Biden évszázados adót javasol a részvényekre és a kriptókra

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

Biden elnök a közelmúltban olyan javaslatot terjesztett elő, amely az elmúlt több mint egy évszázad legjelentősebb tőkejövedelemadó-kulcsának emelését javasolja.

Terve szerint a hosszú távú tőkenyereség és az osztalékok legmagasabb határkamata 44,6%-ra emelkedne. Ez a jelentős emelés jelentősen befolyásolhatja a részvénypiacon és a kriptovalutákban egyaránt érdekelt befektetők pénzügyi eredményeit.

Biden elnök a jelenlegi hosszú távú tőkenyereségadó-kulcs közel kétszeresére, 39,6%-ra kívánja emelni.

Számos államban ez a javaslat a szövetségi és állami tőkenyereségadó-kulcsokat együttesen 50% fölé emelné.

Ráadásul a tőkenyereségadó javasolt emelése nem veszi figyelembe az inflációs kiigazításokat, ami a fiskális politikai változások további összetettségét növeli.

A tőkenyereségadó gyakran vezet a kettős adóztatás forgatókönyvéhez, különösen a részvényekbe, részvényeket tartó befektetési alapokba vagy részvényindexeket követő ETF-ekbe történő befektetések esetében. Ennek oka, hogy a tőkenyereségadó a meglévő szövetségi társasági adóra vetül ki, amely jelenleg 21%-ban van megállapítva.

Hogyan érinti a részvények nyereségét?

Jelenleg a hosszú távú befektetések – az egy évnél hosszabb ideig tartott eszközök – tőkenyereségadójának mértéke 20%. A tőkenyereséget úgy határozzák meg, mint az eszköz eladásakor vagy kereskedésekor realizált nyereséget.

Az ezekre a nyereségekre alkalmazott konkrét adókulcsok különböző tényezők alapján változhatnak, beleértve az eszköz jellegét, a magánszemély adóköteles jövedelmét és azt, hogy mennyi ideig tartották az eszközt az eladás előtt.

A költségvetési év 2025-ös költségvetésében Biden elnök a jelenlegi hosszú távú tőkenyereségadó-kulcs közel kétszeresét, 39,6%-ot kíván elérni azon befektetők esetében, akiknek a jövedelme meghaladja az évi egymillió dollárt.

A kriptoadó is felülvizsgálatra kerül

„A javaslatok együttesen 44,6 százalékra emelnék a hosszú távú tőkenyereség és a minősített osztalékok legfelső határértékét.”

Emellett a 2025-ös költségvetés többek között a kriptovaluta-tranzakciókra vonatkozó különleges adókedvezményt is meg kívánja szüntetni.

Jelenleg a kriptopénz-befektetőkre más szabályozás vonatkozik, mint a részvényekbe vagy hasonló értékpapírokba fektetőkre, ami potenciálisan aránytalanul nagy veszteségek bevallásához vezethet. A kriptopénz-befektető például veszteséggel adhatja el eszközeit, jelentős adókedvezményt érvényesíthet, hogy csökkentse a teljes adóterhét, majd azonnal visszavásárolhatja ugyanazokat a kriptopénzeszközöket.

A javasolt költségvetés a kriptovalutáknak ezt az adókedvezményét kívánja megszüntetni az adótörvénykönyv visszaélésellenes rendelkezéseinek módosításával, hogy a kriptoeszközökre a részvényekhez és más értékpapírokhoz hasonló szabályozás vonatkozzon.

Ez a kiigazítás azt jelentené, hogy a kriptopénz-befektetők a részvénykereskedelemben részt vevő társaikhoz hasonlóan nemcsak a tőkenyereségadó azonos mértékét fizetnék, hanem többé nem részesülnének a korábban elérhető különleges adókedvezményben sem.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára