Bitcoin ETF-ek ellopják a reflektorfényt az aranytól

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

A Bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) egyre nagyobb figyelmet kapnak a befektetőktől, mivel a BTC felé fordulnak a hagyományos eszközökkel, például az arannyal szemben, annak ellenére, hogy mindkettő új történelmi csúcsot (ATH) ért el a közelmúltban.

Kedden a Bitcoin átlépte a 69 000 dolláros határt, és egy pillanatra új rekordot állított fel, mielőtt jelentős visszaesésnek indult. Ez az emelkedés alátámasztja a BTC iránti növekvő érdeklődést, különösen mint értéktároló.

A Bitcoin megelőzi az aranyat az ETF-beáramlásban

A hagyományosan infláció elleni fedezeti eszköznek és értékmegőrző eszköznek tekintett Bitcoin és az arany idén figyelemre méltó eltérést tapasztalt a befektetői hangulatban. Az arany ETF-ek vonzereje azonban csökkent, amit a mintegy 4,6 milliárd dolláros kivonások jellemeztek.

Az X-en nemrégiben tett nyilatkozatában a Bitcoin-rajongó Munger megjegyezte, hogy a Bitcoin az ETF-áramlásban megelőzi az aranyat és az ezüstöt, ami a befektetői preferenciák egyértelmű eltolódását jelzi. Munger szerint a Bitcoin ETF-ek összesen 717 millió dollárnyi beáramlást tapasztaltak, míg az arany ETF-ekbe csak 32 millió dollárnyi beáramlást, az ezüst ETF-ekbe pedig 19 millió dollárnyi kiáramlást.

A Bitcoin és az olyan tárgyi eszközök, mint az arany közötti összehasonlítás a befektetők figyelmének középpontjába került, különösen a COVID-19 járvány által kiváltott alacsony kamatkörnyezet közepette.

A közelmúlt piaci tendenciái arra utalnak, hogy a monetáris politika változásaira vonatkozó várakozások, a globális politikai bizonytalanságok és a részvénypiacok esetleges visszaesésével kapcsolatos aggodalmak jelentős hatást gyakorolnak az arany árfolyamának alakulására.

Annak ellenére, hogy az arany ára a rekordmagas, 2141 dolláros ár közelében mozog, az év eleje óta csak szerény emelkedést tapasztalt, szemben a Bitcoin ugyanezen időszak alatti figyelemre méltó, 60%-os árfolyam-emelkedésével.

A Bitcoin ETF-ek a BTC árfolyamának emelkedése miatt

A múlt hónapban elemzők, köztük Eric Balchunas, a Bloomberg ETF-szakértője, arra a lehetőségre spekuláltak, hogy a Bitcoin ETF-ek a következő két évben a kezelt vagyon (AUM) tekintetében megelőzik az aranyalapokat.

Emellett Jeff Kirdeikis március 4-én az X-en közzétett bejegyzésében kiemelte, hogy a Bitcoin “lekörözi” az aranyat, a BTC ETF-ek máris elérték az arany ETF-ek értékének 50%-át mindössze egy hónap alatt. Ez a váltás jelentős fordulópontot jelent, figyelembe véve az arany történelmi dominanciáját.

Jad Comair, a digitális eszközöket befektető Melanion Capital alapítója hangsúlyozta, hogy az ETF-ek körüli izgalom és hype minden várakozást felülmúlt, ami a Bitcoin növekvő elfogadottságát jelzi a mainstream befektetési körökben.

A Bitcoin ETF-ekbe áramló tőke felpörgette a BTC árfolyamát, lehetővé téve, hogy az meghaladja a korábbi, 2021 novemberében felállított rekordot. A CoinShares adatai szerint több mint 7,5 milliárd dollárnyi tőke áramlott az újonnan jóváhagyott Bitcoin ETF-ekbe a január 11-i indulásuk óta, ami rávilágít a kriptovaluták iránti növekvő intézményi érdeklődésre.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára