BlackRock + Wall Street elitje: Bitcoin ETF új korszaka!

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

Április 5-én a BlackRock, egy globális vagyonkezelő erőmű, jelentős frissítést hajtott végre a Bitcoin tőzsdén kereskedett alap (ETF) tájékoztatójában, bejelentve, hogy öt jelentős Wall Street-i intézményt újonnan engedélyezett résztvevőként bevont a vállalkozásba.

Az ETF résztvevőinek listáján az ABN AMRO Clearing, a Citadel Securities, a Citigroup Global Markets, a Goldman Sachs és a UBS Securities szerepelnek. A frissítés a BlackRock által az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) benyújtott S-1 regisztrációs nyilatkozatának módosításával vált hivatalossá.

Az ETF-ben korábban más kiemelkedő pénzintézetek is részt vettek, köztük a JPMorgan Securities, a Jane Street Capital, a Macquarie Capital és a Virtu Americas, ami rávilágít az ebben az innovatív pénzügyi termékben részt vevő pénzügyi szervezetek növekvő érdeklődésére és sokszínűségére.

Az engedélyezett résztvevők szerepe a Bitcoin ETF keretein belül kiemelkedő jelentőségű. Ezek a résztvevők rendelkeznek azzal a képességgel, hogy ETF-részvényeket hozzanak létre és váltsanak vissza. Ez a folyamat szerves részét képezi az ETF működési dinamikájának, amely magában foglalja az ETF-részvények cseréjét az ETF állományát tükröző értékpapírkosárra vagy készpénzre, biztosítva a likviditást és a piaci stabilitást.

Eric Balchunas, a Bloomberg tapasztalt elemzője ezen új, jelentős szereplők felvételét a kriptopénz szektor iránti növekvő érdeklődésük jeleként értelmezi. Ez egyben azt is jelzi, hogy ezek a pénzügyi óriáscégek újonnan felfedezett hajlandóságot mutatnak arra, hogy nyilvánosan kapcsolódjanak ilyen innovatív és potenciálisan jövedelmező vállalkozásokhoz.

A piaci manipulációval kapcsolatos aggályok kezelése során a SEC a Bitcoin ETF-ek készpénz létrehozási és visszaváltási mechanizmusát szorgalmazta. A hagyományos természetbeni modellel ellentétben, amely a mögöttes eszközök piaci szereplők általi közvetlen kezelését jelenti, ez a készpénzalapú megközelítés a napközbeni árak lehetséges manipulációit hivatott megfékezni.

Ezt az eredetileg a Hashdexhez hasonló vagyonkezelők által javasolt megelőző intézkedést azóta más vezető vagyonkezelők, köztük olyan iparági titánok, mint a BlackRock, az ARK Invest és a Grayscale is elfogadták szabályozói bejelentéseikben.

A Bitcoin ETF-ek kereskedési aktivitása márciusban jelentősen megugrott, a kereskedési volumen elérte az elképesztő 111 milliárd dollárt. E hullámzás ellenére azonban vannak arra utaló jelek, hogy az innovatív pénzügyi termék iránti kereslet stabilizálódhat. A BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) a kereskedési volumen és a kezelt vagyon tekintetében továbbra is meghatározó erő marad ezen a téren.

Április 1-jén az IBIT vagyona 17,6 milliárd dollárt tett ki, amivel a BitMEX Research meglátásai szerint a versenytársak, például a Grayscale és a Fidelity előtt vezet. Ez a fejlemény aláhúzza a BlackRock kulcsfontosságú szerepét a Bitcoin ETF-ek fejlődő piacának alakításában.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára