Ex-Binance CEO Changpeng Zhao kap 4 hónap börtönbüntetést

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

A Washington nyugati kerületének amerikai kerületi bíróságán április 30-án tartott bírósági eljárás során az elnöklő Richard Jones bíró ítéletet hozott, amelyben Changpeng „CZ” Zhao-t, a Binance volt vezérigazgatóját négy hónap börtönbüntetésre ítélte.

Erre az ítéletre azután került sor, hogy Zhao elismerte, hogy hiányosságokat követett el a Binance-nél a pénzmosás elleni (AML) rendszer fenntartásában. Az ügyészség eredetileg hároméves börtönbüntetést javasolt e jogsértések alapján.

Az ügyészség három év börtönbüntetést javasolt Changpeng Zhao számára.

A meghallgatás során az ügyészség azzal érvelt, hogy Zhao vezetési stílusa gyakran a jogsértés utáni bocsánatkérés volt, ahelyett, hogy előzetesen engedélyt kért volna, hangsúlyozva, hogy pusztán a próbaidőre felfüggesztett büntetés precedenst teremthet, amely másokat is a törvény nagyszabású semmibevételére ösztönözhet.

Ezzel szemben Zhao védelme kiemelte, hogy nem volt közvetlen tudomása a Binance-en belüli illegális tevékenységekről, és olyan lezárt dokumentumokat mutatott be, amelyek enyhítő tényezőkre utalnak az enyhébb büntetés megfontolása érdekében.

Jones bíró az érvekre reflektálva megemlítette, hogy nem volt közvetlen bizonyíték arra, hogy Zhao-t az illegális tevékenységekben való tudatos részvételhez kötnék, és visszautasította a vádnak a büntetés szigorítására irányuló törekvését. Az ítélethirdetés előtt Zhao megbánást tanúsított a Binance-nél elkövetett vezetési hibái miatt, és teljes felelősséget vállalt a szigorú pénzmosás elleni program végrehajtásának elmulasztásáért.

Ez a jogi döntés egy másik nagy horderejű ügyet követett, amelyben Sam Bankman-Fried, az FTX korábbi vezérigazgatója 25 évre lett ítélve, miután több bűncselekmény miatt elítélték. Összehasonlításképpen Zhao tárgyalása kisebb nyilvánosságot kapott, kevesebb résztvevővel és kisebb médiafelhajtással, mint Bankman-Fried eljárása.

Zhao ügyében az ügyészség óva intett attól, hogy párhuzamot vonjanak a két ügy között, rámutatva, hogy a bűncselekményeknek eltérő személyes motivációi és hatásai voltak.

Miután Zhao lemondott vezérigazgatói tisztségéről és bűnösnek vallotta magát, visszalépett a nyilvános szereplésektől, és bejelentette, hogy visszavonul a közösségi médiafelületektől. A fókuszának átirányítása érdekében nemrégiben elindított egy oktatási vállalkozást, a Giggle Academy-t, amelynek célja a kripto- és blokklánc-ismeretek átadása a fiataloknak. A Binance-nél az őt helyettesítő Richard Teng, a regionális piacok korábbi vezetője vette át a vezetői szerepet.

A Zhao jogi kimenetele jelentős pénzügyi következményekkel is jár a Binance számára, amely 4,3 milliárd dolláros egyezségben állapodott meg az amerikai hatóságokkal, amely különböző polgári szabályozási végrehajtási intézkedéseket fedez.

Ez az egyezség azonban nem oldja meg az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete által a Binance, a Binance.US és maga Zhao ellen indított, folyamatban lévő polgári peres eljárást, amely továbbra is folyamatban van.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára