A Tornado Cash alapítója 1,2 milliárd dolláros pénzmosási botrányban érintett

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

A tervek szerint március 26-án kezdődik a hollandiai Hertogenbosch városában Alekszej Percev, a Tornado Cashhez kapcsolódó egyik vezető fejlesztő tárgyalása, amely során a pénzmosás vádjával szembesülő Alekszej Percev egyenesen a bírósági vihar szemébe kerül.

A DL News által hozzáférhetővé tett háromoldalas vádiratban részletezett vádak szerint Pertsev több mint 1,2 milliárd dollárnyi tiltott pénzösszeg tisztára mosását segítette elő.

A holland igazságügyi hatóságok azzal érvelnek, hogy Pertsev 2022 augusztusában történt letartóztatása óta rendszeresen részt vett pénzmosási gyakorlatokban. Ennek ellenére védőügyvédje, Keith Cheng szerint a vádak homályosak, és nem határozzák meg konkrétan azokat a cselekményeket, amelyeket Pertsev állítólagosan elkövetett, és amelyek bűncselekménynek minősülnek.

Tornado Cash botrány: Pertsevet kriptopénzmosással hozták összefüggésbe

A vádirat bepillantást enged a vád stratégiájába, azt sugallva, hogy Pertsev másokkal együttműködve pénzt mosott a Tornado Cash, egy kriptopénz-keverő szolgáltatás segítségével, amelyet arra terveztek, hogy elrejtse a tranzakciók eredetét.

Az ügyészség 36 konkrét tranzakciót emelt ki, amelyek a decentralizált pénzügyi platformokról a Tornado Cash-be irányítottak pénzeszközöket, köztük különösen jelentős Ethereum (ETH) tranzakciókat. Ezek olyan entitásokból származtak, mint a Ronin Bridge, amelyet 2022-ben egy 625 millió dolláros rablás során kompromittáltak, egy olyan támadás során, amelyet a Lazarus észak-koreai kiberszindikátusnak tulajdonítottak.

Más, a vádakban említett decentralizált platformok, mint például a Harmony és a Nomad Bridge, hasonlóan érintettek a biztonsági résekben. Az Egyesült Államok korábban szankciókat vezetett be a Tornado Cash ellen, azzal vádolva, hogy elősegítette az említett incidensek során ellopott dollármilliók tisztára mosását. Pertsev hollandiai letartóztatása után közel kilenc hónapig volt őrizetben, és jelenleg szigorú utazási korlátozások mellett GPS-megfigyelés alatt áll.

Kritikus tárgyalás: Pertsev ügye a kriptoalkotók jövőjét alakíthatja

A per ítélete messzemenő következményekkel járhat a kriptopénz közösségre nézve. Az ítélet meghozatala óvatosságra ingerelheti a fejlesztőket és a nyílt forráskódú szoftverek közösségét, mivel óvakodnak az amerikai szabályozó hatóságok esetleges vizsgálatától, ha olyan projektekben vesznek részt, amelyek később gyanúsnak minősülhetnek.

A Pertsev elleni jogi csatát a kriptopénzek világában sokan a szoftverfejlesztés lényege elleni támadásnak tekintik.

Védelmére a támogatók széles köre mozgósított, köztük a prominens kriptopénzváltó Coinbase, Preston Van Loon Ethereum-fejlesztő és a washingtoni székhelyű Blockchain Association. Azt az elvet védik, hogy a szoftverkészítés nem vonhatja automatikusan maga után, hogy az egyén pénzmosásba vagy más, ehhez kapcsolódó bűncselekményekbe keveredik. Ez az álláspont egybecseng a védelem kritikájával, miszerint a vádirat nem tisztázza megfelelően Pertsev állítólagos illegális tevékenységének pontos jellegét.

Miközben a holland ügyészek elismerik azt az érvet, hogy a szoftverfejlesztés önmagában nem büntetőjogi felelősségre vonható, úgy tűnik, hogy a Pertsev elleni eljárás a fejlesztési tevékenysége és a tiltott pénzmosás közötti közvetlen kapcsolat bizonyításán múlik.

A per előrehaladtával várhatóan alaposan megvizsgálják majd a kódolási gyakorlatok, a pénzmosás vádja és a kriptovaluta területén belüli jogi felelősségre vonás közötti árnyalt kapcsolatot.

Az Alekszej Percev elleni per döntő fordulópont, amely jelentősen befolyásolhatja a kriptopénzek fejlődési pályáját és szabályozási kereteit a jövőben.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára