Bitcoin Alert: A devizatartalékok új mélypontra zuhannak

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

Április első napjaiban a kriptopénzpiac jelentős mérföldkőnek volt szemtanúja, amikor a tőzsdék által tartott Bitcoin (BTC) tartalékok soha nem látott mélységekbe zuhantak, 2 millió BTC alá süllyedve. Ennek a fejleménynek köszönhetően a Bitcoin teljes forgalomban lévő készletének kevesebb mint 10%-a maradt elérhető ezeken a platformokon. A rendelkezésre álló Bitcoin-tartalékok ilyen drasztikus csökkenése olyan forgatókönyvet vetít előre, amelyben a kereslet megugrása potenciálisan érezhetően a kínálat beszűküléséhez vezethet.

A CryptoQuant-tól április 8-án beszerzett részletes adatok azt mutatták, hogy az összes elismert tőzsdei tárcában lévő BTC összege körülbelül 1,94 millió BTC-t tett ki. Ez a szám a Bitcoin teljes forgalomban lévő készletének közel 9,8%-ának felel meg, amely a legutóbbi számlálások szerint 19,67 millió érmét tesz ki.

A megfigyelések szerint a tőzsdei tartalékok folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak, mivel 2021 júliusában 2,85 millió BTC-vel érték el a csúcspontjukat. Ez a csökkenés elsősorban annak tulajdonítható, hogy a Bitcoin-befektetők úgy döntöttek, hogy a tőzsdék letétjéből kiveszik a birtoklásukat, ami egy olyan stratégiai lépés, amely azt tükrözi, hogy a hosszú távú birtoklást részesítik előnyben az azonnali eladással vagy kereskedéssel szemben.

Jelenleg a Bitcoin 69 892 dolláros árfolyamon kereskedik, közeledve a lélektanilag jelentős 70 000 dolláros küszöbhöz.

A kínálati sokkok és a Bitcoin-árakra gyakorolt hatásuk megértése

A Bitcoin-piacon a kínálati sokk jellemzője, hogy a tőzsdéken kereskedhető Bitcoin mennyisége gyorsan csökken, ami egybeesik a kereslet megugrásával. Ez a vételi és eladási nyomás közötti egyensúlyhiány természetszerűleg a Bitcoin-árak emelkedéséhez vezet a korlátozott kínálatért folytatott fokozott verseny miatt.

A kínálati sokk egyik központi oka a Bitcoin jelentős kivonása a tőzsdékről, ami a kereskedésre szánt kínálat szűkösségét eredményezi, ami viszont a Bitcoin piaci értékének jelentős emelkedését idézheti elő.

Továbbá a Bitcoin feleződésének körülbelül négyévente történő bekövetkezése jelentősen felerősíti a kínálati sokk hatásait. A felezés után az új bitcoinok bányászatáért járó jutalom a felére csökken, ami csökkenti az új érmék piacra áramlását.

A Bitcoin Magazine szerint ezek a tényezők – a csökkenő devizatartalékok és a felezési esemény – együttesen a Bitcoin közelgő kínálati sokkjának előkészítői.

Következésképpen az új Bitcoin-termelés csökkentett arányának és a tőzsdén tartott Bitcoin-tartalékok folyamatos csökkenésének együttese várhatóan felerősíti a gazdasági dinamikát. Következésképpen a csökkenő kínálat mellett növekvő kereslet valószínűleg a Bitcoin-árak erőteljes emelkedését fogja katalizálni.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára