Bitcoin emelkedik annak ellenére, hogy az EKB “értéktelen” állítás

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

Alig több mint egy hét telt el azóta, hogy az Európai Központi Bank (EKB) szakértői bírálták a Bitcoint (BTC) és a kriptovalutákat, spekulatívnak, értéktelennek és bűncselekményeket elősegítőnek minősítve azokat. Figyelmeztető szavaik az e digitális eszközökkel kapcsolatos “társadalmi veszélyekről” az egész pénzügyi világban visszhangra találtak. Ennek ellenére a vezető decentralizált pénzügyi (DeFi) eszköz folytatja felfelé ívelő hullámzását, és egyre közelebb kerül az eddigi legmagasabb értékéhez (ATH).

Az EKB piaci infrastruktúráért és fizetésekért felelős főigazgatója, Ulrich Bindseil és Jürgen Schaaf, a piaci infrastruktúráért és fizetésekért felelős tanácsadó február 22-én “ETF-jóváhagyás a Bitcoinra – a meztelen császár új ruhája” című blogbejegyzésében szkepticizmusának adott hangot, kijelentve, hogy “a Bitcoin valós értéke még mindig nulla”.

Álláspontjuk még azután is szilárd maradt, hogy az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) januárban jóváhagyta a spot Bitcoin tőzsdén kereskedett alapokat (ETF), figyelmeztetve a befektetőket a Bitcoin-árak közelmúltbeli megugrásának vélt kockázataira és lehetséges következményeire. Azt írták:

“Ma a Bitcoin-tranzakciók még mindig kényelmetlenek, lassúak és költségesek. A darkneten, az internet bűnözésre használt rejtett részén, a darknet-en kívül alig használják fizetésre”.

Bitcoin árelemzés

Annak ellenére, hogy a Bitcoint “halott macska pattogásként” emlegették, Bindseil és Schaaf elismerte annak váratlan rugalmasságát, a rallyt “átmeneti tényezőknek” tulajdonítva, és “ármanipulációt és más típusú csalást” gyanítva a piacon.

Blogbejegyzésük közzététele óta a Bitcoin értéke 29,51%-kal emelkedett, 51 645 dollárról a jelenlegi 66 886 dolláros kereskedési árfolyamra. Ezek a számok napi 2,62%-os és heti 18,08%-os növekedést jelentenek, ami egy 55,76%-os figyelemre méltó havi növekedésben csúcsosodik ki.

Érdekes módon a Bitcoin euróban (EUR) már meghaladta az eddigi legmagasabb árfolyamát, elérve a 63 417,67 eurót, a jelenlegi kereskedési árfolyam pedig március 5-én 61 828,59 euró körül mozgott. Az EKB szerencséjének ez az ironikus fordulata még inkább aláhúzza a kriptopénzpiacok kiszámíthatatlanságát.

Ráadásul a kriptoközösség a közösségi platformokon gyorsan rámutatott Christine Lagarde EKB-elnök helyzetének iróniájára, mivel kiderült, hogy a saját fia a nyilvános álláspontjával ellentétben kriptoeszközökbe fektetett. Lagarde korábban kritizálta a kriptovalutákat, és csalódottságának adott hangot fia befektetési döntései miatt a 2023 novemberi kriptotéli időszak alatt, amikor a fia a befektetett tőkéjének mintegy 60%-át elvesztette.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára