Az EU betiltja a névtelen kriptotárcákat

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

Az Európai Unión (EU) belül a közelmúltban jelentős szabályozási fejlemény történt, amikor döntés született az anonim, önmegőrző kriptotárcákból származó, “hosted walletekre” irányuló kriptopénz-tranzakciók tilalmának bevezetéséről. Ez a lépés a kontinens újonnan bevezetett, pénzmosás elleni szabályrendszerének (AML) kulcsfontosságú része. Az EU Parlament főbizottsága március 19-én adta jóváhagyását ehhez a tilalomhoz, ezt a döntést Patrick Breyer egy posztban osztotta meg.

Patrick Breyer, aki az Európai Parlamentben a Deutsch Piraten Partei képviselőjeként tevékenykedik, ellenérzésének adott hangot ezzel a döntéssel szemben. Az Alternatíva Németországért (AfD) pártot képviselő Gunnar Beckkel együtt ellenezte, hogy a többség jóváhagyja ezt a tilalmat.

Az EU Parlament pénzmosás elleni küzdelemmel foglalkozó vezető bizottságának szavazási eredményei. Forrás: Választások a pénzmosás elleni küzdelemben: Piraten Partei

Az EU legújabb pénzmosási törvényei: Új korlátozások a készpénz- és kriptotranzakciókra vonatkozóan

Az új pénzmosás elleni irányelv szigorú szabályokat vezet be bizonyos készpénzfizetési küszöbértékekkel és az anonim kriptotranzakciók minden formájával szemben. Az irányelv szerint a 10 000 eurót meghaladó készpénzes tranzakciók illegálisnak minősülnek majd, csakúgy, mint a 3000 eurót meghaladó anonim készpénzes tranzakciók.

A jogszabályszöveg kifejezetten az anonim, saját letétbe helyezett kriptotárcákból a szolgáltatók felé irányuló tranzakciókat célozza, és célja, hogy szorosabbra húzza az ilyen pénzügyi tevékenységek hurkát.

Az írországi székhelyű Dillon Eustace ügyvédi iroda megjegyezte, hogy a jóváhagyott pénzmosás elleni csomagot a tervek szerint három évvel a hivatalos elfogadását követően kell alkalmazni. Mégis, az az elvárás, hogy ezeket a törvényeket a tervezett végrehajtási határidőt megelőzően teljes mértékben alkalmazzák.

L0la L33tz független újságíró megjegyezte, hogy a jogszabály az EU Parlament vezető bizottságainak jóváhagyása ellenére valószínűleg további ratifikációs lépések várhatók, mielőtt végrehajthatóvá válik.

Breyer véleménye a készpénz és a kriptográfia betiltásáról

Dr. Breyer szkepticizmusának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy ezek a szabályozások képesek-e hatékonyan fellépni a bűnözés ellen. Hangsúlyozta továbbá az anonim fizetések fontosságát, mint az egyéni pénzügyi autonómia biztosításának sarokkövét.

“Az anonim fizetések általános tiltása a legjobb esetben is csak minimális hatással lenne a bűnözésre, de ártatlan polgárokat fosztana meg pénzügyi szabadságuktól. (…) Jogunk van online fizetni és adományozni anélkül, hogy személyes tranzakcióinkat rögzítenék”.

Patrick Breyer

A Piraten Partei képviselője ráadásul rávilágított azokra a káros gazdasági és társadalmi következményekre, amelyek a szuverén fizetési módok betiltásából következhetnek.

“Ez az EU készpénz elleni háború csúnya következményekkel fog járni! A társadalmak világszerte évezredek óta a magánszférát védő készpénzzel élnek. A készpénz fokozatos eltörlésével negatív kamatlábak fenyegetnek, és fennáll a veszélye annak, hogy a bankok bármikor leállíthatják a pénzkínálatot. A bankoktól való függőség riasztó mértékben növekszik. Ezt a fajta pénzügyi jogfosztást meg kell állítani.”

Patrick Breyer

Az EU közvéleménye a készpénz- és kriptotranzakciókat érintő AML-korlátozásokról

A múltra visszatekintve megállapítható, hogy az európai polgárok történelmileg ellenezték a készpénzes tranzakciók bármilyen korlátozását. Figyelemre méltó nyilvános visszhangra 2017-ben került sor, amikor a Bizottság nyilvános visszajelzést kért a készpénzfizetések korlátozására vonatkozó javaslatokról.

Szavai szerint “a válaszadó polgárok több mint 90%-a egy ilyen lépés ellen szólalt fel. A válaszadók úgy vélték, hogy a névtelenül készpénzben történő fizetés “alapvető személyes szabadság”, és hogy “a készpénzben történő fizetésekre vonatkozó korlátozások nem hatékonyak a lehetséges célok (a bűncselekmények, a terrorizmus, az adócsalás elleni küzdelem) elérésében”.”.

Friedrich Schneider árnyékgazdasági szakértő megfogalmazta azt a meggyőződését, hogy ezek a szabályozási intézkedések valószínűleg nem befolyásolják jelentősen a bűncselekményeket, és csak marginális hatást várnak.

Záró gondolatok

Összefoglalva, ennek az új pénzmosás elleni szabályozásnak a hatályba lépése lényegében a kriptopénz tranzakciókat az önmegőrző pénztárcákon keresztül a kijelölt “kötelezett szervezetekre” korlátozza.

A kriptopénz-hálózatok alapvetően engedély nélküliek, lehetővé téve bárki számára, hogy kriptográfiai magánkulcsot generáljon a rendszerhez való korlátlan hozzáféréshez. Ez az alapelv aláhúzza a kriptovaluták demokratizáló potenciálját, hogy méltányos, nyitott és hozzáférhető pénzügyi rendszert kínáljanak, figyelmen kívül hagyva a felhasználók bármilyen megkülönböztetését.

A nemrégiben elfogadott jogszabály jelentős vitát váltott ki a szakértők és a pénzügyi szabadság szószólói között, sokan az alapvető emberi jogokra mért jelentős csapást látnak benne. A párbeszéd kiterjedt az olyan közösségi médiaplatformokra is, mint az X (korábban Twitter), ahol a George Orwell által az “1984” című regényében megrajzolt disztópikus társadalomhoz hasonlítják.

Miközben az Európai Unió és tagállamai mérlegelik a jogszabály jóváhagyásának következményeit, egyre több a találgatás az EU Parlament politikai elszántságát illetően, hogy a jövőben is fenntartja-e álláspontját ebben a kérdésben.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára