyösebbek, akik a biztonságot és a teljes alapkontrollt helyezik előtérbe.

Kérdés a letétkezelői és nem letétkezelői pénztárcákról

Mi a különbség a letétkezelő és a nem letétkezelő tárcák között?

A letétkezelő tárcák tulajdonosa és kezelője egy harmadik fél, míg a nem letétkezelő tárcák tulajdonosa és kezelője a felhasználó.

Miért használjon nem letéti tárcát?

A nem letéti tárcák biztonságosabbak, mint a letéti tárcák, mivel a privát kulcsok felett Ön rendelkezik.

A nem letéti tárcákhoz KYC szükséges?

Nem, a nem letéti tárcákhoz nem szükséges KYC.

Mely kriptotárcák tartoznak a letéti tárcák közé?

Coinbase, Binance és Gemini néhány példa a custodial kriptotárcákra.

Mely kriptotárcák nem custodial jellegűek?

A MetaMask, az Exodus és a Trust Wallet néhány példa a nem letétkezelő kriptotárcákra.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára