A BlackRock feltárja: Bitcoin ETF-ek

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

Ne tévesszen meg senkit a spot bitcoin tőzsdén kereskedett alapokba (ETF-ek) történő befektetések közelmúltbeli leállása, miután 71 egymást követő napon keresztül érkezett beáramlás. Robert Mitchnick, aki a BlackRocknál a digitális eszközöket vezeti, úgy véli, hogy ez a szünet hamarosan véget ér. Azt jósolja, hogy a befektetők új csoportja hamarosan belép a piacra. A BlackRock a világ legnagyobb vagyonkezelő cége.

Mitchnick arra számít, hogy a következő hónapokban nagy pénzügyi csoportok kezdenek majd befektetni ezekbe az ETF-ekbe. Ezek közé a csoportok közé tartoznak az állami vagyonalapok, a nyugdíjalapok és az alapítványok. Ezt egy interjú során osztotta meg. Mitchnick megjegyezte, hogy a bitcoin iránti érdeklődés megújult. Elmondta, hogy a megbeszélések most arra összpontosítanak, hogyan lehet a bitcoint a befektetési portfóliókba bevonni.

„Sok szervezet aktívan kutatja a bitcoint” – magyarázta Mitchnick. „Ezek közé tartoznak a nyugdíjalapok, az alapítványok és a vagyonalapok. A BlackRock az oktatással segít”. Hozzátette, hogy ez nem újdonság a BlackRock számára. A vállalat már évek óta tárgyal a bitcoinról ezekkel az intézményekkel.

Januári jóváhagyásuk óta ezek az ETF-ek több mint 76 milliárd dollárt vonzottak. Jelenleg néhány befektetési tanácsadó kínálja a BlackRock IBIT ETF-jét. Azonban csak akkor kínálják, ha az ügyfelek kifejezetten ezt kérik. A következő lépés az, hogy ezeket a bitcoin ETF-eket a nagy tanácsadó cégeken, például a Morgan Stanley-n keresztül szabadabban kínálják.

AUM verseny

A közösségi médiában sok szó esett az ETF-ek közötti versenyről, különösen az IBIT és a Grayscale GBTC-je között. Jelenleg az IBIT 17,2 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, a GBTC pedig körülbelül 24,3 milliárd dollárral. Az IBIT finanszírozásának nagy része a Grayscale-től került át. Más források közé tartozik a Kanadában vagy Európában lévő drága ETF-ekből átáramló pénz. Néhány pénzeszköz származik a bitcoin határidős ETF-ekből is, amelyek spot ETF-ekké változnak.

Mitchnick azt is megemlítette, hogy egyesek inkább brókerszámlákon tartják a bitcoinjukat. Ezzel elkerülhetők a bitcoin közvetlen tartásával járó problémák, mint például a letétkezelési problémák vagy a bonyolult adóbevallás. Hangsúlyozta, hogy a BlackRock jobban érdekelt az ügyfelek oktatásában, mint abban, hogy csak a legnagyobb ETF-szolgáltató legyen.

Az Ethereum támogatása

Tavaly novemberben a BlackRock kérelmezte egy ethere (ETH) ETF indítását. Ez nem sokkal azután történt, hogy Larry Fink vezérigazgató a tokenizáció lehetséges előnyeiről beszélt. Ez a folyamat a hagyományos eszközök blokkláncokon való megjelenítését jelenti.

Egy ether ETF elindítása azonban kihívásokat vet fel, elsősorban azt, hogy hogyan lehet az ügyfeleket oktatni a komplex Ethereum blokkláncról. Az is kérdéseket vet fel, hogy miért akarnak a befektetők egy újabb kripto ETF-et. Különösen azért, mert egy bitcoin ETF már javíthatja a befektetési hozamukat a kockázathoz képest, ahogy azt a Sharpe-arány mutatja.

„Amikor ezen a téren gondolkodunk, akkor a digitális eszközökben rejlő potenciált látjuk, amely az ügyfeleink és a tőkepiacok számára előnyös lehet, három területre összpontosítva: kriptoeszközök, stabilcoinok és tokenizáció” – mondta Mitchnick. „És ezek a pillérek mind összefüggnek egymással. Ez egy nagyon fontos dolog, amit az embereknek meg kell érteniük. És az a munka, amit mindegyikben végzünk, tájékoztatja a stratégiánkat és a meglátásainkat a többivel kapcsolatban.”

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára