Top kripto
  Top kripto

   Fed elnök Powell kiadja „kritikus” figyelmeztetés, szikrázó hirtelen $60,000 Bitcoin ár és kripto Crash

   A Bitcoin értéke meredeken csökkent, 3,1%-ot esett és megközelítette a 60 000 dolláros határt, miután egy kulcsfontosságú milliárdos visszafordult a kriptovalutával kapcsolatban. Az elmúlt hónapban a bitcoin közel 15%-kal csökkent a közelgő „valódi korrekcióval” kapcsolatos aggodalmak közepette.

   Ezt a csökkenést befolyásolták egy jelentős bitcoin-pártoló megjegyzései, aki azt sugallta, hogy a bitcoin végül felválthatja az amerikai dollárt. Eközben Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke a Fed számára „kritikus időszakot” emelt ki, a fenntarthatatlan deficitszintekre hivatkozva.

   Az Európai Központi Bank portugáliai konferenciáján Powell megjegyezte: „Az adósságszintünk teljesen fenntartható, de az út, amelyen járunk, fenntarthatatlan”. Kritizálta a Biden-kormányzat költségvetési politikáját, hangsúlyozva a teljes foglalkoztatottság idején a nagy hiány fenntartásának kockázatait, és figyelmeztetett, hogy az ilyen szintek fenntarthatatlanok a virágzó gazdasági időkben.

   Májusban Janet Yellen pénzügyminiszter riadalmat keltett a 34 billió dolláros amerikai adósság növekedésével kapcsolatban, ami egyesek szerint a Bitcoin árfolyamát a következő 18 hónapon belül 1 millió dollárra emelheti.

   A Bitcoin-, kripto- és tőzsdei kereskedők szorosan figyelik a Federal Reserve-t, hogy a lehetséges kamatcsökkentésre utaló jeleket keressenek. Az elemzők nemrégiben hét 2024-es kamatcsökkentésről mindössze egy vagy kettőre módosították várakozásaikat.

   Powell aggodalmát fejezte ki a monetáris politika kiegyensúlyozásával kapcsolatban ebben a kritikus időszakban, kijelentve: „A monetáris politika egyensúlyának megteremtése ebben a kritikus időszakban, ez az, amin igazán gondolkodom a hajnali órákban”. Ez azt követően történt, hogy a Fed a múlt hónapban úgy döntött, hogy változatlanul hagyja a kamatlábakat, és 2024-ben csak egy kamatcsökkentést jelez, 2025-ben pedig továbbiakra számít. A Fedre nyomás nehezedik, hogy csökkentse a kamatlábakat, miután a kovidens ösztönző intézkedések utáni agresszív emelések felpörgették az inflációt.

   Russ Mould, az AJ Bell befektetési igazgatója így kommentálta: „Powell azt mondta, hogy az USA ismét „dezinflációs pályára” állt, de hozzátette, hogy több adatra van szükség, mielőtt a Fed fontolóra venné a kamatcsökkentést”. Mould megjegyezte, hogy bár Powell megjegyzései a piac számára ismétlődőnek tűnhetnek, a dezinfláció említése erősebb érvet sugall a potenciális kamatcsökkentés mielőbbi megkezdésére.

   A figyelem most a Fed júniusi ülésének közelgő jegyzőkönyvének közzétételére és a pénteki munkahelyi jelentésre irányul, amely megszilárdíthatja a szeptemberi kamatcsökkentésre vonatkozó várakozásokat, ha a felvételek lassulását jelzi.

   Michael Brown, a Pepperstone vezető kutatási stratégája megemlítette: „Egy pénteki, a vártnál gyengébb munkahelyi jelentés, ha bekövetkezne, valószínűleg tovább szilárdítaná az említett csökkentés ügyét, amelyre a piacok nagyjából 70%-os esélyt tulajdonítanak – talán egy csipetnyivel alulmúlva”.

   BTC-pricegrafika-USD

   A tartósan magasabb kamatkörnyezet miatt a BlackRock, a világ legnagyobb vagyonkezelőjének elemzői figyelmeztetést adtak ki a bitcoin- és kriptopiacra gyakorolt hatásáról. Előre látják, hogy a központi bankok a járvány előtti szinteknél magasabb kamatlábakat tartanak fenn a folyamatos inflációs nyomás leküzdése érdekében. Mindez akkor történt, amikor a BlackRock, amely idén a bitcoin árfolyamának emelkedését egy spot bitcoin ETF kezdeményezésen keresztül a Wall Streetre irányította, egy „példátlan” forgatókönyvről számolt be, amely hatással lehet a bitcoin árfolyamára és a szélesebb kriptopiacra.