A Worldcoin bemutatja a World Chain-t: Layer 2 Blockchain: A következő nagy dolog a Layer 2 blokkláncban

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

A Worldcoin, az OpenAI Sam Altman által társalapított kriptopénz kezdeményezés ma nyilvánosságra hozta egy új blokklánc rendszer bevezetését, amelyet “arra terveztek, hogy minden embert integráljon a blokkláncra”.

A frissen bevezetett World Chain-t úgy tervezték, hogy a sajtóközlemény szerint mind a Worldcoin, mind a nagyobb Ethereum hálózat kapacitását kiterjessze több mint 1 milliárd felhasználó befogadására.
A fejlesztőcsapat arra számít, hogy a World Chain fejlesztői előzetese “nagyon hamar” megjelenik, az átfogó bevezetés pedig az év későbbi szakaszában várható.

‘Graduating’ from OP Mainnet

A sajtóközlemény kiemelte, hogy a Worldcoin felhasználói tranzakciók jelenleg az Optimism, az Ethereum Layer-2 skálázási megoldása, az Optimism tranzakcióinak körülbelül 44%-át teszik ki. Ezzel a Worldcoin a legjelentősebb alkalmazás a hálózaton.

Ez az arány azonban csúcsidőszakokban gyakran 80% fölé emelkedik, és időnként meghaladja a kapacitáshatárokat. “Tekintettel a közösség méretére és bővülésére, a dedikált hálózatra való áttérés logikus következő lépés” – nyilatkozta a Worldcoin csapata.

A dedikált hálózatra való áttérés várhatóan “jelentős előnyökkel” jár majd – magyarázták tovább.

Előbbséget kapnak az ellenőrzött személyek

Az automatizált tranzakciókkal kapcsolatban a Worldcoin csapata rámutatott, hogy a blokklánc tranzakciók mintegy 80%-a potenciálisan automatizálható, és sokuk legitim célokat szolgál. Azonban egyes automatizált botok, mint például a hozamfarmoló botok, hozzájárulnak a hálózat túlterheltségéhez és a tranzakciós díjak emelkedéséhez.

Ennek ellensúlyozására a World ID célja, hogy megkönnyítse az új láncot e kihívások kezelésében.

Ezen a nyílt és korlátlan hálózaton bárki kezdeményezhet tranzakciókat, de az ellenőrzött emberektől származó tranzakciók elsőbbséget élveznek, ami gyorsabb visszaigazolási időt biztosít.

Ez a kezdeményezés része annak a szélesebb körű stratégiának, amelynek célja a torlódások enyhítése és a díjak csökkentése a hálózaton.

A terv része, hogy az ellenőrzött embereknek “némi” ingyenes gázkibocsátást biztosítanak a rutintranzakciókhoz, és a botokkal szemben elsőbbséget élvez a feldolgozás. Ez a stratégia a felhasználók kezdeti akadályainak csökkentését célozza, és kezdetben a Worldcoin Alapítvány finanszírozza.

Hosszú távon “a protokoll célja egy olyan egyensúly elérése, ahol az alkalmi felhasználók gázköltségeit a botoktól és a nagyfelhasználóktól származó díjak ellensúlyozzák”.

Ráadásul, bár az ETH továbbra is az elsődleges valuta lesz, a díjakat WLD-vel is lehet majd fizetni. Ez a beállítás lehetővé teszi az ellenőrzött emberek számára, hogy a kéthetente kapott WLD-támogatásukat azonnal felhasználják a különböző alkalmazásokban történő tranzakciókra.

Emellett a csapat elkötelezett amellett, hogy a fejlesztők számára lehetővé tegye, hogy világszerte valódi felhasználók millióival lépjenek kapcsolatba olyan alkalmazásokon keresztül, amelyek kézzelfogható, valós előnyöket nyújtanak.

Alkalmazások a mindennapi élethez

A World Chain szándékosan nem fogja felölelni az összes elképzelhető blokklánc-alkalmazást. Ehelyett célja, hogy olyan decentralizált pénzügyi és identitási alkalmazások hálózatát hozza létre, amelyek “a gyakorlati, mindennapi használatra irányulnak”.

Ezt a World ID csalás elleni funkcióinak integrálásával fogják elérni, a hálózat pedig számos szolgáltatást támogat majd, beleértve a Worldcoint, a stabilcoinokat, a fizetéseket, az ösztönzőket, a rámpákat, a hitelezést, a swapokat és egyebeket.

A World Chain szorosan integrálva lesz a Worldcoin protokollal, hogy felgyorsítsa annak növekedését, és beépíti a World ID személyazonossági bizonyítékát, hogy elősegítse a sybil-ellenálló alkalmazások fejlesztését.

A blokklánc ráadásul engedély nélküli és nyílt forráskódú lesz, a végső irányítás és tulajdonjog a közösségre hárul.

A láncot az Ethereum ökoszisztémán belüli Layer-2 megoldásként fogják biztosítani, amelyet a Superchain hálózattal együtt skálázhatóságra terveztek.

Emellett mind a World ID, mind a WLD semleges, nyilvános erőforrás marad, amely a World Chain-en kívül más hálózatokban is használható és telepíthető lesz.

A Worldcoin hivatalosan 2023 júliusában indult el. Eddig a kezdeményezés 160 országból 10 millió személyt vonzott, akik World ID-t és kompatibilis pénztárcát hoztak létre, és több mint 75 millió tranzakciót hajtottak végre.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára