A Paypal új terve átalakíthatja a Bitcoin-bányászatot: Go Green Now!

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

A Bitcoin-hálózat megjelenése jelentős aggodalmakat váltott ki a bányászati gyakorlat környezeti hatásaival kapcsolatban, különösen az energiaigényes proof-of-work (PoW) folyamatból eredő szén-dioxid-kibocsátás miatt.

E környezetvédelmi aggályok kezelése érdekében a Paypal Blockchain Research Groupja sürgős cselekvési igényt fogalmazott meg, és együttműködött az Energy Web és a DMG Blockchain Solutions cégekkel egy olyan rendszer létrehozásában, amely a bányászokat a zöld energiaforrások használatára ösztönzi. A kezdeményezés célja, hogy a zöld bányászat folyamatának gazdaságilag előnyössé tételével az iparágat a fenntarthatóbb energiaforrások felhasználása felé fordítsa.

A csoport nemrégiben megjelent tanulmányának szerzői felvázoltak egy olyan megoldást, amelynek célja, hogy a bányászokat az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásokra való áttérésre ösztönözze. Az általuk javasolt rendszer autonóm módon bitcoinokkal jutalmazza a bányászokat, ha működésük során igazolhatóan jelentős mennyiségű megújuló energiát használnak, így nincs szükség arra, hogy harmadik félben bízzanak a jutalmak elosztása érdekében.

A környezetbarát bitcoin-bányászokat jutalmazó rendszer.

Ebben a modellben azokat a bányászokat, akik sikeresen bizonyítják az igazoltan alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiamegoldások használatát, „zöld bányászoknak” nevezik, és bitcoin (BTC) jutalomban részesülnek. Ezeket az ösztönzőket egy úttörő kriptogazdasági struktúrán keresztül osztják szét, amely egy több aláírással ellátott (multi-sig) kifizetési címet foglal magában.

Ez a felépítés a tranzakciókat előnyben részesíti a zöld bányászok felé, akik aztán e tranzakciók feldolgozásával igényelhetik jutalmukat. A kutatók optimisták, hogy ez a stratégia nemcsak a tisztább bányászati technikákat fogja elősegíteni, hanem a tranzakciók nagyobb mennyiségét is ezeknek a környezetbarát bányászoknak fogja irányítani, növelve ezzel az iparág általános fenntarthatóságát.

A zöld bányászat protokollja több bonyolult technikai elemet integrál. A zöld bányászok pontos azonosításához az Energy Web validációs platformját használja, és a zöld energiafelhasználáshoz kapcsolódó nyilvános kulcsokat alkalmaz az ösztönzők megfelelő kezelésének és elosztásának megkönnyítése érdekében.

Ez biztosítja, hogy csak azok a bányászok igényelhessék a jutalmakat, akik megfelelnek a zöld kritériumoknak. Emellett a rendszer alacsonyabb díjakkal rendelkező tranzakciókat sugároz, hogy a nem zöld bányászokat elriassza a részvételtől, így az ösztönzők kifejezetten a zöld bányászok felé irányulnak.

„Amikor egy zöld bányász megkapja a tranzakciót a mempoolban, a többszigites kifizetési cím alapján azonosítja, hogy az zöld tranzakció” – részletezi a tanulmány. „A bányásznak egy blokk összeállítása során be kell vonnia a tranzakciót, és ugyanabban a blokkban egy további visszaváltási tranzakciót is be kell vonnia, hogy a kifizetési címben zárolt bitcoinokat tartalmazó UTXO-t elfogyassza”.

A Paypal Blockchain Research Group hozzáteszi:

”Ennek a további tranzakciónak a címzett címe a zöld bányászé lesz. Ennek eredményeképpen csak az a zöld bányász, aki a zöld tranzakciót, a beváltási tranzakciót tartalmazza és sikeresen bányássza a következő blokkot, biztos, hogy megkapja a bitcoin jutalmat”.

A blokklánc-technológia és a kriptogazdasági ösztönzők kihasználásával a kezdeményezés támogatói eltökéltek abban, hogy katalizálják a bányászatban a megújuló energiaforrások felé való elmozdulást. E javaslatok valós alkalmazása és hatékonysága azonban még várat magára, mivel a fizetési technológia vezetőjének kutatási dokumentumában tárgyalt koncepciók egyelőre elméleti jellegűek, és gyakorlati validálásra várnak a tényleges bányászvilágban.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára