A Fed márciusi kamatemelésre tett utalása piaci pánikot okoz – Investor Alert

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

Az amerikai jegybank január 31-én ülésezett, és úgy döntött, hogy kamatcélját az 525-550 bázispont (bps), azaz 5,25-5,50% közötti sávban tartja. Ez a döntés megfelelt az általános várakozásoknak és összhangban volt az előző üléssel.

A narratívában azonban figyelemre méltó fordulatot jelentett Jerome Powell nyilatkozata a márciusi ülés bejelentése során, amelyben kifejezetten kijelentette, hogy kamatcsökkentés nem valószínű. Ez a váratlan kijelentés jelentős visszaesést okozott a vezető pénzügyi mutatókban, ami jelentős visszaeséshez vezetett a különböző piacokon.

Konkrétan a TradingView február 1-jei adatai szerint az arany, a bitcoin (BTC) és a kriptopénzek teljes piaci kapitalizációja 0,34%-kal, 1,10%-kal, illetve 0,77%-kal csökkent a dollárral szemben.

Ugyanakkor a Dow Jones ipari átlag (US30), az S&P 500 (SPX) és a Nasdaq 100 (NDX) 0,01%-os, 1,61%-os és 1,94%-os csökkenést mutatott. Az amerikai részvénypiac e három kulcsfontosságú mutatója pánikszerű eladásra utalt, ami megerősítette Powell meglepetésszerű bejelentésének hatását.

Várható kamatlábak márciusra

Előretekintve, a következő, 2024. március 20-i Federal Reserve-ülés különös jelentőséget kap a Powell közelmúltbeli megjegyzései által okozott piaci várakozások eltolódása miatt. Nevezetesen, 2023. december 29-én a kereskedők 73,4%-a számított arra, hogy a kamatok márciusban csökkenni fognak, míg január 31-én ez az arány 52,8%-ra esett vissza, ami jelentős piaci átrendeződést igényelt.

Jelenleg a piac 64,5%-a arra számít, hogy a kamatcél márciusban változatlan marad. Ugyanakkor 35,5% úgy véli, hogy a Fed felülvizsgálhatja döntését, és az 500-525 bázispont közötti kamatcsökkentés mellett dönthet, ami az elkövetkező hetekben potenciális volatilitást eredményezhet az összes piacon.

Figyelemre méltó, hogy az agresszívabb, 50 bázispontos kamatcsökkentés már nem szerepel a piaci várakozásokban, ami 15 százalékos valószínűségbeli változást jelent az egy hónappal korábbi, december 29-i előrejelzésekhez képest.

A pénzügyi óriások májusra prognosztizálták az első kamatcsökkentést.

Figyelemre méltó, hogy a két legnagyobb intézményi pénzintézet, a Goldman Sachs (NYSE: GS) és a Barclays (NYSE: BCS) módosította az első kamatcsökkentésre vonatkozó előrejelzését, és most már májusra számít. Ezt a megfontolást Evan Gold osztotta meg a Platform X-en február 1-jén. Gold emellett megjegyezte a Bank of America (NYSE: BAC) medvésebb kilátásait is, amely júniusra jósol kamatcsökkentést. Érdekes módon mindhárom pénzügyi óriás eredetileg márciusban, a legutóbbi Federal Reserve ülés előtt számított kamatcsökkentésre.

Ez a forgatókönyv rávilágít a piacokban rejlő bizonytalanságra és volatilitásra, különösen arra, hogy mennyire érzékenyek a Federal Reserve döntéseiben bekövetkező változásokra. A befektetőknek ezért ajánlott óvatos magatartást tanúsítaniuk, szorosan figyelemmel kísérve az aktuális eseményeket és a releváns adatokat, hogy a jövőben megalapozott döntéseket hozhassanak.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára