A kriptopénz típusai: Magyarázat

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

A Bitcoin több mint egy évtizeddel ezelőtti debütálása óta számos új kriptopénz típus jelent meg. Ez a cikk a modern kriptotérséget meghatározó három fő kategóriába fog belemerülni: Tokenek, érmék és központi banki digitális valuták (CBDC-k). Mindegyik szegmens egyedi szerepet játszik a pénzügyek jövőjének átformálásában, és eltérő tulajdonságokat és funkciókat kínál.

Főbb kiemelt témák 

 • Crypto evolúció: A Bitcoin debütálása óta a kriptotérképpel foglalkozó iparágak a tokenek, érmék és CBDC-k felé diverzifikálódtak.
 • Hasznossági tokenek: Aktívan bevonják a felhasználókat a decentralizált rendszerekbe, hozzáférést kínálva bizonyos funkciókhoz.
 • Crypto Coins: A tranzakciók alapegységei, amelyek a decentralizált alkalmazásokban való részvételt ösztönzik.
 • CBDC-k: Digitális nemzeti valuták, amelyek stabilitással és felügyelettel modernizálják a pénzügyeket.
 • Meme Coins: A Dogecoinhoz hasonló játékos bejegyzések a közösség és a kultúra révén egyre népszerűbbek.
 • Top 10 kriptó: Bitcoin, Ethereum, Tether, Binance Coin, XRP, Solana, USDC, Cardano, Avalanche és Dogecoin vezetik a piacot.

Melyek a kriptopénzek fő különböző típusai?

Mint említettük, a kriptopénzeknek három fő típusa van: a használati tokenek (gyakran csak Token), a Coins és a központi banki digitális valuták (CBDC). Kriptopénz-szakértőként mindhárommal szeretnénk részletesebben foglalkozni.

Különböző típusú kriptopénzek.

Utility Tokens

A használati tokenek a kriptoeszközök típusai között kulcsfontosságú kategóriaként állnak, és olyan digitális eszközökként szolgálnak, amelyek konkrét felhasználási esetekkel rendelkeznek a decentralizált hálózatokon vagy ökoszisztémákon belül. A hagyományos pénzzel ellentétben a használati tokenek hozzáférést biztosítanak bizonyos szolgáltatásokhoz, termékekhez vagy funkciókhoz egy adott blokkláncrendszeren belül.

Ezek olyanok, mint a kulcs, amely feloldja a különböző funkciókat a decentralizált alkalmazásokban (DApps). Amikor tehát utility tokeneket tartasz, nem csak valutát tartasz, hanem aktívan részt veszel és hozzájárulsz a blokklánc hálózat működéséhez. Az egész arról szól, hogy ezeket a decentralizált rendszereket hatékonyabbá és működőképesebb hálózatokká tegyük.

A kriptopénz-utalványok 5 különböző kategóriája létezik: 

 • Szolgáltatási tokenek
 • Pénzügyi tokenek
 • Kormányzati tokenek
 • Média és szórakozás tokenek
 • Non-Fungible Tokens (NFTs)

Szolgáltatási tokenek

A szolgáltatási tokenek a decentralizált ökoszisztémák navigációs rendszereként működnek. Ha egy decentralizált platform része vagy, a szolgáltatási tokenek birtoklása olyan, mintha sokoldalú térképpel rendelkeznél. Ezek a tokenek hozzáférést biztosítanak bizonyos eszközökhöz, funkciókhoz vagy erőforrásokhoz, ezzel fokozva a decentralizált világban szerzett tapasztalataidat. Olyan, mintha egy személyre szabott útmutatóval rendelkeznél, amely ajtókat nyit a platformon belüli különböző szolgáltatásokhoz.

Pénzügyi tokenek

A pénzügyi tokenek az üzemanyag, amely a decentralizált pénzügyi motort hajtja. A decentralizált pénzügyekben (DeFi) ezek a tokenek alapvető összetevők. 

Elősítik a hitelezést, a kölcsönzést és a hozamtermeléseket, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy aktívan részt vegyenek egy decentralizált pénzügyi ökoszisztémában. A pénzügyi tokenek lehetővé teszik a decentralizált pénzjátékot, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy növeljék vagyonukat a blokklánc térben.

Governance Tokens

A kormányzati tokenek a tokenek birtokosait döntéshozókká alakítják a decentralizált környezetben. Úgy képzeld el, mintha egy demokratikus folyamatban vennél részt, ahol közvetlen beleszólásod van a hálózat szabályaiba és politikájába. 

A tulajdonosok változtatásokat javasolhatnak, szavazhatnak a fontos döntésekről, és aktívan alakíthatják a decentralizált közösség jövőbeli irányát. A kormányzati tokenek a felhasználókat aktív közreműködőkké teszik, elősegítve a közösség és a közös felelősség érzését.

Média- és szórakoztatóipari tokenek

A média- és szórakoztatóipari tokenek az exkluzivitás egy elemét hozzák a digitális szórakoztatás világába. Ha a decentralizált médiaplatformok rajongója vagy, ezeknek a tokeneknek a birtoklása olyan, mintha backstage belépővel rendelkeznél. 

Ezek különleges hozzáférést biztosítanak exkluzív tartalmakhoz, egyedi élményekhez vagy prémium szolgáltatásokhoz a decentralizált szórakoztatóipari ökoszisztémán belül. Ez egy módja annak, hogy fokozd a digitális szórakozás élményét, és egy kiválasztott csoporthoz tartozz egy plusz előnnyel.

Non-Fungible Tokens (NFTs)

A nem pörgethető tokenek (NFT-k) a kriptouniverzum digitális aláírásai. Minden egyes NFT egy-egy egyedi digitális eszköz, ami egyedivé és pótolhatatlanná teszi. A digitális művészeten túl az NFT-k számos területen, többek között a játékokban, a gyűjteményekben és a virtuális ingatlanokban is teret nyertek. 

Egy NFT tulajdonlása olyan, mintha egy digitális remekművet birtokolnánk, amelynek különálló identitása van, a blokklánc pedig biztosítja annak hitelességét és ritkaságát, ami növeli a digitális tulajdonlás élményének értékét.

A kriptopénzek típusai

A kriptopénz érmék, a digitális tranzakciók magjai, a decentralizált hálózatokon belül elsődleges értékegységként működnek. A hagyományos pénznemekkel ellentétben ezek a digitális érmék, mint például a Bitcoin és az Ethereum, az értékcsere dinamikus formáját képviselik. 

Az érmék birtoklása túlmutat a puszta valuta birtoklásán; magában foglalja a decentralizált alkalmazásokban (DApps) való aktív részvételt, és hozzájárul a decentralizált pénzügyek általános fejlődéséhez. Az érmék döntő szerepet játszanak abban, hogy átalakítsuk a pénzzel való kapcsolatunkat, elősegítsük a pénzügyi befogadást, és a digitális forradalom motorjai legyünk.

Különböző kriptopénz-kategóriák.

A kriptopénz érméknek különböző típusai vannak:

 • Altcoinok
 • Stablecoins
 • Meme érmék

Altérmék

Altcoinok, vagy alternatív érmék a kriptók egy változatos típusát alkotják a jól ismert Bitcoinon túl. Minden altcoin saját blokkláncon működik, egyedi funkciókat és felhasználási eseteket vezetve be.

Példa erre az Ethereum (ETH), a Ripple (XRP) és a Litecoin (LTC). Az altcoinok hozzájárulnak egy változatosabb és speciálisabb kriptopénz ökoszisztémához, alternatívákat kínálva a befektetőknek és a felhasználóknak a digitális valuta eredeti típusaihoz képest.

Stablecoins

A stabilcoinok, amelyeket a kriptovaluták gyakran változékony jellegének minimalizálására terveztek, értéküket olyan valós eszközökhöz kötik, mint a fiat valuták vagy árucikkek. A Tether (USDT), az USD Coin (USDC) és a DAI híres példák. 

Ezek az érmék célja a stabilitás biztosítása, így a piaci ingadozások ellen fedezetet kereső kereskedők kedvelt választása, miközben a blokklánc tranzakciók hatékonyságát és sebességét is fenntartják.

Meme Coins

Az internetes kultúrából származó mémérmék játékos és gyakran spekulatív elemet hoznak a kriptotérbe. Az olyan példák, mint a Dogecoin (DOGE) vagy a Shiba Inu (SHIB) inkább a mémek és a közösségi elkötelezettség, mintsem a hagyományos hasznosság miatt tettek szert népszerűségre. 

Míg a mémérméknek nincsenek komoly felhasználási esetei, addig könnyedebb módon mutatják be az online közösségek erejét a kriptovaluták értékének és megítélésének befolyásolásában.

Central Bank Digital Currencies (CBDC)

A központi banki digitális valuták (CBDC) egy ország nemzeti valutájának digitális formái, amelyeket a központi bank bocsát ki és szabályoz. A decentralizált kriptovalutákkal, például a Bitcoinnal ellentétben a CBDC-k centralizáltak, és jellemzően a blokklánc hálózatok engedélyével működnek. 

A CBDC-k elsődleges célja, hogy a hagyományos fiat-pénz digitális reprezentációját nyújtsák, a digitális tranzakciók előnyeit kínálva, miközben fenntartják a kormány által támogatott pénzzel járó stabilitást és szabályozási felügyeletet.

A CBDC-k különböző formákat ölthetnek, mint például a lakosság számára hozzáférhető lakossági CBDC-k vagy a bankközi tranzakciókhoz tervezett nagykereskedelmi CBDC-k. A CBDC-k bevezetését a pénzügyi rendszerek modernizálására, a fizetési hatékonyság javítására és a pénzügyi integráció új útjainak feltárására irányuló törekvés vezérli. A különböző országok a CBDC-kezdeményezéseket vizsgálják és kísérleti jelleggel alkalmazzák, a koncepció a hagyományos pénzügyek és a feltörekvő digitális technológiák jelentős metszéspontját jelenti.

Mi a különbség a tokenek, érmék és a CBDC-k között?

Ezzel az átfogó összehasonlítással a tokenek, érmék és CBDC-k egyedi jellemzőit tárjuk fel, hogy jobban megértse a kriptopénzek ezen különböző típusainak árnyalatait.

AspectHasznossági zsetonokKripto érmékCBDC-k
TermészetDigitális eszközök decentralizált felhasználási esetekhez.Digitális egységek tranzakciókhoz és DAapplikációkhozA nemzeti valuta digitális megjelenítése
FunkcióHozzáférést biztosít a blokklánc funkcióihoz.Elsődleges egység tranzakciókhoz és részvételhezModernizálja a pénzügyi rendszereket
PéldákSzolgáltatási tokenek, pénzügyi tokenek, NFT-k.Bitcoin és altcoinokA kriptojüan digitális változatai
CélFejleszti a decentralizált rendszereket.Átalakítja a valutákkal kapcsolatos elkötelezettségetModernizálja a pénzügyeket
VolatilitásAz értékek ingadozhatnak.Nagymértékben változékonyak lehetnekStabilitásra törekszik
KibocsátóDecentralizált hálózatok.Nincs központi kibocsátó (csak a bitcoin esetében)Egy ország központi bankja
Felhasználási esetekKülönböző blokklánc alkalmazások.Tranzakciók, befektetések, DAappokA valuta digitális képviselete

FAQ

Melyek a kriptopénzek típusai?

A kriptovaluták közé tartoznak a tokenek, érmék és a központi banki digitális valuták (CBDC).

Mi a különbség a Bitcoin és az Altcoinok között?

A Bitcoin az eredeti; az altcoinok alternatívák, egyedi jellemzőkkel és blokkláncokkal.

Mik azok a közüzemi tokenek, és hogyan működnek?

A decentralizált hálózatokban lévő digitális eszközök hozzáférést biztosítanak bizonyos szolgáltatásokhoz vagy funkciókhoz.

Miben különböznek az adatvédelmi érmék más kriptovalutáktól?

Prioritást adnak a felhasználói adatvédelemnek a bizalmas tranzakciókat biztosító fejlett kriptográfiai technikákkal.

Mi a különbség a kriptopénzek és a tokenek között?

Az érmék, mint például a Bitcoin, önálló digitális valuták; a tokeneknek speciális felhasználási módjuk van a decentralizált ökoszisztémákon belül.

Top 10 kriptovaluta piaci tőkeérték szerint

Kriptopénz szakértőkként kiemeltük a tíz legnépszerűbb kriptopénzt.

 1. Bitcoin (BTC) 
 2. Ethereum (ETH) 
 3. Tether (USDT) 
 4. Binance Coin 
 5. XRP (XRP) 
 6. Solana (SOL) 
 7. U.S. dollár érme (USDC)
 8. Cardano (ADA)
 9. Avalanche (AVAX)
 10. Dogecoin (DOGE)
Top-10 kriptovaluta-piaci kapitalizáció szerint.

Most beszéljünk részletesebben ezekről a kriptókról. 

 1. Bitcoin (BTC)
 • Market Cap: ~835,5 milliárd dollár

A 2008-ban az álnéven Satoshi Nakamoto által bevezetett Bitcoin (BTC) a kriptovaluták úttörője. A 21 millió érméből álló korlátozott készletének köszönhetően a Bitcoin biztonságos értékmegőrzőként működik, és egy proof-of-work konszenzus algoritmuson alapul. Az [Aktuális dátum] időpontjában egy Bitcoin értéke [Helyettesítsd az aktuális árral], ami jól mutatja, hogy az alapítása óta figyelemre méltó növekedést ért el.

 1. Ethereum (ETH)
 • Market Cap: ~272,7 milliárd dollár

A Vitalik Buterin által 2015-ben megálmodott Ethereum (ETH) forradalmasította a kriptotérséget az okosszerződések funkcióival. A decentralizált alkalmazások (DApps) gerinceként szolgálva az Ethereum a decentralizált pénzügyi (DeFi) és a nem-fungible token (NFT) ökoszisztémák élvonalába tartozik. A közösség türelmetlenül várja az Ethereum 2.0-t, a proof-of-stake konszenzusmechanizmusra való áttérést.

 1. Tether (USDT)
 • Market Cap: ~90,8 milliárd

A Tether (USDT) az egyik vezető stabilcoin, amely 1:1 arányban az amerikai dollárhoz van kötve. A stabilitása miatt széles körben elfogadott USDT kulcsszerepet játszik a kriptokereskedésben, megbízható fedezetet nyújtva a piaci volatilitással szemben. Átláthatósága és likviditása hozzájárult ahhoz, hogy a kereskedők által preferált választássá vált.

 1. Binance Coin (BNB)
 • Market Cap: ~37,8 milliárd

A Binance tőzsde a Binance Coin (BNB) érmét a tranzakciók egyszerűsítése és a kereskedési díjak csökkentése érdekében alkotta meg. A BNB túlfejlődve eredeti célján, különböző blokklánc-alkalmazásokban és decentralizált pénzügyi projektekben talált hasznosságra. A BNB-t támogató Binance Smart Chain jelentős szereplőjévé vált a tágabb blokklánc-térképpel kapcsolatban.

 1. XRP (XRP)
 • Market Cap: ~34,1 milliárd

A Ripple Labs által kifejlesztett XRP célja a határokon átnyúló fizetések forradalmasítása, a gyorsaság és a költséghatékonyság hangsúlyozásával. Az XRP-t támogató hálózat, a RippleNet globális figyelmet kapott a nagy pénzintézetek részéről. Az XRP hatékonyságra való összpontosítása a hagyományos pénzügyek és a blokklánc technológia összekapcsolásának kulcsfontosságú szereplőjévé teszi.

 1. Solana (SOL)
 • Market Cap: ~32,8 milliárd

A Solana (SOL) nagy teljesítményű blokkláncával vált ismertté, amely gyors tranzakciós sebességgel és alacsony díjakkal büszkélkedhet. A hatékony megoldásként pozícionált Solana vonzza a decentralizált alkalmazásokat és a skálázhatóságot kereső projekteket. A közelmúltban tapasztalt fellendülése aláhúzza a hatékony és gazdaságos blokkláncmegoldások iránti növekvő keresletet.

 1. U.S. dollár érme (USDC)
 • Market Cap: ~24,4 milliárd

AUSDC az amerikai dollárhoz kötött, szabályozott stabilcoinként tűnik ki. Átláthatósága és rendszeres auditjai miatt a kriptopiacon stabilitást kereső felhasználók kedvelt választása. A token szerepe a decentralizált pénzügyi alkalmazásokban, ahol a stabil érték kulcsfontosságú, hozzájárult a növekvő elfogadottságához.

 1. Cardano (ADA)
 • Market Cap: ~22,4 milliárd

Az Ethereum társalapítója, Charles Hoskinson által alapított Cardano (ADA) a skálázhatóságot, a fenntarthatóságot és az interoperabilitást helyezi előtérbe. A Cardano arra törekszik, hogy biztonságos és skálázható infrastruktúrát biztosítson a decentralizált alkalmazások számára egy proof-of-stake konszenzusmechanizmus felhasználásával. A folyamatban lévő kutatás és fejlesztés aláhúzza a Cardano jelentőségét a blokklánc-térképen.

 1. Avalanche (AVAX)
 • Market Cap: ~14,4 milliárd

Avalanche (AVAX) a gyorsaságra és alkalmazkodóképességre tervezett blokklánc platformmal tűnik ki. Az Avalanche konszenzusprotokollja nagy áteresztőképességet és közel azonnali tranzakciós véglegességet ér el, ami vonzza a decentralizált alkalmazásokat és pénzügyi eszközöket. Az AVAX sokoldalúsága teszi az AVAX-ot meggyőző opcióvá a versengő blokklánc térben.

 1. Dogecoin (DOGE)
 • Market Cap: ~13,6 milliárd 

A mémként induló Dogecoin (DOGE) mára figyelemre méltó kriptopénzzé nőtte ki magát, aktív és lelkes közösséggel. Játékos eredete ellenére a Dogecoin széles körű elfogadottságot és alkalmanként címlapokra kerülő kezdeményezéseket szerzett. Ennek következtében a kriptopiac markáns jelenlétévé vált.

Megjegyzés! *A kapitalizációs és árazási adatok a coinmarketcap.com oldalról származnak és 

a 2023. december 15-én, koordinált világidő (UTC) 10 órakor érvényesek.

Következtetések 

A kriptopénz dinamikus birodalmában az innováció nem ismer határokat. A mémérmék játékos vonzerejétől kezdve a hasznossági tokenek alapvető hatásán át a CBDC-k úttörő potenciáljáig a kriptotér továbbra is újraértelmezi a pénzügyeket. 

A top 10 kriptovaluta olyan úttörők magával ragadó keverékét mutatja be, mint a Bitcoin és az Ethereum, valamint olyan újoncokét, mint a Solana és az Avalanche, amelyek mindegyike hozzájárul a hagyományos határokat átlépő pénzügyi forradalomhoz. Ahogy a digitális határ kibontakozik, ezek a kriptovaluták a vagyonváltozást képviselik, és megtestesítik azt a közösség által vezérelt szellemiséget, amely előreviszi a kriptonarratívát. A pénzügyi történet újraíródik, decentralizált blokkról blokkra.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára