A Mt. Gox hacker a világ leggazdagabbjai közé tartozik

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

A Mount Gox, amely egykor a világ vezető Bitcoin (BTC) tőzsdéjeként volt ismert, 2014-ben katasztrofális összeomlással nézett szembe, amelyet egy hatalmas hackelés váltott ki, amelynek következtében több százezer Bitcoin veszett oda.

Három év alatt a Mt. Gox hackere diszkréten mintegy 650 000 BTC-t szipkázott el a kriptotőzsdéről. Ezt követően ezen ellopott bitcoinok jelentős része állítólag a BTC-e platformon mosott pénzmosáson ment keresztül, amelyet 2011 júliusában alapított Alexander Vinnik és Aleksandr Bilyuchenko, akiket mindketten elítéltek a hackelésben való részvételük miatt.

Figyelemre méltó, hogy a törvényszéki elemzések jelenleg úgy becsülik, hogy a Mt. Gox hacker birtokában maradt 79 957 BTC, amelynek értéke 3,18 milliárd dollár.

Ezzel a pénzügyi helyzettel a Forbes milliárdosok szerint a rosszfiú a világ 1000 leggazdagabb személye közé került, és olyan közszereplőkhöz hasonló nettó vagyont mutat fel, mint például a kosárlabdázó legenda, Michael Jordan.

A Mt. Gox hack

2011 júniusában kibertámadók célba vették a Jed McCaleb által alapított Mt. Goxot, a kiemelkedő Bitcoin-tőzsdét. Érdekesség, hogy McCaleb később a Ripple, majd a Stellar (XLM) társalapítója volt.

A hackelés részleteibe belemerülve a rosszindulatú szereplő a tőzsde biztonsági rendszerének egy sebezhetőségét használta ki. A hacker egy hamis számlán keresztül manipulálta a számlaegyenlegeket, felhasználva az Auden McKernan, az Mt. Gox egyik auditorának lopott hitelesítő adatait.

Lényegében a hack egyik aspektusa egy hamis számla létrehozása volt, amely eladásra kínált bitcoint mutatott be, ami a bitcoin árfolyamának meredek zuhanását okozta a tőzsdén. Ennek következtében a bitcoinok mesterségesen leeresztett árakon cseréltek gazdát, bitcoinonként egy centig zuhantak.

Ezeket a mesterségesen alacsony árakat kihasználva a hacker megszerezte a bitcoinokat, majd a BTC-e-n keresztül tisztára mosta azokat. Az esetet követően biztonsági szakértők kritizálták az Mt. Goxot a gyenge biztonsági protokollok miatt. A vita ellenére a tőzsde ígéretet tett arra, hogy fejleszti rendszereit és kártalanítja az érintett felhasználókat.

Összefoglalva, ennek az incidensnek a következményei továbbra is árnyékot vetnek a Bitcoin-befektetőkre és a kriptopénzek szélesebb piacára. A befektetők továbbra is aggódnak a Mt. Gox hacker esetleges eladása és az áldozatok és hitelezők ebből következő kártalanítása miatt.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára