A Tether 1,4 millió dolláros FBI visszaszerzési küldetése

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

Március 12-én az Illinois állambeli Chicagóban az Egyesült Államok ügyészsége nyilvános bejelentést tett a mintegy 1,4 millió dollár értékű Tether kriptopénz elkobzásáról. Ezt a jelentős összeget azzal a gyanúval foglalták le, hogy az egy kifinomult ügyfélszolgálati csalási műveletből származó tiltott bevételt jelentett.

A sikeres visszaszerzési akciót az Igazságügyi Minisztérium (DOJ) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közös erőfeszítései vezették. Az amerikai ügyészség megjegyezte, hogy a Tether kriptopénzplatform kulcsszerepet játszott a művelet megkönnyítésében, támogatását nyújtva a hatóságoknak.

A Tether sajtóközleménye szerint:

“Büszkék vagyunk az Egyesült Államok kormányával való együttműködésünkre a kriptopénz-ökoszisztémán belüli pénzügyi csalás elleni küzdelemben. Az 1,4 millió dollár értékű Tether (USDT) lefoglalása jelentős mérföldkő a gyorsan fejlődő iparág integritásának fenntartására irányuló folyamatos erőfeszítéseinkben. A felhasználók védelme és a tiltott tevékenységek felszámolása iránti elkötelezettségünk továbbra is töretlen. A bűnüldöző szervekkel együtt világszerte továbbra is élen járunk a biztonságosabb és biztonságosabb környezet előmozdításában.”

A hatóságok által részletesen ismertetett rendszer a magánszemélyek, főként az idősek megtévesztő ügyfélszolgálati csalásán keresztül történő átverése körül forgott. A módszer lényege az volt, hogy a potenciális áldozatok számítógépének képernyőjén felugró hirdetéseket helyeztek el, amelyek hamisan figyelmeztették őket, hogy a számítógépük veszélybe került, és arra ösztönözték őket, hogy tárcsázzanak egy hamis ügyfélszolgálati számot segítségért. A kommunikáció után az áldozatokat tovább tévesztették, hogy bankszámlájuk veszélyben van, és egy másik, ügyfélszolgálatnak álcázott csalóhoz vezették őket.

Az áldozatokat ezután manipulálták, hogy a banki pénzüket USDT-be (Tether) utalják át a vagyonuk védelmének ürügyén. Sajnos ez az akció azt eredményezte, hogy az áldozatok elvesztették a tokenjeiket, és a csalók a tranzakciót követően megszakítottak minden kommunikációs vonalat.

Az amerikai ügyészség kiemelte ennek az eseménynek a jelentőségét, mivel ez az egyik első olyan eset, amikor az Egyesült Államok közvetlenül USDT-t követel vissza egy csalásban részt vevő, nem letétkezelő digitális valutapénztárcától.

A folyamatban lévő nyomozással kapcsolatban a pénzeszközök visszaszerzése során alkalmazott pontos módszertan egyelőre nem nyilvános. Egy január 24-én benyújtott eskü alatt tett nyilatkozat azonban némi betekintést nyújt, amely szerint a bűnüldöző szervek képesek voltak a jogellenesen megszerzett pénzeszközöket öt különböző digitális pénztárcáig visszavezetni.

Az eskü alatt tett nyilatkozat továbbá kifejti, hogy ezek a tárcák olyan eszközöket tartalmaztak, amelyek közvetlenül kapcsolódtak egy olyan elektronikus csalásból származó bevételhez, amelyet az jellemez, hogy a pénzeszközök viszonylag kis összegben, különböző közvetítő címeken keresztül, minden nyilvánvalóan törvényes cél nélkül mozogtak, állítólag a jogtalanul szerzett nyereség tisztára mosására tett kísérletként.

Emellett egy kapcsolódó ügyben az Igazságügyi Minisztérium vádat emelt két személy ellen, akik részt vettek egy iskolai körzetben folytatott kriptopénz-bányászati műveletben, ami rávilágít az amerikai kriptopénz-ágazat energiafelhasználásának szélesebb körű vizsgálatára.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára