A kripto láthatatlan hullámzása: 2,7 milliárd dollár árad be

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

A CoinShares legfrissebb jelentése szerint a vezető vagyonkezelő cégek, köztük a BlackRock, a Bitwise, a Fidelity, a Grayscale, a ProShares és a 21Shares által kezelt kriptopénz alapok globális szinten példátlan, 2,7 milliárd dolláros beáramlásnak lehettek tanúi az elmúlt héten. Ez a figyelemre méltó beáramlás felülmúlta a korábbi, februári 2,45 milliárd dolláros rekordot, amelyet elsősorban az amerikai székhelyű spot bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) iránti megugró érdeklődés hajtott.

Ez a történelmi hét 10,3 milliárd dollárra emelte az év eleje óta beáramló összes beáramlást, ami alig marad el a 2021 egészét jellemző 10,6 milliárd dolláros beáramlástól – emelte ki James Butterfill, a CoinShares kutatási vezetője.

Ráadásul a múlt héten a heti kereskedési volumen új csúcsot ért el, 43 milliárd dollárt, ami közel 50%-os növekedést jelent az egy héttel korábban megfigyelt 30 milliárd dolláros csúcshoz képest.

Ez a megugró aktivitás, valamint a kriptopénzek piacán a közelmúltban tapasztalt fellendülés a teljes kezelt vagyon (AUM) rekordot jelentő 94,4 milliárd dollárra emelkedett. Ez a CoinShares elemzése szerint 14%-os növekedést jelent az előző héthez képest, és lenyűgöző, 88%-os növekedést az előző évhez képest.

Földrajzi szempontból az amerikai székhelyű alapok dominanciája tovább erősödött a spot bitcoin ETF-ek jóváhagyását követően, a beáramlás csak a múlt héten elérte a 2,8 milliárd dollárt. Ezt követik a svájci befektetési termékek 21 millió dollárral, míg a harmadik helyen a brazil alapok állnak 18 millió dolláros beáramlással. Ezzel szemben Németország, Svédország és Kanada kriptoalapjai kiáramlást tapasztaltak, összesen 77 millió, 39 millió és 35 millió dollár értékben.

A Bitcoin-központú befektetési termékek továbbra is a legtöbb figyelmet kapták, 2,6 milliárd dollárnyi beáramlást gyűjtöttek össze a múlt héten. Érdekes módon még az ingadozó árak közepette is a bitcoin ellen fogadó alapok (short-bitcoin) 11 millió dollárnyi beáramlást vonzottak.

Jelentős mérföldköveket ért el a BlackRock IBIT és a Fidelity FBTC spot bitcoin ETF-je, amelyek ugyanezen időszakon belül soha nem látott mértékű, 788 millió, illetve 73 millió dolláros napi beáramlást regisztráltak. Figyelemre méltó, hogy a hét végére az IBIT több mint 10 milliárd dollárnyi beáramlást gyűjtött össze mindössze két hónapos kereskedés alatt. Eközben a kilenc újonnan indított spot bitcoin ETF-be – az átalakított Grayscale GBTC alapot nem számítva – a beáramlások együttesen meghaladták a 20 milliárd dollárt, a nettó beáramlások pedig meghaladták a 9,5 milliárd dollárt.

Az altcoin befektetések terén a Solana-fókuszú alapok megfordították a három hete tartó kiáramlási trendet, és 24 millió dolláros beáramlást regisztráltak a héten. Ezt a változást annak a hírnek a közepette jelentették, hogy a Pantera Capital aktívan gyűjt forrásokat a Solana eszközök megvásárlására az FTX csődtömegéből. Ezzel szemben az éteralapú befektetési termékek kihívásokkal teli hetet éltek át, 2,1 millió dolláros kiáramlással, míg a Polkadot, Fantom, Chainlink és Uniswap alapú alapok szerény beáramlást tapasztaltak.

A figyelemre méltó hetet megkoronázva a bitcoin árfolyama új magasságokba emelkedett, és története során először átlépte a 72 000 dolláros határt.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára