A kriptopénz története | A teljes idővonal

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

Ebben a cikkben a kriptopénz történetének legfontosabb tényeit ismerhetjük meg. Áttekintjük a kriptopénzeket és azt, hogyan jöttek létre, elemezzük a kriptopiacot és megvitatjuk, miért váltak ilyen népszerűvé.

Mi a kriptopénz? 

A kriptopénz egy olyan digitális fizetőeszköz, amely kriptográfiát használ a biztonság érdekében, ami szinte lehetetlenné teszi a hamisítást vagy a kétszeres költést. Decentralizált, így a kriptovalutát – néhány stabilcoin kivételével – egyetlen kormány vagy pénzintézet sem ellenőrzi.

A kriptovalutákkal gyakran kereskednek decentralizált tőzsdéken, és áruk és szolgáltatások vásárlására is használhatók. A kriptovaluták egyre népszerűbbek, de még mindig volatilis és kockázatos befektetések.

A kriptopénz eszméje

A digitális valuta ötlete, valami olyan, amit elektronikusan, központi intézmények vagy kormányok nélkül lehetne létrehozni és cserélni, már évtizedek óta létezik. Az ilyen valutára vonatkozó legkorábbi javaslatok némelyike az 1980-as évekre vezethető vissza, amikor olyan kutatók, mint David Chaum, elkezdték vizsgálni a kriptográfiában rejlő lehetőségeket az elektronikus fizetések biztonsága érdekében.

Az egyik legjelentősebb korai digitális valutakoncepció a DigiCash volt, amelyet Chaum és munkatársai fejlesztettek ki az 1990-es évek elején. A DigiCash kriptográfiai technikákat használt, hogy a felhasználók anonim online fizetéseket küldhessenek anélkül, hogy felfednék személyazonosságukat vagy az átutalt pénzösszegeket. A DigiCash azonban számos technikai és jogi kihívás miatt nem terjedt el széles körben.

A másik befolyásos digitális valuta koncepció a B-pénz volt, amelyet 1998-ban Wei Dai javasolt. A B-money egy decentralizált számítógépes hálózatot képzelt el, amely nyilvános főkönyvet vezetne minden tranzakcióról, biztosítva a biztonságos és átlátható fizetéseket. Ugyanebben az 1998-as évben Nick Szabo megtervezte egy decentralizált digitális valuta mechanizmusát, amelyet bit goldnak nevezett el. A bit goldot soha nem valósították meg, de a Bitcoin architektúra közvetlen előfutárának nevezik. 

Egyes kriptorajongók szerint Nick az igazi Satoshi Nakamoto.

Amellett néhány kriptorajongó úgy véli, hogy Nick az igazi Satoshi Nakamoto.

Az 1990-es években és a 2000-es évek elején számos más kísérlet is történt a digitális valuták létrehozására. Mégsem sikerült egyiknek sem elérni a széles körű elterjedést, vagy megoldani a biztonság és az anonimitás kihívásait. Csak a Bitcoin 2008-as bevezetésével kezdett végre teret nyerni a digitális valuta koncepciója.

A kriptopénzek története: Bitcoin (2008-2010)

A Bitcoin története 2008-ig vezethető vissza, amikor egy Satoshi Nakamoto néven ismert névtelen személy vagy személyek egy csoportja kiadott egy fehér könyvet “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” címmel. Ebben a fehér könyvben Nakamoto egy új digitális valutát javasolt, amely kriptográfiai technológián alapulna, és nem lenne semmilyen központi hatóság ellenőrzése alatt.

2009-ben Nakamoto kiadta a Bitcoin nyílt forráskódját, amely lehetővé tette, hogy bárki részt vegyen a hálózatban és új érmék bányászatát kezdje el. A bányászat a Bitcoin blokkláncán, azaz az összes Bitcoin-tranzakciót rögzítő elosztott főkönyvön történő tranzakciók ellenőrzésének és megerősítésének folyamata. A bányászok munkájukért cserébe újonnan létrehozott Bitcoinokat kapnak jutalmul.

Az első Bitcoin-tranzakció 2009. január 9-én történt, amikor Nakamoto 10 bitcoint küldött Hal Finney-nek, egy informatikusnak, aki segített a Bitcoin fejlesztésében. Ez a tranzakció jelentette a Bitcoin-gazdaság kezdetét.

A Bitcoin kezdeti időszakában számos kihívás és szkeptikus volt. Egyesek kételkedtek abban, hogy a Bitcoin képes lesz széles körben elterjedni, míg mások a visszaélések, például a pénzmosás lehetősége miatt aggódtak. E kihívások ellenére azonban a Bitcoin népszerűsége és értéke tovább nőtt.

Az első dokumentált kereskedelmi tranzakció a Bitcoin használatával 2010. május 22-én volt, amely ma Bitcoin Pizza Day néven ismert. Hanyecz László, a floridai férfi beleegyezett, hogy 10 000 BTC-t fizet két kiszállított Papa John's pizzáért. A BitcoinTalk fórumon Hanyecz segítséget kért: “10.000 bitcoint fizetnék pár pizzáért… talán 2 nagyot, hogy maradjon másnapra is,” – írta Hanyecz. 

A bitcoin eredetileg szinte semmit sem ért akkoriban.

A tranzakció, amely először adott pénzbeli értéket a Bitcoin-nak, 2009 októberében történt, amikor a finn informatikushallgató Martti Malmi, akit online Sirius néven ismertek, 5.050 érmét adott el 5,02 dollárért, így minden egyes Bitcoin értéke 0,0009 dollár volt.

A Bitcoin korai történetét egyszerre jellemezte izgalom és bizonytalanság. 2011. február 9-én a Bitcoin jelentős mérföldkövet ért el azzal, hogy először érte el az 1,00 dolláros értéket. A Bitcoin mögöttes technológiája, a blokklánc azonban tovább érlelődött és fejlődött, megalapozva a kriptopénz jövőjét.

Ki az a Satoshi Nakamoto a kriptotörténelemben?

A Bitcoin álnéven alkotó Satoshi Nakamoto valódi kiléte a mai napig rejtély. Nakamoto feltehetően egy informatikus vagy informatikusok egy csoportja, aki 2008-ban kifejlesztette a Bitcoin protokollt, és 2009-ben nyílt forráskódú szoftverként kiadta.

Nakamoto személyazonossága sok találgatás és vita tárgya volt. Egyesek szerint Nakamoto egyetlen személy, míg mások szerint emberek egy csoportjáról vagy akár egy kormányzati ügynökségről van szó. Egyik elméletet sem lehet egyértelműen bizonyítani, és Nakamoto soha nem fedte fel nyilvánosan kilétét. 

Ki az a Satoshi Nakamoto a kriptotörténelemben

A Satoshi Nakamoto névtelensége egyszerre volt lenyűgöző és aggasztó a Bitcoin-közösség számára. Egyesek úgy vélik, hogy Nakamoto anonimitása elengedhetetlen a magánéletük és biztonságuk védelme érdekében, míg mások attól tartanak, hogy ez megnehezíti Nakamoto felelősségre vonását a Bitcoin közösség tetteiért.

A Satoshi Nakamoto körüli rejtély valószínűleg még hosszú évekig fennmarad. Nakamoto munkásságának hatása a kriptopénzek világára azonban tagadhatatlan. 

Mára a Bitcoin a világ legnépszerűbb és legértékesebb kriptopénzévé vált, és az alapjául szolgáló technológiát, a blokkláncot számos más alkalmazás fejlesztésére használják.

A kriptopiac növekedése (2010-2014)

A bitcoin korai elterjedése és felhasználási esetei

A Bitcoin létezésének első éveiben az elfogadását elsősorban a rajongók és a libertáriusok hajtották, akiket a decentralizált jellege és a hagyományos pénzügyi rendszer felbomlásának lehetősége vonzott. A Silk Road piactér (online feketepiac és az első modern darknet piac, amely 2011 és 2013 között működött) megkönnyítette a Bitcoin széles körű elterjedését azzal, hogy platformot biztosított az anonim tranzakciókhoz. A Bitcoin tiltott célokra való felhasználása akaratlanul is növelte a kriptopénz ismertségét és keresletét, hozzájárulva annak korai növekedéséhez és elismertségéhez.

A bitcoin spekulatív befektetésként is teret nyert, árfolyama a kezdeti idők óta folyamatosan emelkedett. Ez még nagyobb figyelmet keltett a valuta iránt, és egyre többen kezdtek el befektetni a Bitcoinba abban a reményben, hogy profitálhatnak a növekedéséből.

Az alternatív kriptovaluták (Altcoinok)

A Bitcoin sikere innovációs hullámot inspirált a kriptopénzek terén, ami az alternatív kriptopénzek széles skálájának létrejöttéhez vezetett, amelyeket gyakran altcoinoknak neveznek. Ezek az altcoinok a Bitcoin vélt hiányosságait igyekeztek orvosolni, vagy új funkciókat és funkciókat vezettek be.

Az ebben az időszakban megjelent legjelentősebb altcoinok közé tartozott a Litecoin 2011, a Dogecoin 2013 és az XRP 2012. Ezen altcoinok mindegyike egyedi ajánlattal rendelkezett, és elkötelezett követőket vonzott. Az altcoinok megjelenése tovább táplálta a kriptopénzpiac növekedését és növelte az ökoszisztéma sokszínűségét.

Mt. Gox és a felmerült kihívások

A kriptopénzpiacot övező általános növekedés és izgalom ellenére jelentős kihívások is felmerültek. Az Mt. Gox, az egykor legnagyobb Bitcoin-tőzsde 2014-ben pusztító hackertámadást szenvedett el, amelynek következtében körülbelül 850 000 bitcoin veszett el, akkoriban több mint 450 millió dollár értékben. Ez az incidens a kriptotörténelem egyik legnagyobb lopása maradt. Ez az incidens sok befektető bizalmát megrendítette, és hozzájárult a kriptopénzpiac volatilitásának időszakához.

A másik kihívás, amellyel a kriptopénz-iparágnak szembe kellett néznie, az volt, hogy több szabályozásra van szükség. Ahogy a kriptovaluták egyre népszerűbbé váltak, a kormányok és a pénzügyi szabályozók azzal küszködtek, hogyan kezeljék ezt az új eszközosztályt. Az egyértelmű szabályozási keretek hiánya bizonytalanságot okozott, és korlátozta a kriptovaluták elfogadását a mainstream intézményekben.

A 2013 végi kínai kriptotilalom és a 2014-es Mt. Gox hackelés után két évig tartott a kriptopiaci medvepiac, amelyet elhúzódó árfolyamcsökkenés és befektetői pesszimizmus jellemzett. Az olyan tényezők, mint a szabályozási bizonytalanságok, a biztonsági rések és a piaci manipuláció hozzájárultak az elhúzódó visszaeséshez, ami hatással volt a különböző kriptovaluták értékelésére.

etherium a kriptotörténelemben

Az átverések és az Ethereum felemelkedése (2014-2016)

A kripto idővonal mutatja, hogy 2014 és 2016 között az altcoinok is kihívásokkal szembesültek, számos projekt bukott meg vagy szenvedett visszaesést. A medvés hangulat ellenére azonban a blokklánc technológia továbbra is érdeklődést váltott ki az iparágak és a befektetők körében, megalapozva ezzel a jövőbeli növekedést.

Biztonsági problémák és átverések a kriptopénzek terén

Amint a kriptopénzek piaca bővült, úgy nőttek az átverések és csalások lehetőségei is. Gátlástalan egyének az új befektetők izgatottságát és tapasztalatlanságát kihasználva különféle módszereket indítottak, hogy kiszedjék a pénzüket. 

Ezek közé tartoztak a Ponzi-sémák, ahol a befektetőknek magas hozamot ígértek, de az újonnan toborzott résztvevők pénzéből fizettek, valamint a pump-and-dump rendszerek, ahol a manipulátorok mesterségesen felduzzasztották egy kriptopénz árfolyamát, mielőtt eladták volna a tulajdonukat, így a többi befektetőnek értéktelen tokeneket hagytak.

Az Ethereum és az intelligens szerződések bemutatása

2015-ben megjelent egy új kriptopénz, az Ethereum, amely magával hozta az okos szerződések koncepcióját. Az okos szerződések a blokkláncon tárolt, önmagukat végrehajtó szerződések, amelyek bizonyos feltételek teljesülése esetén automatikusan érvényre juttatják a megállapodás feltételeit. Ez az innováció számos lehetőséget nyitott meg a decentralizált alkalmazások számára, például a pénzügyi szolgáltatások, az ellátási láncok kezelése és a szavazási rendszerek számára.

A blokklánc-technológia hatása

A kriptovaluta-területet sújtó csalások és biztonsági rések ébresztőként szolgáltak az iparág számára, rávilágítva a szilárdabb biztonsági intézkedések és a nagyobb átláthatóság szükségességére. Ezek az események felgyorsították a blokklánc technológia fejlődését is, mivel a fejlesztők igyekeztek orvosolni a feltárt sebezhetőségeket.

Az Ethereum és az okos szerződések megjelenése tovább mutatta a blokklánc technológiában rejlő lehetőségeket, amelyek túlmutatnak a kriptopénz tranzakciók egyszerű megkönnyítésén. A decentralizált alkalmazások létrehozásának lehetővé tételével a blokklánc képes forradalmasítani különböző iparágakat, és átformálni a technológiával való interakcióinkat.

Végeredményben a 2014 és 2016 közötti időszak kritikus fordulópontot jelentett a kriptopénz és a blokklánc technológia fejlődésében. Miközben az átverések és a biztonsági rések kihívásokat okoztak, egyúttal az innovációt is táplálták, és szilárdabb biztonsági intézkedések és új blokklánc-alkalmazások kifejlesztéséhez vezettek. A kriptopénzek tovább érlelődtek, és egyre nagyobb figyelmet kaptak a befektetők, a fejlesztők és a mainstream intézmények részéről, ami megnyitotta az utat e feltörekvő terület további fejlődéséhez.

piaci növekedés a kripto történelemben

A kriptopénzek népszerűségének növekedése (2018-jelen)

A kriptopénzek piaca a kezdetek óta figyelemre méltó növekedésnek és fejlődésnek volt tanúja, az elmúlt néhány év pedig különösen átalakító volt, amelyet a mainstream elfogadottság, az intézményi érdeklődés és az innovatív fejlesztések növekedése jellemzett.

Mainstream elfogadottság és elismerés

A kriptopénz idővonala azt mutatja, hogy az elmúlt években jelentős teret nyert, és a mainstream közönség elismerését és elfogadását nyerte el. Ez az elmozdulás több szempontból is nyilvánvaló, többek között:

 • Médiabeszámolók: A kriptopénz rendszeres témává vált a mainstream médiában, az újságok, magazinok, televíziók és online kiadványok egyre nagyobb számban foglalkoznak vele.
 • Kormányzati elismerés: A kormányok világszerte egyre inkább elismerik a kriptovaluták legitimitását, sőt egyes országok a Bitcoin-t törvényes fizetőeszközként fogadják el határaikon belül.
 • A nyilvánosság tudatossága: Egyre több magánszemély csatlakozik a kriptopénzek közösségéhez, akik szeretnének többet megtudni a digitális valutákról. Ez az érdeklődési hullám olyan magasságokba emelkedett, hogy még az új politikai tisztségviselőjelöltek, köztük az elnökjelöltek is kénytelenek nyilatkozni a kriptovalutákkal kapcsolatos álláspontjukról.

Intézményi érdekeltség és befektetés

Az intézményi befektetők, például a fedezeti alapok, befektetési cégek és nyugdíjalapok jelentős érdeklődést kezdtek mutatni a kriptopénzek iránt, ami a szektorba történő befektetések növekedését ösztönzi. Ezt a tendenciát több tényező mozgatja:

 • Diverzifikációs stratégia: Az intézményi befektetők arra törekszenek, hogy portfóliójukat diverzifikálják, hogy olyan alternatív eszközöket is bevegyenek, mint a kriptopénz, mivel így védekezhetnek a hagyományos piaci kockázatok ellen, és megragadhatják a potenciális növekedési lehetőségeket.
 • Fundamentális érték: Az intézményi befektetők felismerik a kriptovaluták mögöttes értéktételét, például decentralizált jellegüket, a határok nélküli tranzakciókat és az innovációs potenciált.
 • Regulációs fejlemények: Ahogy a kriptovalutákra vonatkozó szabályozási keretek egyre inkább kialakulnak, az intézményi befektetők egyre nagyobb bizalmat kapnak a befektetési környezet iránt, különösen a Bitcoin spot ETF 2024. januári jóváhagyása után. Ez a mérföldkőnek számító esemény jelentős változást jelentett a digitális eszközök megítélésében a hagyományos pénzintézetek körében, ami arra ösztönzi őket, hogy fokozott lelkesedéssel vizsgálják meg a kriptopiacon belüli lehetőségeket.

Újabb trendek a kriptopénz térben

A kriptopénz tér továbbra is gyorsan fejlődik, új fejlesztések és trendek jelennek meg:

 • Decentralizált pénzügyek (DeFi): A DeFi alkalmazások egyre nagyobb teret nyernek, decentralizált alternatívákat kínálnak a hagyományos pénzügyi szolgáltatásokhoz, mint például a hitelezés, kölcsönzés és kereskedés.
 • Non-Fungible Token (NFT): Az NFT-k forró témaként jelentek meg, és egyedi digitális eszközöket képviselnek, amelyeknek széles körű alkalmazása van, beleértve a művészetet, a gyűjtőcikkeket és a játékokat. 
 • Real World Assets (RWA): Az RWA-k a kriptotérben olyan kézzelfogható vagy fizikai eszközöket képviselnek, mint például ingatlanok, áruk vagy értékpapírok, amelyeket tokenizálnak és blokklánc hálózatokon kereskednek a nagyobb likviditás és hozzáférhetőség érdekében.
 • Regulációs ellenőrzés és harmonizáció: A kormányok és a szabályozó szervek egyre inkább vizsgálják és szabályozzák a kriptopénzek területét, törekedve az innováció, a fogyasztóvédelem és a pénzügyi stabilitás egyensúlyának megteremtésére.
 • Infrastruktúra fejlődése: A kriptopénz infrastruktúra érik, egyre biztonságosabb és hatékonyabb tőzsdék, pénztárcák és kereskedési platformok fejlődnek.
 • Használtatás elfogadása: A kriptovaluták a spekuláción túl egyre inkább hasznosíthatóvá válnak, fizetésre, átutalásra, sőt határokon átnyúló kereskedelemre is használják őket.

Következtetés: A kriptopénzek felemelkedése

A kriptopénzek rövid története megmutatja, hogy a kriptopénzpiac további növekedésre és átalakulásra van felkészülve, és potenciálisan képes átalakítani a pénzügyi tájképet és forradalmasítani különböző iparágakat. Ahogy a mainstream elfogadottság, az intézményi részvétel és a technológiai fejlődés folytatódik, a kriptopénz egyre jelentősebb szerepet fog játszani a pénzügyek és a technológia jövőjében.

Kérdés a kriptopénz történetéről

Ki indította el először a kriptopénzeket?

Satoshi Nakamoto az az álneves személy vagy csoport, aki a Bitcoint létrehozta

Mennyibe került 1 BTC 2009-ben?

Az első Bitcoin tranzakció 2009-ben történt, és 1 BTC körülbelül 0,0009 dollárt ért

Mi volt az első kripto a Bitcoin előtt?

A bitgold az első kripto a Bitcoin előtt.

Miért hozták létre az emberek a kriptót?

Az emberek azért hozták létre a kriptót, hogy decentralizált, biztonságos és átlátható alternatívát kínáljanak a hagyományos pénzügyi rendszerekkel szemben.

Mire tervezték a kriptót?

A kriptopénzeket úgy tervezték, hogy decentralizált, átlátható és biztonságos csereeszközként működjenek, amely közvetítők nélkül megkönnyítheti a peer-to-peer tranzakciókat.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára