Ethereum lehet Surge az új amerikai Bill

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

A közelmúltban bemutatott új törvénytervezet, amelynek célja a stabilcoinok szabályozása az Egyesült Államokban, heves vitát váltott ki a kriptopénz-iparban. Ez a jogalkotási javaslat, bár még korai szakaszban van, arra készül, hogy jelentősen átalakítja a digitális valuták működési kereteit, különös tekintettel az Ethereumra és a hozzá kapcsolódó stabilcoinokra.

Nagy győzelem az Ethereum számára?

Ryan Berckmans, az Ethereum közösség egyik jelentős alakja és tapasztalt befektető lelkes kritikát adott a törvénytervezetről. Véleményét az X-en fejtette ki, ahol a törvényjavaslatot “rendkívül bullish”-ként jellemezte az Ethereum számára.

Berckmans kiemelte, hogy a törvénytervezet leglényegesebb szempontja, hogy széles körben elismeri a nyilvános blokkláncokon lévő stabilcoinokat, különösen az Ethereumot, amely az ilyen érmék többségének veréséért felelős.

“Az első olvasatom szerint a törvényjavaslat rendkívül bullish, és úgy legitimálja az Ethereumot, mint még soha. A törvényjavaslat széles körben legitimálja a stabilcoinokat a nyilvános láncokon Amerikában, ahol az összes stabilcoin 59%-át az Ethereumon verik, ami 93%-ra emelkedik, ha nem vesszük figyelembe a centralizált platformokat, mint például a Tron” – magyarázta.

Részletezte továbbá, hogy a jogszabály “megnyitja a kapukat az amerikai bankok előtt, hogy stabilcoin-engedélyt szerezzenek, és bizonyos magáncégek számára, hogy engedély nélkül akár 10 milliárd dollár értékben is kibocsáthassanak stabilcoinokat”. Ez a rendelkezés forradalmasíthatja a bankszektor digitális valutákhoz való hozzáállását, alaposabban beágyazva azokat a pénzügyi rendszerbe és kiterjesztve használatukat a különböző gazdasági tevékenységekre.

Berckmans elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a törvényjavaslat a nem dollárhoz kötött eszközökkel, például a láncban lévő euróval és arannyal foglalkozik. Értelmezése szerint a törvényjavaslat nem alkalmaz szabályozási korlátozásokat ezekre az eszközökre, ami megőrizheti szabad és globalizált piacukat, és növelheti vonzerejüket alternatív tartalékvalutaként vagy befektetési eszközként.

Berckmans azonban több aggályos területre is rámutatott a törvénytervezeten belül. Nevezetesen, szigorú szabályozást vezet be az engedély nélküli, USD-pegged stabilcoinokra vonatkozóan, ami potenciálisan megtiltja az amerikai lakosok számára történő forgalmazásukat.

Ez érintheti az olyan népszerű decentralizált stabilcoinokat, mint a DAI. Emellett kritizálta a törvényjavaslatban szereplő “algoritmikus fizetési stabilcoin” tág meghatározását, amely számos olyan decentralizált stabilcoinra kiterjedhet, amelyek algoritmusokat használnak a dollárhoz vagy más eszközökhöz viszonyított értékük fenntartására.

Kihívások és kritikák

Berckmans optimista véleményével szöges ellentétben Jake Chervinsky, a Variant Fund jogi igazgatója és a Blockchain Association korábbi CLO-ja sokkal kritikusabb elemzést adott. Chervinsky az X-en osztotta meg aggodalmait: “A ma közzétett törvényjavaslat mélyen hibás: úgy tűnik, hogy szinte mindent betilt, kivéve a központosított, letétkezelő stabilcoinok egy szűk sávját”.

Chervinsky azt is megjegyezte, hogy a törvénytervezet ellentmond több olyan alapelvnek, amelyet tavaly a kongresszus előtt tett tanúvallomásában védelmezett. Szerinte a custodializált stabilcoinok hangsúlyozásának prioritásnak kellene lennie, de a törvényjavaslat ehelyett úgy tűnik, hogy versenyellenes szabályozási akadályokat állít fel, amelyek akadályozhatják a szektor további fejlődését.

Ezen ellentétes álláspontok ellenére Berckmans optimista maradt a törvényjavaslat tágabb hatásait illetően. Olyan forgatókönyvet képzelt el, amelyben az USD-alapú stabilcoinokra vonatkozó korlátozások akaratlanul is ösztönözhetik a nem USD-alapú stabilcoinok piacát, lehetővé téve azok virágzását és jelentősen diverzifikálva a stabilcoinpiacot. Úgy vélte, hogy a jövőben az USD-pegged stabilcoinok dominanciája csökkenhet, megnyitva az utat egy változatosabb stabilcoin ökoszisztéma előtt.

Miközben a kriptopénz közösség továbbra is vizsgálja és vitatja a törvénytervezetet, nyilvánvaló, hogy a jogszabály végleges változata döntő fontosságú lesz a stablecoinok és a blokklánc technológia jövőjének meghatározásában mind az Egyesült Államokban, mind pedig potenciálisan globális szinten.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára