BlackRock merész lépése: Bitcoin ETF-ek vásárlása a globális alaphoz

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

A BlackRock, amely világszerte a vagyonkezelési szféra egyik titánjaként ismert, célul tűzte ki, hogy spot Bitcoin tőzsdén kereskedett alapokat (ETF-eket) vásárol a MALOX néven ismert, nagyra becsült Globális Allokációs Alapja számára.

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez benyújtott részletes március 7-i frissítésben a BlackRock kifejezte azon szándékát, hogy a MALOX befektetési stratégiájába fizikailag fedezett Bitcoin tőzsdén kereskedett termékeket (ETP-ket), pontosabban spot Bitcoin ETF-eket építsen be.

A bejelentés átfogó frissítése aprólékosan rámutat arra, hogy a MALOX a BlackRock saját spot Bitcoin ETF-jének, nevezetesen az iShares Bitcoin Trust (IBIT) megvásárlásában is részt vehet a különböző más kibocsátók ETF-jei mellett. A tett nyilatkozat egyértelmű volt:

“Az alap olyan ETP-k részvényeit szerezheti meg, amelyek a Bitcoin árfolyamának teljesítményét igyekeznek általánosságban tükrözni azáltal, hogy közvetlenül tartanak bitcoint – “Bitcoin ETP-k” -, beleértve a BlackRock valamely kapcsolt vállalkozása által szponzorált Bitcoin ETP részvényeit is”.

Hangsúlyozták, hogy az alap kizárólag olyan Bitcoin ETP-kbe kíván befektetni, amelyek a bejelentés információi szerint élvezik azt a kiváltságot, hogy jó hírű nemzeti értéktőzsdéken jegyzik és aktívan kereskednek velük.

Az 1989-ben megnyitott BlackRock Global Allocation Fund célja, hogy szigorúan kezelt befektetési politikával, amerikai és nemzetközi részvényeket, adósságpapírokat és pénzpiaci értékpapírokat felhasználva befektetési hozamot érjen el, és olyan vezető vállalatokba történő befektetéseket mutasson be, mint többek között a Microsoft, az Apple. A március 7-i frissítéskor a MALOX 17,8 milliárd dollárnyi vagyonnal büszkélkedhetett.

Érdemes megemlíteni, hogy a MALOX nem az egyetlen olyan alap a BlackRock égisze alatt, amelynek célja, hogy spot Bitcoin ETF-eket építsen be portfóliójába. Ezt a frissített SEC-bejelentést nem sokkal azután mutatták be, hogy a BlackRock március 4-én hasonló bejelentésmódosítást nyújtott be a Strategic Income Opportunities Fund (BSIIX) számára.

A figyelem középpontjában a BlackRock spot Bitcoin ETF-je, az iShares Bitcoin Trust állt, amely január 11-én kezdte meg a kereskedést, kilenc másik spot Bitcoin ETF-je mellett az Egyesült Államokon belül.

Az IBIT a leggyorsabban bővülő spot Bitcoin ETF-ként tűnt ki, BTC-állománya elképesztő, 7000%-os növekedést produkált, a január 11-i 2621 BTC-ről 2024. március 7-re lenyűgöző 187 531 BTC-re emelkedett. A jelenlegi helyzetben az IBIT Bitcoin vagyonának értékelése 12,6 milliárd dollárra rúg.

Az azonnali Bitcoin ETF-fel kapcsolatos törekvésein túl a BlackRock lelkesen szorgalmazta egy azonnali Ether ETF létrehozását az amerikai szabályozó szerveknél. 2023 novemberében a BlackRock stratégiai lépésként benyújtotta az iShares Ethereum Trust S-1 formanyomtatványt a Delaware-i vállalati részleghez.

Az iparági elemzők és a rajongók között folyamatos a vita arról, hogy vajon az amerikai szabályozó hatóságok zöld utat adnak-e a 2024-es éven belül egy ETH ETF spot indításának. A Bitcoin útját végiggondolva figyelemre méltó, hogy a SEC-nek több mint egy évtizedbe telt, mire jóváhagyta a Bitcoin spot ETF-jét az amerikai piacon.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára