Az amerikai pénzügyminisztérium sürgeti a kongresszust a kriptobűnözés elleni küzdelemre

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

Az amerikai pénzügyminisztérium egyik tisztviselője a képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottságának ülésén mélyreható aggodalmának adott hangot a kriptopénzeknek az illegális pénzügyi tevékenységek elősegítésére történő aljas felhasználásával kapcsolatban. A rosszindulatú szereplők elleni erőfeszítéseik megerősítése érdekében a tisztviselő a hatáskörük bővítését szorgalmazta. Ezt az aggodalmat a február 14-re tervezett kulcsfontosságú kongresszusi meghallgatás előtt tett vallomásában hangsúlyozta.

Az ügynökség csarnokaiban egybehangzóan erőteljesebb jogszabályi keretekre és megerősített támogatási mechanizmusokra van szükség az újonnan felmerülő kihívások hatékony leküzdéséhez. Brian Nelson, a Pénzügyminisztérium terrorizmusért és pénzügyi hírszerzésért felelős államtitkára ezt a kérést hangsúlyozta a fent említett, a terrorizmusról és a kriptovalutával kapcsolatos bűncselekményekről szóló kongresszusi vizsgálatra készített, aprólékosan kidolgozott nyilatkozatában.

Nelson szenvedélyes kérése a washingtoni politikai döntéshozók, köztük Elizabeth Warren szenátor, aki lelkesen támogatja a pénzmosás elleni törvényjavaslatát. A digitális eszközökkel kapcsolatos pénzmosás elleni törvény (DAAMLA), amelyet Warren szenátor 2023 júliusában terjesztett be újra az amerikai szenátus elé, közvetlenül a kriptoeszközök pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása céljából történő tiltott kihasználásának megfékezésére irányul.

Nelson elismerte a pénzügyminisztérium évtizedes elkötelezettségét a terrorizmus finanszírozásának megakadályozására irányuló keretrendszer kidolgozása mellett, ugyanakkor megismételte a felelős innováció egyidejű előmozdításának szükségességét. Ezt a fent említett, előkészített tanúvallomásában is megerősítette.

Ráadásul a pénzügyminisztérium arzenálja nem teljesen eszköztelen az ilyen kérdések kezelésére. Az olyan intézkedések, mint a nem megfelelő cégek felelősségre vonása a banktitoktartási törvény alapján, fontos szerepet játszottak. Ez a törvény szigorú kötelezettségeket ír elő a pénzügyi intézmények számára, hogy megakadályozza a pénzmosást és a kapcsolódó pénzügyi bűncselekményeket. Nelson elmondta:

“… a virtuális eszközök piacain és fórumain tevékenykedő szereplők által folytatott tiltott finanszírozás felszámolásához további eszközökre és forrásokra van szükségünk. Éppen ezért szívesen dolgozunk együtt a kongresszussal a józan ész alapján végrehajtott reformok elfogadásán, amelyek korszerűsítik eszközeinket és hatóságainkat, hogy megfeleljenek a napjainkban felmerülő, változó kihívásoknak”.”

Képességeik megerősítése érdekében a Pénzügyminisztérium 2023-ban javaslatokat terjesztett a törvényhozók elé, amelyekben a hatáskörök bővítését szorgalmazta, beleértve a kriptopénzek területére szabott új szankciós mechanizmusok bevezetését. Emellett a stabilcoinok fokozott felügyeletét is hangsúlyozták, bár Nelson vallomásában nem említették kifejezetten.

Nelson megjegyzései a pénzügyminisztérium 2024-es, a pénzmosás, a terrorizmus finanszírozása és a proliferáció finanszírozása elleni nemzeti kockázatértékelésének nemrégiben történt közzétételét követően hangzottak el. Ezek az értékelések felvázolták az Egyesült Államokon belüli illegális finanszírozással kapcsolatos fenyegetéseket és kockázatokat, különös tekintettel a kriptopénz szektorra. Figyelemre méltó, hogy miközben a hagyományos készpénz továbbra is a kábítószer- és pénzmosás elsődleges eszköze, megfigyelhető a virtuális eszközökhöz folyamodó rosszindulatú szereplők számának növekedése.

Ennek fényében a képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottságának digitális eszközökkel foglalkozó testülete február 15-én külön meghallgatást készül összehívni, amely kizárólag a kriptopénzek és a tiltott tevékenységek közötti kölcsönhatással foglalkozik, jelezve, hogy összehangolt erőfeszítéseket tesznek e növekvő kihívásokkal való szembenézés érdekében.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára