Kereskedési megbízás típusok | Piaci megbízás, Limit megbízás és speciális típusok

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára

Ez a cikk a befektetők és kereskedők által a pénzügyi piacokon használt különböző kereskedési megbízástípusokat vizsgálja. Tárgyaljuk a piaci megbízásokat, a limitmegbízásokat és a fejlettebb típusokat, mint például a stop-limit és a trailing-stop megbízásokat. 

Egyebekben jellemzőik, előnyeik és hátrányaik segítenek a döntéshozatalban és a hatékony kockázatkezelésben. 

Főbb tanulságok

 • A piaci megbízások azonnal, garantált ár nélkül kerülnek végrehajtásra, ideális a likvid piacokon történő gyors kereskedéshez. 
 • A limitált megbízások lehetővé teszik a kereskedők számára, hogy meghatározzák a kívánt árat, de nem biztos, hogy mindig teljesülnek. 
 • A vételi stop-limit és az eladási stop-limit megbízások egy meghatározott árfolyamnál lépnek működésbe, majd limitmegbízássá alakulnak, segítve a kereskedőket az emelkedő piacokra való belépésben vagy a nyereségek védelmében. 
 • A stop-loss megbízások piaci megbízásokká válnak, hogy egy adott ár elérése után korlátozzák a veszteségeket.
 • A stop-loss limitmegbízások pontos eladási árakat kínálnak, de fennáll annak a kockázata, hogy nem teljesülnek. 
 • A trailing-stop megbízások automatikusan alkalmazkodnak a nyereség rögzítéséhez, ha az árak kedvezően mozognak. 

Market Order

Piaci megbízás

A piaci megbízás az egyik alapvető kereskedési megbízástípus, amelyet a befektetők és kereskedők különböző pénzügyi piacokon, többek között részvény-, deviza- és kriptopénz-tőzsdéken használnak. A piaci megbízásokat szinte azonnal végrehajtják, és akkor használják, amikor a gyorsaság elsőbbséget élvez az árral szemben.

A piaci megbízások jellemzői

Itt van a piaci megbízások néhány legfontosabb jellemzője:

 • Immediate Execution (azonnali végrehajtás): A piaci megbízások a lehető leggyorsabban kerülnek végrehajtásra, ami ideális, ha azonnal be akar lépni vagy ki akar szállni egy pozícióból.
 • Nincs árgarancia: Bár a piaci megbízások gyorsan teljesülnek, nincs garancia a végrehajtási árra, különösen a gyorsan változó vagy illikvid piacokon.
 • A likvid piacok számára a legjobb: A legjobban a nagy likviditású piacokon működnek, ahol az ajánlat-feladási különbözet szűk, így minimalizálva az azonnali végrehajtással járó költségeket.

Real-World példa

Tegyük fel, hogy az XYZ vállalat részvényeit szeretné megvásárolni, amelyekkel jelenleg 50 dolláron kereskednek. Ad egy piaci megbízást 100 részvényre. A megbízás azonnal végrehajtásra kerül, és a részvényeket a legjobb elérhető áron kapja meg, ami a piaci likviditástól és az aktuális kereslettől függően lehet valamivel 50 dollár felett vagy alatt.

Előnyök és hátrányok

A következőkben a piaci megbízások használatának néhány legfontosabb előnyét és hátrányát ismertetjük:

Előnyök:

 • Egyszerűség: A piaci megbízások végrehajtása egyszerű, így minden kereskedő számára elérhetővé válik.
 • Gyorsaság: Gyors végrehajtást tesznek lehetővé, ami létfontosságú a volatilis piacokon, ahol az árak gyorsan változnak.

Hátrányok:

 • Slippage: Volatilis vagy illikvid piacokon a végső ár eltérhet az utolsó kereskedési árfolyamtól, ami csúszást eredményezhet.
 • Nincs kontroll az ár felett: A kereskedőknek nincs kontrolljuk a végrehajtási ár felett, ami problémás lehet a gyorsan változó piacokon.

Limit Order

A piaci megbízásokkal ellentétben, amelyek azonnal az aktuálisan elérhető legjobb piaci áron kerülnek végrehajtásra, a limitmegbízások nagyobb kontrollt biztosítanak az ár felett, amelyen a kereskedés végrehajtásra kerül. Ez a megbízástípus előnyös volatilis piacokon vagy kevésbé likvid értékpapírok kereskedésekor.

Hogyan működnek a limitmegbízások?

A limitmegbízás leadásakor a kereskedők egy meghatározott árlimitet határoznak meg – a maximális árat, amelyet hajlandóak fizetni részvényvásárláskor, illetve a minimális árat, amelyet készek elfogadni eladáskor. A megbízás akkor hajtható végre, ha a piaci ár megfelel a megadott limitárnak, vagy jobb annál.

Itt van néhány kulcsfontosságú pont a limitáras megbízásokkal kapcsolatban:

 • Vételi limitmegbízás: Az aktuális piaci ár alatt határoz meg egy vételi árat. A megbízás csak akkor kerül végrehajtásra, ha a kriptovaluta ára meghaladja az Ön által megadott limitet.
 • Szell limit megbízás: Eladási árat határoz meg az aktuális piaci ár felett. A megbízás csak akkor kerül végrehajtásra, ha az értékpapír árfolyama az Ön által megadott limitre vagy annál magasabbra emelkedik.

A limitmegbízások előnyei

A következőkben a limitmegbízások kereskedésben való használatának néhány előnye és hátránya: 

Előnyök:

 • Az árkontroll: A kereskedők jobban tudják ellenőrizni azt az árat, amelyen a kereskedés végrehajtásra kerül.
 • Költséghatékony: Segít elkerülni a csúszást, ami a várt ár és a végrehajtáskori ár közötti különbség.
 • No Unwanted Fills: Védelmet nyújt a tervezettnél magasabb áron történő vásárlás vagy alacsonyabb áron történő eladás ellen.

Hátrányok:

 • Nincs végrehajtási garancia: A megbízás nem kerülhet végrehajtásra, ha a piaci ár nem éri el a limitet.
 • Parciális kitöltés: Gyorsan mozgó piacon előfordulhat, hogy a megbízásának csak egy része kerül végrehajtásra, ha egyáltalán végrehajtásra kerül.
 • Opportunity Cost: Elszalaszthat más kereskedési lehetőségeket, amíg arra vár, hogy az ár elérje a limitet.

Kiegészítő megbízástípusok

A kereskedési megbízástípusok tárgyalásakor alapvető fontosságú megérteni, hogy az alapvető piaci és limitmegbízásokon túl léteznek fejlettebb típusok, amelyek nagyobb kontrollt biztosíthatnak a kereskedőknek a kereskedéseik felett. Ezek a fejlett megbízások fontos szerepet játszanak az olyan volatilis piacokon, mint a kriptovaluta-kereskedelem, ahol az árak gyorsan változnak. 

Vételi stop-limit megbízás

Vételi stop limit megbízás

A Buy Stop-Limit Order egy olyan megbízás, amely kriptopénz vásárlására ad megbízást egy adott árfolyamon (a stop árfolyamon) vagy annál magasabb áron, de csak egy adott stop árfolyam elérése vagy átlépése után. Ezt a megbízástípust akkor használják, amikor a kereskedő arra számít, hogy egy eszköz ára egy bizonyos szint elérése után emelkedni fog. 

Íme, hogyan működik:

 • Az aktiválás: A megbízás addig inaktív, amíg a piaci ár el nem éri a stop árat.
 • A végrehajtás: Az aktiválás után korlátozott vételi megbízássá válik, amely korlátozott áron történő vételre szól.

Példa: Képzeld el, hogy egy kriptovalutát követsz, amely jelenleg 200 dolláron kereskedik. Úgy gondolod, hogy ha 210 dollár fölé kezd mozogni, akkor tovább fog emelkedni. Beállíthat egy Buy Stop-Limit megbízást 210 dolláros stop árral és 215 dolláros limitárral. Ha az ár elérné a 210 dollárt, a megbízása aktiválódik, de csak akkor vásárolja meg az eszközt, ha azt legfeljebb 215 dollárért teheti meg.

Szell stop-limit megbízás

Eladási stop limit megbízás

Megfordítva, a Sell Stop-Limit Order egy olyan megbízás, amely az értékpapírral egy bizonyos áron (a limitár) vagy annál magasabb áron kíván kereskedni, de csak egy bizonyos árszint (a stop ár) elérése vagy átlépése után. Ez a típusú megbízás segít a kereskedőknek a nyereség védelmében vagy a veszteségek korlátozásában. 

Íme, hogyan működik:

 • Aktiválás: A megbízás csak akkor válik aktívvá, ha a piaci ár eléri a stop árat.
 • A végrehajtás: Mihelyt a megbízás aktívvá válik, limitáras megbízássá válik, hogy a limitáron vagy annál magasabb áron adjon el.

Példa: Tegyük fel, hogy Ön egy kriptopénz tulajdonosa, amellyel jelenleg 300 dolláron kereskedik. Befektetése védelme érdekében eladási stop-limit megbízást ad el 290 dolláros stop-árral és 285 dolláros limitárral. Ha az árfolyam 290 dollárra esik, a megbízása aktiválódik, és a rendszer megpróbálja eladni az eszközét 285 dollárért vagy annál magasabb áron.

Stop-Loss megbízás

Stop loss megbízás

A stop-loss megbízás egy alapvető kockázatkezelési eszköz, amely lehetővé teszi a befektetők számára, hogy korlátozzák a pozícióval kapcsolatos potenciális veszteségeiket. Ez egy olyan kereskedési megbízás, amelynek célja, hogy egy eszközt egy bizonyos árponton, az úgynevezett stop-áron eladjon. Ezt a megbízástípust széles körben használják a különböző piacokon, beleértve a részvény-, deviza- és kriptopénz-kereskedelmet.

A Stop-Loss megbízás főbb jellemzői:

 • Automatikus végrehajtás: A stop árfolyam elérése után a stop-loss megbízás piaci megbízássá válik, és a következő elérhető árfolyamon hajtódik végre.
 • Kockázatkezelés: Segít a kereskedőknek a kockázat kezelésében a lehetséges veszteségek korlátozásával.
 • Emotion Control: Előre meghatározott kilépési pontok beállításával megakadályozza az érzelmi döntéshozatal kialakulását.

Stop-Loss limit

A stop-loss limit megbízás a stop-loss megbízás egy olyan változata, amely két árat határoz meg: a stop árat és a limit árat. Amikor a stop ár aktív, a megbízás limitáras megbízássá válik, nem pedig piaci megbízássá. Ez azt jelenti, hogy az eszköz csak a limitáron kerül eladásra, vagy jobb esetben megakadályozza a csúszást, amikor a megbízás a vártnál alacsonyabb áron teljesül.
Előnyök:

 • Pontosság: Biztosítja, hogy az eszközt meghatározott vagy annál jobb áron adják el.
 • Kontroll: Nagyobb ellenőrzést biztosít az ár felett, amelyen a megbízás végrehajtásra kerül.

Hátrányok:

 • Nincs garancia a teljesítésre: A megbízás nem feltétlenül kerül végrehajtásra, ha a piaci ár a limitár fölé ugrik.
 • Kisebb haszna a gyorsan változó piacokon: A rendkívül volatilis piacokon az ár gyorsan elmozdulhat a limitár felett, ami nem végrehajtott megbízásokhoz vezethet.

Trailing-Stop megbízás

A trailing-stop megbízás egy speciális stop-loss megbízás, amely automatikusan változik. A stop-árat egy bizonyos százalékkal vagy dollárösszeggel a piaci ár alatt tartja, és az árfolyamnak az Ön javára történő elmozdulásakor módosítja. Ez lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy megvédjék a nyereséget, miközben a pozíciónak teret adnak a növekedésre.

A Trailing-Stop megbízások előnyei:

 • Locks in Profits: Automatikusan megemeli a stop árat, ahogy az eszköz árfolyama emelkedik, biztosítva a nyereséget.
 • Flexibilitás: Megengedi az eszköz felértékelődését anélkül, hogy felső határt szabna a potenciális nyereségnek.

Végszavak a kripto megbízási típusokról

A kereskedőknek különböző megbízási lehetőségeik vannak kriptovaluták vásárlásakor vagy eladásakor, mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. A piaci megbízások gyorsak, de nem garantálják az árat, míg a limitmegbízások árat határoznak meg, de előfordulhat, hogy nem teljesülnek. A stop-limit és a trailing-stop megbízások segítenek a kockázat kezelésében és a nyereség rögzítésében. 

A kereskedőknek meg kell érteniük ezeket a megbízásokat, hogy stratégiájuk, kockázati szintjük és a piac alapján okos döntéseket hozhassanak. Ezeknek a megbízásoknak az okos használata segíthet a kereskedőknek ellenőrizni a kereskedéseiket, kezelni a kockázatokat, és jobban teljesíteni a kereskedésben. 

Kérdés a kripto megbízás típusokról

Mit jelentenek a “megbízástípusok” kifejezések a kriptokereskedésben?

A kriptokereskedésben a megbízástípusok a kereskedők által a kriptovaluták tőzsdén történő vételéhez vagy eladásához használható utasításokra utalnak. A gyakori megbízástípusok közé tartoznak a piaci megbízások, a limitmegbízások, a stop-megbízások és a stop-limit megbízások, amelyek mindegyike meghatározott végrehajtási feltételekkel rendelkezik.

Melyik megbízástípust használják leggyakrabban kriptopénz vásárlásakor?

A kriptopénz vásárlásakor leggyakrabban használt megbízástípus a piaci megbízás.

Léteznek a kriptokereskedés világában további fejlett megbízástípusok?

Igen, a kriptokereskedésben léteznek fejlett megbízástípusok, mint például a stop-loss, take-profit, trailing stop, iceberg és OCO (one-cancels-the-other) megbízások.

Mi a piaci megbízás vs. limit megbízás?

A piaci megbízás egy értékpapír azonnali vételére vagy eladására vonatkozó utasítás az aktuális áron. A limitáras megbízás olyan utasítás, amely csak a befektető által meghatározott áron történő vételre vagy eladásra szól.

Mi a piaci megbízás hátránya?

A piaci megbízás hátránya, hogy nem tudja garantálni a kereskedési árat, ami volatilis piacokon a vártnál magasabb vételhez vagy alacsonyabb eladáshoz vezethet.

Kezdő

Kezdő kriptovaluta útmutató

Középhaladó

Középhaladó útmutató a blokkláncról és a kriptográfiáról

Szakértő

Kriptopénz hírek szakértők számára