A Bitcoin köd agytrösztjének bukása

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

Roman Sterlingovot, a Bitcoin Fog, egy jelentős kriptopénzkeverő platform mögött álló kezdeményezőt pénzmosás miatt elítélte az Egyesült Államok egyik kerületi bírósága. A kedden kihirdetett ítélet több vádpontban is bűnösnek találta a 35 éves Sterlingovot. Ezek a vádak pénzmosást, pénzmosás elkövetésére irányuló összeesküvést, engedély nélküli pénzszállító vállalkozás működtetését és a washingtoni pénzszállítói törvény megsértését foglalták magukban.

Sterlingov 2021-ig vezette a Bitcoin-ködöt

Sterlingov a tárgyalás teljes időtartama alatt azt állította, hogy ő csupán résztvevője volt a szolgáltatás használatának, nem pedig tényleges üzemeltetője. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma azonban sajtóközleményben hozta nyilvánosságra, hogy a perbeli bizonyítékok egyértelműen bizonyították Sterlingov részvételét a Bitcoin Fog működtetésében 2011 októberétől 2021 áprilisáig. Működése elsősorban olyan bűnözők számára szolgált csatornaként, akiknek célja az volt, hogy eltitkolják jogtalan nyereségük eredetét a bűnüldöző szervek kíváncsi szemei elől.

Ez alatt a tíz év alatt a Bitcoin Fog szerepet játszott több mint 1,2 millió Bitcoin tisztára mosásában, amelynek értéke a tranzakciók idején megközelítőleg 400 millió dollár volt. E tisztára mosott pénzeszközök jelentős része a darknet piacokra vezethető vissza, amelyek kábítószerekkel, számítógépes csalással, személyazonosság-lopással és gyermekekkel való szexuális visszaéléssel kapcsolatos anyagok terjesztéséről ismertek.

Jim Lee, az Internal Revenue Service (IRS) bűnügyi nyomozócsoportjának vezetője a tárgyalás során kiemelte, hogy a vádlottnak jelentős szerepe volt abban, hogy több százmillió dollárnyi tiltott darknetes pénzeszközt mosott át a Bitcoin Fogon keresztül, azzal a céllal, hogy elfedje e pénzeszközök valódi forrását.

A védelem részéről Sterlingov ügyvédje, Tok Ekeland jelezte, hogy fellebbezéssel kívánja megtámadni az esküdtszék döntését. Az elítélést követően az esküdtszék elrendelte a Bitcoin Foghoz kapcsolódó eszközök elkobzását, amelyek között egy Bitcoin Fog tárcában található 1354 BTC, valamint egy elkobzott Kraken-fiókban tárolt közel 350 000 dollárnyi különböző kriptovalutában tárolt összeg szerepelt.

A Sterlingov elleni legsúlyosabb vádak, nevezetesen a pénzmosással kapcsolatos összeesküvés és maga a pénzmosás ténye, legfeljebb 20 év börtönbüntetést vonhatnak maguk után, míg a többi vádpont esetében akár öt év börtönbüntetés is kiszabható. A Sterlingovra vonatkozó ítélethirdetést július 15-re tűzték ki.

Bíróság elé kerül a Tornado Cash társalapítója

Roman Storm, a Tornado Cash nevű vitatott kriptokeverő társalapítója szeptemberben várja a tárgyalását, többek között pénzmosásra irányuló összeesküvés, pénzszállítási engedély nélküli működésre irányuló összeesküvés és a nemzetközi rendkívüli gazdasági hatalomról szóló törvény megsértésére irányuló összeesküvés vádjával. Storm minden vádpontban ártatlannak vallotta magát.

Storm, aki ellen hivatalosan 2023 augusztusában emeltek vádat, és jelenleg 2 millió dolláros óvadék ellenében szabadlábon van, kiemelte, hogy ez az ügy jelentős következményekkel jár a Web3 fejlesztők és a szoftverekkel és a magánélethez való joggal foglalkozók számára. Annak ellenére, hogy a Tornado Cash támogatói azzal érvelnek, hogy a szolgáltatás pusztán a decentralizált pénzügyi tranzakciókhoz szükséges szoftvereket könnyíti meg anélkül, hogy közvetlenül kezelné a pénzátvitelt, a letartóztatását fenyegető fenyegetésként érzékelik a magánélet-központú alkalmazásokra összpontosító fejlesztők számára.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma azóta a Tornado Cash-t felvette a különlegesen kijelölt állampolgárok listájára, ami gyakorlatilag megtiltja az amerikaiaknak az ezzel a keverővel való interakciót. A minisztérium azzal vádolja a Tornado Cash-t, hogy 2019-es indulása óta több mint 7 milliárd dollárnyi virtuális valutát mosott tisztára.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára